więcej kolorowych warzyw i owoców. Ja z utęsknieniem czekam na szparagi :) Ale póki co urzekła mnie piękna mocno różowa rzodkiewka. Uwielbiam domowe pasty kanapkowe, są świeże, lekkie i zdrowe. Twarożek, który dzisiaj Wam prezentuje jest klasyką jeśli chodzi o dodatki do kanapek. Mam go w lodówce praktycznie cały czas. Zachęcam Was do robienia takich past samodzielnie! TWAROŻEK
Zgrabne Gotowanieniszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Ponadto fitocyjanina ma pobudzający wpływ na szpik kostny Włączenie tej mikroalgi do diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki. Oczyszcza się ze szkodliwych składników i metali ciężkich. Udowodniono, że 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw! Można ją dodawać do koktajli, sosów
Blondynka Gotujebyło Mamuś". Trochę mina mu zrzedła jak się dowiedział co jadł, ale już się przyzwyczaił, że czasami go oszukuję w kuchni :) Mi po prostu bardzo zależy aby zjadał zdrowe i wartościowe produkty w tym naszym pokręconym świecie :) A teraz do rzeczy Blondynko. Zacznę od marynaty, którą sama sobie wymyśliłam. Składniki na 4 tortille: 1 duża pierś z kurczaka
Blondynka Gotujeardzo smaczne i zdrowe bułeczki razowe. W przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową pół na pół z mąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam. Bułeczki z pestkami dyni PRZEPIS /na 10 sztuk/ Temperatura piekarnika: 200 o C Czas pieczenia: 40 min. Składniki 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850 300g mąki pszennej
coolinarnastrefa.blogspot.comyszne i zdrowe bułeczki upieczone z mąki orkiszowej jasnej (typ 600). Dzięki glazurze z wody i cukru mają delikatnie słodki smak. Warto od czasu do czasu upiec domowe pieczywo (chociaż istnieje ryzyko, że przestaniemy już w ogóle kupować pieczywo w piekarni). ;) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne i zarazem zdrowe danie na bazie kurczaka z dodatkiem ananasa i lekko wyczuwalnego smaku curry. Gdy nie mamy czasu , a żołądek domaga się czegoś gorącego , to polecam tą potrawę :) Inspiracja
Słodkości i nie tylkojednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:) Składniki: - 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów
Słodkości i nie tylkoCzasami Żarłoczek marudzi, że zawsze sypię do bułek różne "śmieci". To zdrowe i pyszne, ale chyba trochę mu się znudziło więc zażyczył sobie zwykłe, jasne bułeczki. Dostałam pozwolenie tylko na posypanie ich sezamem - dobre chociaż to, prawda ? A tak poważnie to sięgnęłam po pierwszą mąkę stojącą na brzegu a zapas "śmieci" muszę uzupełnić
Smaczna PyzaUwielbiam czereśnie - duże, słodkie, soczyste ... Są bardzo zdrowe - oczyszczają organizm z toksyn, ściągają wodę, dobrze wpływają na wygląd skóry no i mają oczywiście dużo witamin. W sezonie zjadam je najchętniej po prostu same pamiętając żeby nie popijać ich surową wodą bo to może spowodować biegunkę. Ponieważ w tym roku czereśni jest dużo postanowiłam przygotować kilka słoiczków dżemu
Smaczna Pyzagórka sadła. Zarabiając nieco później ciasto na chleb pomyślałam sobie, że taka pajda pachnącego, świeżego chleba doskonale będzie smakowała z dobrze przyprawionym smalczykiem. Tłuszcz gęsi nie jest tak niezdrowy jak ten z innych zwierząt a ponoć nawet ma właściwości lecznicze więc postanowiłam wytopić co się da. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka ze szpinaku, z truskawkami, szynką, selerem i stokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie ! Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami
Smaczna Pyzabardziej lubię zielone. Szparagi to delikatne warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą... Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi
Smaczna PyzaLubicie sałatki, których bazą jest kasza ? Ja bardzo bo są pożywne, zdrowe a kasze świetnie łączą się z soczystymi warzywami i ziołami. I śmiało mogę powiedzieć, że kocham kaszę ! Sałatka tabbouleh to klasyka kuchni arabskiej, tyle że przygotowuje się ją z kuskusu więc poniższa wersja jest czymś podobnym, ale jednak innym. Moja wersja jest doprawiona według mojego smaku
Smaczna PyzaFast food to ponoć bardzo niezdrowe jedzenie. Ale jak to się(...)burgerów przygotowanych od początku do końca w domu ? Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa i warzyw to wychodzi z tego slow food - dokładnie wiemy co jemy i to całkiem zdrowo. Bez obaw można coś takiego podać dzieciom albo zaprosić znajomych i biesiadować wspólnie bez większych wyrzutów sumienia. Mówię Wam - warto zrobić taką burgerową biesiadę w domu ! Przypominam, że mam fajny przepis
Smaczna PyzaZdrowe ciasteczka, w których poziom słodkości zależy jedynie od ilości dodanych owoców suszonych. Warte wypróbowania :) Składniki: - 3 banany - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - 1 garść suszonych moreli - 1 garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Banany obieramy i rozdrabniamy na papkę, dodajemy płatki i pokrojone drobno morele oraz żurawiny. Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy ciastka i pieczemy
Zainspirowana w kuchni