oglądać jak rosną i rumienią się.) My swoje ozdobiłyśmy lukrem z cukru pudru i wody i kolorową posypką cukrową. Odrywaniec cynamonowy już w kolejnym wpisie- co za dużo to niezdrowo! Polecamy Wam przygotowanie tych słodkości na wolne popołudnia, są pyszne i na pewno rodzina, przyjaciele, goście i Wy sami będziecie nimi zachwyceni! (function
Symfonia Smakówktórym miałam przyjemność brać udział wraz z innymi 9 blogerami kulinarnymi. Hasło spotkania to "Dieta dla serca", czyli jak pomóc Polakom obniżyć cholesterol, wspomóc ich serce wprowadzając zdrową, racjonalną dietę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbulion. Zasypać bulion kaszka manną . Gotować kilka minut. Bulion jest rzadki tylko z niewielka ilością kaszki - taki do popijania . Podpowiadam , że jeśli gotuje się jednocześnie dla osoby chorej i zdrowej po ugotowaniu bulionu z kaszką można odlać porcję dla chorego , a resztę zasypać jeszcze dodatkowa porcję kaszki by bulion był gęstszy do normalnego jedzenia ( można dodać np. usiekany koperek
Buniabaje w kuchniNatka nie jest koniecznym dodatkiem. Prawdę mówiąc dostałam piękny i duży pęczek od miłej Pani z warzywniaka i teraz wszystko jemy z natką ;) ale nie ma co żałować, jest zdrowa i potrafi fajnie wzbogacić smak potrawy. Dzisiejszy makaron robię czasami tylko z solą, pieprzem i odrobiną cukru. To już zależy od mojego nastroju, ale prawdę mówiąc, to taki
Ratunku obiadsmażymy, ale tak, by jajecznica pozostała dość luźna, a tym samym kremowa i niewysuszona. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem, którego kromki możemy cieniutko posmarować majonezem. Wiem, że niezdrowo, ale co tam. Przecież nieczęsto jadamy takie śniadania, a to dla mnie idealny początek dnia. Smacznego
Ratunku obiadbardzo wdzięczne warzywo i można ją łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od warzyw i owoców, staram się jeść ich jak najwięcej. To naprawdę świetna pora roku, by naładować się witaminami(...)warzywa zmiękną (ale wciąż będą dość jędrne), dodajemy ugotowany al dente makaron oraz natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji). Mieszamy dokładnie. Danie podajemy na ciepło, posypane pozostałą natką. Pysznie, zdrowo, kolorowo, a do tego prosto i szybko :) Smacznego
Ratunku obiaddopiero po powrocie do domu. Często te moje przegryzki nie były najzdrowsze. Zdarzały się kanapki, wafle ryżowe, twarożki i owoce, ale przeważały jednak drożdżówki i inne słodkości. Kaloryczne i niezdrowe. Czasami zabierałam ze sobą dania obiadowe z poprzedniego dnia, ale wtedy jadałam dwa obiady. Jeden w pracy, a drugi w domu. To też nie było najlepsze rozwiązanie. Dodajmy
Ratunku obiadprzygotować na powrót zimna. I gdyby jednak zima postanowiła wrócić, to mam w zanadrzu tajną broń. Danie z serii brzydkie a dobre. Pyszną, gęstą, rozgrzewającą, szybką i do tego zdrową zupę... pomidorową :D Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak. Daje niezłego kopa, kiedy potrzeba doładować baterie. Jest bardzo pożywna i sycąca (spokojnie może stanowić samodzielny posiłek
Ratunku obiadmiałam taką wielką chęć, by coś upiec. I to nie byle co, ale koniecznie muffinki. No i co? No i upiekłam :) I wyszły rewelacyjne! Mięciutkie, pulchne, wilgotne, ze zdrowym zamiennikiem kruszonki i wspaniałym, wiśniowym środkiem. Nieeeeebo w gębie! Spróbujcie koniecznie :) Owsiane muffinki z wiśniowym środkiem i moją zdrowszą wersją kruszonki (porcja na 16 niewielkich babeczek) Będziemy potrzebować: 1 szkl
Ratunku obiaddodatkiem dzikiej róży, myślę, że to najpiękniejszy zapach jaki może być. Tym razem ten cudownie pachnący kwiat wykorzystałam do lodów. Lodów banalnie prostych, ekspresowych w przygotowaniu a do tego zdrowych. Nie zawierają cukru ani tłustej śmietanki a w smaku niczego im nie brakuje. Do ich przyrządzenia nie użyłam również jajek ani nie korzystałam z maszynki do robienia lodów. Same
Mienta blogbananowy z dodatkiem szpinaku —>KLIK . Pomyślałam sobie, że trochę się zainspiruje i zrobię owocowe lody o pięknym wiosennym, zielonym kolorze. To był strzał w dziesiątkę. Użyłam samych zdrowych i pysznych składników. Lody nie zawierają jajek, tłustej śmietany a co najważniejsze cukru. Są kremowe, słodkie i bardzo owocowe. Nikt nie zorientowałby się, że użyto to ich zrobienia szpinaku
Mienta blogjest taka, że ma być "prosto i smacznie" (jak u mamy oczywiście), ale jeśli już ktoś zdecydował się na wydanie tej książki, to trzeba jakoś pogodzić to "prosto" ze zdrowym rozsądkiem, bo jeśli chcę przepis na pierogi ruskie, to dzwonię do mamy (babci, cioci, kuzynki), a nie lecę do księgarni po książkę "słynnej restauratorki" i "kreatorki smaku". Pozwólcie
Kraina Tysiąca Smakówobiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa kminku, ja majeranku. Sos zagęszczam tylko mąką, ale można też dodać odrobinę śmietany. Wołowina jest zdrowa, a ja mogłabym ją jeść co drugi dzień, niestety jej cena mnie do tego zniechęca:) No i czas przygotowania - trzeba zdecydowanie uzbroić się w cierpliwość. Z podanej ilości składników
Kraina Tysiąca Smakówzależności od własnego "widzi mi się" każdy może sobie całość wymieszać lub maczać poszczególne składniki w sosie. Warto posypać sałatkę rzeżuchą, która dodaje pikanterii, jest zdrowa i ja posypuję nią ostatnio wszystko :) Nie ma nic prostszego do wyhodowania w domu od rzeżuchy :) A już jutro na blogu pojawi się przepis na pastę śniadaniową z tuńczyka, do której
Kraina Tysiąca Smakówteż jedną, ogromną wadę - można ją jeść, jeść i jeść... i jeść. Ale ponieważ ziemniaki same w sobie (wbrew powszechnej opinii) nie są jakoś mega tuczące, cebula jest zdrowa, a jajek podobno już nie trzeba panicznie się bać, to w gruncie rzeczy, czemu nie jeść? ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków