Przygotowuje je zawsze w dwóch wersjach jedne z tuńczykiem a drugie z cebulą, w zależności, kto co lubi. A lubią je schrupać wszyscy po każdym łyku piwa, albo łyku zdrowej, przefiltrowanej wody, mimo ze nie wyglądają zbyt apetycznie, ale to tylko pozory. Uwierzcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrożne niespodzianki, które się raczej w takiej przyprawie nie powinny znaleźć jak od mąka, cukier, kakao, gorczyca, majeranek a nawet maltodekstryna. I co, zachęciłam was do zrobienia swojej, aromatycznej, zdrowej, domowej przyprawy, od której dom w święta będzie pachniał pysznymi świętami? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt BERNIKA- mój kulinarny pamiętnik
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta szybka i zdrowa surówka z białej rzepy, tak niedocenianego warzywa w okresie zimowym, a które jest bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i wzmacniająco. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikznów wracamy do zdrowych dietetycznych dań. Dzisiaj obiad na bazie kurczaka i przyprawy curry, jednak jeśli macie możliwość to polecam użyć curry indyjskiego ze sklepów z egzotyczną żywnością a nie gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry
Bernika - moj kulinarny pamietnikdopada nas głód szczególnie wieczorem, gdy nie mamy pomysłu na zdrową kolację albo chcemy zabrać ze sobą coś lekkiego a jednocześnie pożywnego do pracy na lunch czy obiad polecam zrobić szybką sałatkę. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka warzyw i sos na bazie jogurtu. Szybko, smacznie i lekko. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdiecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy, idealnie słodki, owocowy deser. Przepis z forum mm . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikalbo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNajserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bernika - moj kulinarny pamietnikzapewnień i dobrych chęci producentów to i tak prawie każda tego typu przyprawa zawiera konserwanty i polepszacze smaku jak glutaminian sodu. A przecież wystarczy kilka warzyw, piekarnik i domową, zdrową przyprawę możecie wyczarować we własnej kuchni i to w smaku takim jaki tylko zapragniecie. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKocham azjatycka kuchnie, uwielbiam w niej to, ze cuda mozna zrobic w ciagu 30 min, no I oczywiscie jest zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia. Skladniki: 0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski
Smaki EdytyDzisiejszy obiad należy do jednych z moich ulubionych- kuchnia thajska, w 30 min- a do tego smak...yummy, yummy, mniam , mniam. Kuchnia thajska jest jedną z najbardziej zdrowych kuchni- krótka obróbka, mnóstwo warzyw I smak.. Zapraszam :) Składniki: ok 450 schabu-pokrojonego w paseczki 2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej) 3 ząbki
Smaki Edytybyła klasyka . Potem znikła - pewnie okazała się za pospolita ( jak ktoś miał znajomych działkowców to zaopatrzył się na zapas ). Teraz wraca do łask. I racja bo jest bardzo zdrowa i smaczna ( trzeba tylko ja odpowiednio doprawić. I nie bać się ostrego zapachu i smaku surowej ( samej). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCzarna rzodkiew ma jeden feler - ,,pachnie". Zdrowa, smaczna ( bo ja bardzo lubię ten jej ostry smak )- ale ,, pachnie". No cóż - otwieram okno i robię bo pokusa jedzenia jej potem jest silniejsza niż zapachy. Surówki z surowej robię w różnych wersjach. Gotowałam już nawet zupę z ziemniaków i rzodkwi i właśnie z tego wziął się pomysł na jarzynkę
Buniabaje w kuchniŁagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu). Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni