zdrowe - 8490 przepisów (strona:420/566)

Październikowe jeżyny 159

ciepłe, październikowe popołudnie, zauważyłam jeżynę. Potem następną, i jeszcze jedną. Zajadałam się nimi jak szalona - przecież to już jesień, i to całkiem późna. Nie czas na jeżyny! Zaprzeczając zdrowemu rozsądkowi, następnego dnia udałam się w to samo miejsce z woreczkiem. Efekt? Całe dwieście dwadzieścia gram cudownie czarnych, słodszych niż sierpniowe, owoców. Niektóre wręcz rozpadały mi się w dłoniach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus kawowy - najlepszy 325

pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch i udekorować truskawkami.Smacznego!Ciekawostką przyrodniczą (ja mawia Tatuś) jest moja Babcia (a Mama Tatusia). Otóż przepada ona za kawą, gdyby nie ograniczenia zdrowotne i zdrowy rozsądek, prawdopodobnie mogłaby żyć tylko kawą się posilając. Pije czarną, mocną, intensywnie pachnącą. Mleko i cukier nie dla niej. I kawowe słodycze też nie. Babcia nie tknie cukierków czy ciastek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 172

wzięłam kierownicę w dłonie. Jak mi już zupełnie stopy ścierpły (odzwyczaiłam się od prowadzenia na długie dystanse), C. był na tyle rześki, żeby dowieźć nas cało i zdrowo do celu.Zanim jednak wyruszyliśmy w podróż, pojechaliśmy do rodziców C., i razem z nimi poszliśmy do teatru. W Varde (zachodnie wybrzeże Danii w okolicach Esbjerg) co roku przez trzy tygodnie codziennie wystawiana

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 167

ciepłe lody, a któż potrafiłby się im oprzeć...?Te babeczki zabrałam ze sobą do szkoły. Koledzy kolegów z innych klas przychodzili, żeby się poczęstować. A mój nauczyciel, który preferuje zdrowy styl życia, i jak go czymś częstujemy, zjada tylko mały kawałeczek, pochłonął trzy. I choć trzeba im chwilę poświęcić (głównie ze względu na rozmiar), warto. Gwarantuję, że najbardziej wybredni goście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mglisty listopad i babeczki Rocher 106

wiem, o co chodzi... A pan kierowca tylko się śmiał pod nosem.W szkole babeczki zrobiły furorę, zostały skonsumowane nawet przez tych na dietach i ogólnie przywiązanych do zdrowego stylu odżywiania. U wszystkich zdobyły uznanie. Polecam Wam je ogromnie - na wyjątkowe okazje, ale także na deser do popołudniowej kawy - w końcu w takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać...Babeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z młodej kapusty 365

Surówka z młodej kapusty...Zdrowo chrupiąca.Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g);2 małe marchewki (około 100 g);1 mała, biała cebula;1/2 natki pietruszki;1 ząbek czosnku;4 łyżki oleju/oliwy;2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz

Gospodyni Miejska
Krupnik z kaszą jęczmienną 172

Krupnik z kaszą jęczmienną...Gęsta, sycąca zupa.Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej.Pyszny i zdrowy początek obiadu.Zapraszam!Składniki:Duża marchewka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;5 średnich ziemniaków;100 g kaszy jęczmiennej;2,5 litra zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki rosołowe;Natka

Gospodyni Miejska
Kasza gryczana do obiadu 265

Kasza gryczana do obiadu...Aromatyczna kasza gryczna.Z wiórkami podsmażonych pieczarek i cebuli.Z dodatkiem natki pietruszki.Zdrowy dodatek do drugiego dania.Polecam!Składniki:100g kaszy gryczanej (1 woreczek);200

Gospodyni Miejska
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 482

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone

Gospodyni Miejska
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 211

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 289

Chleb Graham na zakwasie...Podłużny chleb z chrupiącą skórką.Upieczony z mąki pszennej Grahama.Na bazie zakwasu żytniego.Pyszny, zdrowy, domowy.Polecam!Składniki:Zaczyn:3 łyżki zakwasu żytniego;1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000);1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650);500 ml przegotowanej, letniej wody.Ciasto chlebowe:300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);200 g mąki pszennej (u mnie

Gospodyni Miejska
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 192

sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek i gniazd nasiennych jabłek nie trzeba wyrzucać, można z nich przygotować zdrowy, domowy ocet jabłkowy). Rozdrobnienie owoców skraca czas gotowania i straty witamin.Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie.W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę

SzczyptaSmaQ
Suflet dyniowy z leśnymi grzybami, pieczony w cukinii 171

Powitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Czas przygotowania:        60 minut Porcje: 4   Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),2 okrągłe cukinie,200 g leśnych grzybów,100 g startego parmezanu,150 g śmietankowego serka Almette,1 szalotka,1 ząbek

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 142

niekończącą się historie. Jest coraz więcej osób uczulonych lub z nietolerancją, w grupie tej jest między innymi moje dziecko. Ma nietolerancję konserwantów i barwników, dostać coś w tych czasach zdrowego w sklepie graniczy z cudem. Tym razem pokaże jak samemu w domu możemy zrobić własną pachnącą bez żadnych sztucznych dodatków szyneczkę.Proces od uboju po sprzedaż szyneczki nie jest

Basia w kuchni
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 180

lubimy możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem wedle uznania, ja osobiście wolę czyste i takie daje dziecku do szkoły. Dziecko ma zarazem coś słodkiego, pożywnego a i zdrowego

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania