zdrowe - 8490 przepisów (strona:363/566)

Cebula - doskonały lek na katar. 102

Cebula - doskonały lek na katar. Najzdrowsza jest gdy zjadamy ją na surowo, ale po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy marynowaniu także zachowuje większość właściwości. Cebula oczyszcza organizm

Przepisy i porady kulinarne
Wiosenna kuracja miodowa. 85

Wiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj

Przepisy i porady kulinarne
Czosnek - obniża stężenie cholesterolu. 112

Czosnek - obniża stężenie cholesterolu. Czosnek działa podobnie jak leki przepisywane na receptę, które hamują produkcję cholesterolu przez wątrobę, Okazuje się że codzienne zjadanie jednego ząbka czosnku

Przepisy i porady kulinarne
Pietruszka - jest bardzo przyjazna wszystkim kobietom. 132

Pietruszka - jest bardzo przyjazna wszystkim kobietom. Pietruszka jest nieodłącznym składnikiem popularnej włoszczyzny , jest także bardzo przyjazna dla kobiet. Trzeba to tylko umieć wykorzystać. napar z natki

Przepisy i porady kulinarne
Fenkuł -jest doskonały dla alergików. 151

Fenkuł -jest doskonały dla alergików. Fenkuł inaczej nazywany koprem włoskim. To doskonały dodatek do sałatek warzywnych. Spożywany na surowo ma anyżkowy smak. Traci go jednak podczas

Przepisy i porady kulinarne
Papryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. 174

Papryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. Papryka czerwona i żółta posiadają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wszystkie papryki są także doskonałym źródłem beta-karotenu czyli

Przepisy i porady kulinarne
Brokuły - to warzywo polecane osobom palącym. 136

Brokuły - to warzywo polecane osobom palącym. Brokuły zawierają witaminy z grupy B, a także C i K. Zawierają także prowitaminę A oraz kwas foliowy, żelazo, wapń

Przepisy i porady kulinarne
Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. 130

Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. Zawarte w nim kwasy cytrynowy i jabłkowy mogą łagodzić objawy trądziku, wzmacniają skórę i włosy. Witamina C i

Przepisy i porady kulinarne
Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. 117

Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. Białe,zielone czy fioletowe szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych ! Nie przegap ich, bo są dostępne tylko przez krótki okres

Przepisy i porady kulinarne
Buraki ćwikłowe - zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. 110

Buraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych.  Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz

Przepisy i porady kulinarne
Cukinia - pomoże Ci schudnąć parę kilogramów. 132

Cukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów

Przepisy i porady kulinarne
Pieczarki - poprawiają płodność. 137

Pieczarki to grzyby które najczęściej goszczą na naszych stołach. I słusznie, ponieważ są źródłem wielu substancji odżywczych.  Są one źródłem białka,zawierają tzw. aminokwasy egzogenne

Przepisy i porady kulinarne
Rzodkiewka - chrupmy ją przez cały rok. 123

  Jest niezastąpiona przy odchudzaniu. Kiedyś była tylko na wiosnę, teraz możemy ją jeść przez cały rok. Jest doskonałą przekąską w dietach odchudzających, gdyż zawiera sporo

Przepisy i porady kulinarne
Kiełki - to prawdziwa witaminowa bomba ! 136

 Chociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania