Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie
Oryginalny smakśmietankowy, a na nim drobno pokrojone listki czosnku niedźwiedziego. Bajka! Ale nie taka, w której książę na koniec całuje księżniczkę. Raczej ją nokautuje czosnkowym oddechem. Ale za to jaki zdrowy po takiej przekąsce:-) Czosnek niedźwiedzi posadziłam w ogrodzie rok temu- trzy rośliny kupiłam w markecie budowlanym i ulokowałam w naszym "lasku" pod leszczyną. Tej wiosny każda kępa wypuściła po parę
les mirabellesNiego dedykuję ten wypiek. Szkoła to utrapienie wielu dzieciaków, szczególnie jej pierwszy rok. Ja znalazłam sposób na to, by mój uczeń szedł do niej z wesołą minką. Butelka zdrowego napoju, do tego pojemniczek z przygotowanymi przez mamę pysznymi brownie..Jeden kęs przegania wszystkie smuteczki, gdy mamy nie ma obok...Syn chętnie częstuje nimi swoich klasowych kolegów, którzy też czasem mają
Z Majeczką w kuchnimiasto, pochodziłam po lesie, wróciłam do regularnych treningów. Jestem pełna energii jak nigdy i wcale nie mam zamiaru tego zmieniać. Dlatego też dzisiaj będzie tak bardzo zdrowo! Dzisiaj, korzystając z ostatnich chwil przed sezonem na szparagi i inne boskie warzywa, przygotowałam dla Was sałatkę z warzyw nieco orientalnych takich jak batat, rzepa biała i groszek cukrowy. Możecie ją zajadać
Fill The Bowlpowiecie na porcję energetycznej, świeżej i lekkiej sałatki, która z powodzeniem pełnić może rolę pysznego i zdrowego deseru? Składniki: garść rukoli garść roszponki garść rodzynek 1 awokado 1 mango sos: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw na bok. Przepłucz rukolę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazupę! Chyba , że chcesz ją delikatnie zblenderować. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i listkami świeżej bazylii, dodaj koperku. Gotowe! Pysznie i bardzo zdrowo! Możecie posypać czarnym sezamem
Z Kuchni Do Kuchnisystem trawienny, a uspokajająco na układ nerwowy. By była świeża i krucha należy przechowywać ją w lodówce w plastikowej torebce. Wiosna w pełni, więc dobrze zjeść coś lekkiego i zdrowego. Często ostatnio robię sałatki, które zabieram do pracy. Dziś proponuję sałatkę z roszponką. Składniki : 3 garści roszponki 3-4 średniej wielkości rzodkiewki pokrojone w plastry 5-6 pomidorków koktajlowych przekrojonych
Niebieski kubek z kawaWiosna zapukała już do naszych okien i jak zwykle z jej nadejściem chce nam się czegoś zielonego i zdrowego. Zapraszam więc Was dziś wiosenny detox, czyli zielony koktajl przygotowany na bazie szpinaku z dodatkiem imbiru, siemienia lnianego i cytryny. Każdy z tych składników ma zbawienny wpływ na nasz organizm i posiada mało kalorii. Szpinak , ponieważ zawiera mnóstwo żelaza
Kulinarne przygody GatityZdrowo, kolorowo i wiosennie :), buraki w luksusowym wydaniu z suszoną śliwką i czosnkiem, w wersji light używamy jogurtu naturalnego, a dla tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez. Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaSałatka kolorami się mieni, odcieniami pięknej zieleni, na której białe jajka górują, a czerwone warzywa z nimi kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy, idealny smak uzyskamy. Składniki na 3 porcje: 150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria,endywia), 150 -200 g jogurtu naturalnego gęstego, sól smaku, pieprz cytrynowy, pęczek
Moniki Smakołykijest obłędnie kokosowa (jeśli pudding rano będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę mleka i wymieszać) i niezbyt słodka. Mi zasmakowała bardzo. I na podwieczorek się nada, a nawet na zdrowy deser. Czego chcieć więcej...? Kokosowy pudding chia z jeżynami Składniki: (na 2 porcje) 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu dodatkowo: chipsy kokosowe jeżyny Mleko kokosowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiecie już, że jestem wielką fanką wytrawnych omletów na śniadanie :) Dzisiaj proponuję Wam omlet ze szpinakiem, fetą i czarnymi oliwkami. Pysznie i zdrowo od samego rana :) SKŁADNIKI ( dla 1 osoby - 310 kcal) 1 garść szpinaku 2 jajka 20 g fety mała garść (20g) czarnych oliwek pieprz zioła prowansalskie 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i siekamy drobno. Podsmażamy
Moje Kuchenne Rewelacjegrejpfrutach jesteście zaskoczeni równie mocno, niczym ja za pierwszym razem. Ale zapewniam — to genialny pomysł na cudownie kwaśny, aromatyczny i zarazem rozgrzewający deser. Co więcej, w pełni roślinny i zdrowy. Cukru w przepisie jest stosunkowo niewiele, ale jego dodatek jest absolutnie konieczny. To on sprawia, że grejpfruty łagodnieją, a ich smak staje się bardziej stonowany i przyjazny. Przyprawy zaś oferują
Food SquareProponuję szybki twarożek z łuskanych pestek słonecznika. Jest to bardzo smaczny i zdrowy zamiennik jakże lubianego prze mnie białego sera z naturalnym gęstym jogurtem. Przepis jest błyskawiczny. Masz ochotę na twarożek, wrzucasz kilka składników do blendera i kręcisz. Bez namaczania słonecznika przez całą noc. Choć można i tak, kto ma ochotę poczekać lub jest już najedzony. Ziarna słonecznika są bardzo
Naturalna KuchniaWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i zdrowego obiadu.Polecam klopsy jaglane z kalafiorem kiełbasą bekonową Hańderek i sosem bolońskim Jamar . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej 3 pętka kiełbasy bekonowej Hańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki
Sama słodycz i szczypta chili