pewnością doda Wam mnóstwo energii! Dynia, dzięki dodatkowi imbiru i cynamonu doskonale rozgrzewa - ciepło będzie emanowało w Was prosto z najedzonego brzucha przez cały dzień! Jest idealna by zdrowo i z impetem zacząć tydzień. I taka mała rada dla tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno (jak ja) lubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą
Food SquareZdrowy, lekki deser owocowy.Składniki:-puszka brzoskwiń w syropie-puszka kawałków ananasa-kilka mandarynek-2 banany-kiść winogron-garść rodzynek Odsączamy brzoskwinie i ananasy.Mandarynki i banany obieramy ze skórki.Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe.Można podać z bitą
Maminek kulinarnyZapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwęzdrowego tłuszczyku.Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej
Maminek kulinarnyZaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny
Smakowity Blog KulinarnyPrezentuję dzisiaj propozycję na zdrowy jesienny deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki
Smakowity Blog KulinarnyDziś nie będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie.Składniki:3 średniej wielkości burakipęczek rzodkiewki2 świeże ogórki lub małosolne3 ząbki czosnku500 ml jogurtu naturalnego2 łyżki kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody
Smakowity Blog KulinarnyKiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Zdrowy, pełny chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami. Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików. Dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiający.Składniki:1 litr maślanki8 ogórków gruntowych1-2 ząbki czosnku1 pęczek koperkukilka listków miętysólpieprzPrzygotowanie:Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy
Smakowity Blog KulinarnyKuchnia polska jest smaczna i aromatyczna, chociaż bywa uznawana za przesadnie tłustą i ciężką. Właśnie dlatego chcę udowodnić, że można ugotować nasze dania w wersji
W poszukiwaniu inspiracjicennych minerałów. W końcu nikt nie chce spędzać całego wolnego czasu w łóżku, oczekując na ulotnienie się przesilenia wiosennego, lub też zajadać ponurego nastroju kilogramami czekolady. Polecam więc sposób zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem. Potrzebne nam:- 2 małe lub 1 duży brokuł- czerwona papryka- mała puszka kukurydzy konserwowej'- pęczek koperku
W poszukiwaniu inspiracjijogurcie i wlać tężejącą galaretkę agrestową, schować do lodówki na kilka godzin galaretkę z keksówki nakryć półmiskiem i odwrócić, zdjąć formę, usunąć folię i pokroić na porcje smaczny, zdrowy, orzeźwiający deser nie tylko na lato................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwięc powiedzmy, że są to po prostu lody bez maszynki.A dlaczego tak uparcie szukałam sposobu na domowe lody, skoro mogę po prostu kupić je w sklepie? Nie jestem maniaczką zdrowego żywienia, nie za bardzo przejmuję się sztucznymi składnikami w gotowych produktach (oczywiście nie jem rzeczy, których skład mówi mi, że prawdopodobnie umrę pięć minut po spożyciu
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie. Choć, żeby być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet w okolicach północy zdrowo się przy tym spociłam. Cóż - warto było! Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposta a spacerem z psem. Lubię gotować i piec dla kogoś - żeby komuś sprawić przyjemność, żeby kogoś nakarmić. Dlatego zazwyczaj kończę z tostem (za co naprawdę przepraszam wszystkich zwolenników zdrowego żywienia) lub... Zupą. Bo, jak wiecie, zupy uwielbiam, poza tym robi się je błyskawicznie, no i starczają na dwa - trzy dni (lub tylko jeden obiad, jeśli C. wraca do domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdym palcu mam trzy zgrabne cięcia. Na szczęście już nie boli, kiedy wkładam ręce do wody...Morał z tego taki, że i do mycia naczyń potrzeba odrobiny zdrowego rozsądku.A na pocieszenie będzie ciasto.Szukałam czegoś błyskawicznego - nie miałam zbyt wiele czasu, nie chciało mi się iść do sklepu, za to z lodówki wołała otwarta puszka z mlekiem skondensowanym
Pożeraczka, czyli raz adobrzepojawią się dwaj wyjątkowo podejrzani osobnicy: pan Croup i pan Vandemar, którzy poszukują Drzwi. Richard wyrzuca ich z mieszkania, co skutkuje późniejszym telefonem z obietnicą (a gwarantuję, że wszyscy zdrowi na umyśle starają się panów Croopa i Vandemara obietnic unikać). Następnie szczur przynosi wieści, a Richard wyrusza na poszukiwania markiza de Carabas. Ten obiecuje pomóc Drzwi, i oboje znikają
Pożeraczka, czyli raz adobrze