zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Śliwki kalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie
Moje domowe kucharzenieDzisiaj na szybko postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na wiosenne danie makaronowe, które zostało wyróżnione w konkursie na blogu " Cuda i smaki regionu " związany z akcją "Makaron Rządzi Zdrowo!" :) Przepis jest niezwykle prosty, zdrowy i bardzo pożywny :) Składniki: 150g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 2 gałązki koperku 1 łyżka(...)zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w drobną kosteczkę ogórka, paprykę oraz koperek. Po ostudzeniu makaronu dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowe! Szybko, smacznie i zdrowo! Zapraszam do polubienia mojego profilu na faceboook'u :) KLIK Dodaję do akcji: Poranne wariacje, czyli propozycje śniadaniowe
Emcia Pichciposzukiwaniu ciekawych przepisów. Ostatnio jednak coraz częściej zaczyna mnie irytować jedna rzecz. Kiedy szukam czegoś słodkiego praktycznie wszystkie przepisy są "raw", "wegan", "no-egg", "no-guilt". Oczywiście, że zdrowe jedzenie jest ważne, ale żeby nie można było znaleźć normalnych lodów czy ciasta? Kiedy napisałam o tym na FB, koleżanki blogerki pospieszyły z pomocą i podesłały kilkanaście cudownych przepisów
Sto kolorów kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dietetyczne i zdrowe placki z cukinii, które wykonywałam już wielokrotnie ale smażone w tłuszczu na patelni. Postanowiłam więc przygotować zdrowszą wersję tych placków i upiekłam je w piekarnik. Okazało się ze są o wiele lepsze niż te smażone na patelni. Jednym słowem przeepyszne! Gorąco
Marta Gotujepóźniej odstawiamy ją do leżakowania, przechowywania etc. – im dłużej będzie dojrzewać, tym lepiej! Jak sami widzicie nie ma w tym nic trudnego. Wystarczą soczyste i zdrowe owoce, alkohol i oczywiście dużo cierpliwości. Lecz czy nie warto zaczekać nieco dłużej, by później delektować się wyjątkowym smakiem nalewki, którą sami przygotowaliście? Odpowiedź wydaje się być bardzo prosta
Sajkofanka smakukiedy, jak nie teraz zajadać się świeżymi owocami, wśród których można przebierać i wybierać do woli. Och, jakże ja to lubię! A oto moja propozycja na zdrowe śniadanie: - 150ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki otrąb granulowanych ze śliwkami - 2 śliwki pokrojone w kosteczkę - pół świeżej brzoskwini - garść świeżych borówek - łyżeczka miodu akacjowego - szczypta cynamonu Mieszamy i jemy
Sajkofanka smakuWarzywa i ryba to połączenie zdrowe i lekkie. Dlatego kolejne dietetyczne propozycje zawitały na blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie : Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła
Magiczne Życie Martypomysł dietetycznych ciasteczek. Szczerze mówiąc mieszając składniki nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Po prostu powrzucałam do miski wszystko co miałam pod ręką, i co wydawało mi się zdrowe J Mój instynkt kulinarny na szczęście mnie nie zawiódł i ciasteczka wyszły pyszne. Były w stanie całkowicie zaspokoić mój apetyt na słodycze. Ciastka nie mają cukru, mąki i tłuszczu
Mania GotowaniaXVIII w. 4. W 100 gramach czekolady znajdziemy około 600 kcal. No ale kto by to wszystko liczył J Jeśli jednak zwracamy uwagę na zdrowe odżywianie to sięgnijmy po czekoladę gorzka, ponieważ nie zawiera dodatkowych składników. 5. Czekolada ma w sobie dużo witamin i pierwiastków np. witaminę A, która pozytywnie
Mania GotowaniaMoje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień Dziecka J Na pewno zasmakuje każdemu. Ciasto jest doskonałą metodą na przemycenie odrobiny warzyw i witamin w diecie każdego niejadka. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Polecam!! Ciasto marchewkowe light Składniki
Mania GotowaniaKolejny marchewkowy wypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na coś słodkiego. Jako bazy do babeczek użyłam przepisu na zamieszczone niedawno ciasto marchewkowe. Zmieniłam nieco proporcję i nadziałam je serem. Wyszły rewelacyjne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy
Mania GotowaniaPyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, które sprawdzą się zarówno jako przekąska do szkoły czy pracy oraz jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Ciastka są bardzo pożywne, przepis możecie modyfikować, wg własnych upodobań, zamieniając np. żurawinę czy śliwki na inne ulubione bakalie. Jeśli chcecie pozbyć się jeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady. Ciasteczka owsiane
Mania Gotowaniajednak spotkać wersję z innymi orzechami, np. pistacjami, ziemnymi itp. Jako pierwszą upiekłam wersję z pistacjami, i z pewnością następne będą te migdałowe. Ciasteczka są chrupiące, zdrowe, pozostają bardzo długo świeże, są bardzo szybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka
Mania Gotowaniajabłek * 1 kg cukru * płatki róży ( ja użyłam płatków jakie zostały mi z przygotowywania syropu ) Wykonanie: Przed przystąpieniem do gotowania marmolady, musimy przygotować przecier jabłkowy. Wybieramy jabłka zdrowe, nie obite. Ewentualne skazy wykrawamy. Jabłka kroimy na ćwiartki ( jabłek nie obieramy ze skórki, ani nie wykrawamy gniazd nasiennych ). Do dużego garnka wlewamy na dno odrobinę wody, wrzucamy pokrojone
kolorowotorcikowo