Kuskus z warzywami na ostro...Zdrowa i smaczna kaszka kuskus.Otoczenie szpinaku, cebuli, szczypiorku i papryk.Aromatyczna przyprawa garam masala.Kwasowość soku z cytryny i świeżość natki pietruszki.Gwarancja niezapomnianego doznania smakowego.Zapraszam!Składniki:300 g kaszki kuskus;2 czubate łyżki masła;2 łyżki oliwy;2 średnie cebule;Pęczek szczypiorku;1 duża czerwona papryka;2 czerwone papryczki chili;150 g świeżego szpinaku
Gospodyni MiejskaZupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 duże ziemniaki;2,5 litra zimnej wody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki mąki
Gospodyni MiejskaKotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami...Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek
Gospodyni Miejskaśmietanę i pieprz i dobrze wymieszać powstały sos.Do selera dodać odsączone rodzynki oraz sos majonezowo-śmietanowy i dobrze wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Sok z cytryny można zastąpić mniej zdrowym kwaskiem cytrynowym.Rodzynki (w wersji bardziej wytrawnej, dla samych dorosłych) można namoczyć w białym, wytrawnym winie.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym, a z majonezu całkowicie zrezygnować
Gospodyni MiejskaKasza gryczana z sosem drobiowym...Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana.Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego.Z kawałkami soczystego kuraczaka.Wiórkami marchewki, selera i pietruszki.Pyszny, domowy obiad.Polecam! Składniki:300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki);2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g);3 duże marchewki;1 duża pietruszka;1/4 korzenia selera;Opakowanie sosu pieczeniowego, ciemnego
Gospodyni MiejskaDomowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami.Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych
SzczyptaSmaQgotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo co zrobienie sosu przy
SzczyptaSmaQKolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy
SzczyptaSmaQWyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących. Owoce po rozgotowaniu można przetrzeć przez sito. Uzyskamy wówczas aksamitną konsystencję, ale jednocześnie pozbędziemy się dużej ilości cennych składników zawartych w skórkach, więc coś za coś. Jedyny mankament tych konfitur to przygotowania
SzczyptaSmaQZamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois.Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak.Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce. Czas przygotowania:30 minutSkładniki:2 bakłażany
SzczyptaSmaQBlanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4 Składniki:Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,1 fenkuł,100 g sera feta
SzczyptaSmaQSzybka, smaczna i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele. SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili
SzczyptaSmaQPapryka jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Działanie:- Papryka jest bardzo zdrowa, zawiera również substancje wywierające korzystny wpływ na organizm, poprawia trawienie oraz zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i A.- Wspomaga odporność, poprawia trawienie.- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga
Wypisz Wymalujdobie obecnych czasów nasze życie tak szybko pędzi, że my sami czasem za sobą nie nadążamy nie mówiąc już o zdrowym spokojnym jedzeniu. Warto czasem się zatrzymać usiąść przy wspólnym stole zjeść spokojnie i nad zwyczajniej w świecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w w towarzystwie avokado, łososia wędzonego
Basia w kuchniziele odpędzające złe duchy i chroniące przed działaniami czarownic.Nie dość, że czosnek jest najlepszą ochroną przed magią i wampirami, to jeszcze jest świetną przyprawą, i to na dodatek bardzo zdrową. Ma wiele zastosowań w kuchni ze względu na smak i aromat. A jako roślina lecznicza ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, oraz w profilaktyce różnych schorzeńMoja kuchnia nie może
Grahamka, weka i kajzerka