Cebula - doskonały lek na katar. Najzdrowsza jest gdy zjadamy ją na surowo, ale po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy marynowaniu także zachowuje większość właściwości. Cebula oczyszcza organizm
Przepisy i porady kulinarneWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj
Przepisy i porady kulinarneCzosnek - obniża stężenie cholesterolu. Czosnek działa podobnie jak leki przepisywane na receptę, które hamują produkcję cholesterolu przez wątrobę, Okazuje się że codzienne zjadanie jednego ząbka czosnku
Przepisy i porady kulinarnePietruszka - jest bardzo przyjazna wszystkim kobietom. Pietruszka jest nieodłącznym składnikiem popularnej włoszczyzny , jest także bardzo przyjazna dla kobiet. Trzeba to tylko umieć wykorzystać. napar z natki
Przepisy i porady kulinarneFenkuł -jest doskonały dla alergików. Fenkuł inaczej nazywany koprem włoskim. To doskonały dodatek do sałatek warzywnych. Spożywany na surowo ma anyżkowy smak. Traci go jednak podczas
Przepisy i porady kulinarnePapryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. Papryka czerwona i żółta posiadają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wszystkie papryki są także doskonałym źródłem beta-karotenu czyli
Przepisy i porady kulinarneBrokuły - to warzywo polecane osobom palącym. Brokuły zawierają witaminy z grupy B, a także C i K. Zawierają także prowitaminę A oraz kwas foliowy, żelazo, wapń
Przepisy i porady kulinarneRabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. Zawarte w nim kwasy cytrynowy i jabłkowy mogą łagodzić objawy trądziku, wzmacniają skórę i włosy. Witamina C i
Przepisy i porady kulinarneSzparagi - to skarbnica składników odżywczych. Białe,zielone czy fioletowe szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych ! Nie przegap ich, bo są dostępne tylko przez krótki okres
Przepisy i porady kulinarneBuraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz
Przepisy i porady kulinarneCukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów
Przepisy i porady kulinarnePieczarki to grzyby które najczęściej goszczą na naszych stołach. I słusznie, ponieważ są źródłem wielu substancji odżywczych. Są one źródłem białka,zawierają tzw. aminokwasy egzogenne
Przepisy i porady kulinarneJest niezastąpiona przy odchudzaniu. Kiedyś była tylko na wiosnę, teraz możemy ją jeść przez cały rok. Jest doskonałą przekąską w dietach odchudzających, gdyż zawiera sporo
Przepisy i porady kulinarneChociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy
Przepisy i porady kulinarne