Czarna rzodkiew ma jeden feler - ,,pachnie". Zdrowa, smaczna ( bo ja bardzo lubię ten jej ostry smak )- ale ,, pachnie". No cóż - otwieram okno i robię bo pokusa jedzenia jej potem jest silniejsza niż zapachy. Surówki z surowej robię w różnych wersjach. Gotowałam już nawet zupę z ziemniaków i rzodkwi i właśnie z tego wziął się pomysł na jarzynkę
Buniabaje w kuchniŁagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu). Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninależy wymienić: fosfor, żelazo, cynk, potas, mangan, jod czy magnez. Ten ostatni przyczynia się do redukcji uczucia zmęczenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez pomaga również w zachowaniu zdrowych kości i zębów. Otręby pszenne oddziałują pozytywnie na pracę układu trawiennego i perystaltykę jelit. Oprócz wartości prozdrowotnych wyróżniają się one wszechstronnością zastosowania. Otręby pszenne można podawać z jogurtem
Magiczne Życie Martywędzony łosośPrzygotowanie : Rozpuścić olej, wrzucić szpinak i poddusić razem z przyprawami. Dodać serek, łososia i wymieszać. Wyłożyć na makaron. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zapraszam Was do sklepu ze zdrowymi olejami oraz FB sklepu
Magiczne Życie Martyglutaminianu sodu. Skład niestety nie przekonuje mnie za sprawą oleju roślinnego oraz skrobi modyfikowanej. Ryż 23% Soja 18% Warzywa 10% Koncentrat pomidorowy 5% to jak dla mnie za mało zdrowych składników. Choć smak bardzo mi odpowiadał i paprykarz warzywny idealnie nadaje się do kanapek. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie MartyDzisiaj zdrowa propozycja na obiad. Klopsiki z fileta z dodatkiem otrębów. Idealna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Składniki : * 2 mielone filety z kurczaka bądź z udek kurczaka * jajko * cebula * ząbek czosnku * 4 łyżki otrębów pszennych Sante * różowa sól himalajska Sante , pieprz * pół kubeczka jogurtu naturalnego * koperek Przygotowanie :Do mięsa dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz
Magiczne Życie Martyposiadam biały, który pasuje do każdej kuchni, jest uniwersalny.Do czego można wykorzystać filtrowaną wodę ?* zup, makaronów i warzyw gotowanych np. na parze* herbaty i kawy* picia czystej i zdrowej wody* napojów z dodatkiem lodu * żelazek * podlewania kwiatów, ziół Wkład filtrujący Dafi Unimax redukuje twardość wody oraz usuwa chlor, metale ciężkie, detergenty, herbicydy i pestycydy. Woda filtruje się bardzo
Magiczne Życie MartyPlacuszki bananowe będą smakowały i dorosłym i dzieciom. Najlepiej wykorzystać już bardzo dojrzałe banany do tych placuszków, wtedy możemy nie dodawać cukru i dzięki temu mamy zdrową wersję placków na śniadanie. Polecam spróbować! Składniki :* dojrzały banan* jajko* 2 łyżki jogurtu naturalnego* 5 łyżek otrębów pszennych Sante* 3 łyżki otrębów owsianych Sante Przygotowanie :Rozgnieść dokładnie banana, wymieszać z jajkiem
Magiczne Życie Martylimonkowym kurczakiem. I tak jak do mięsa nie daję żadnej cytryny ani limonki, tak to połączenie zasmakowało mi bardzo. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie na taką zdrową i kolorową propozycję. Składniki :* filet z kurczaka* sok i skórka otarta z jednej limonki* łyżka soku z pomarańczy* przyprawa do kurczaka* oliwa z oliwek * sól, pieprz* pomidory* roszponka
Magiczne Życie MartyCześć :)Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra. Pasztet z czerwonej soczewicy :)Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla.W przepisie nasze małe modyfikacje.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie!Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień dobry! Kochani czytelnicy życzymy Wam zdrowych, wesołych i pełnych pysznych smakołyków Świąt Wielkiej Nocy! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćrabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica,cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie - w marketach, w warzywniakach,w sklepie ze zdrową żywnością i nic! Znalazłam go dopiero w Kauflandzie. Nie powiem, jak nie lubię stamtąd warzyw i owoców,tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu
W kuchni Karmel-itkiogóle takie niewyobrażalne, by to zjeść. Ale dałam radę ich dotknąć, przyrządzić je,a co najistotniejsze - zjeść. I nie umarłam, nie zatrułam się - nadal żyję, jestem cała i zdrowa, nie mam żadnych problemówtrawiennych czy wyrzutów sumienia. Kolejny "dziwny" dla mnie produkt, którego nawet bym do domu przynieść nie mogła,aby mnie z niego nie wyrzucili, mogę odhaczyć na swej
W kuchni Karmel-itkisosy, ciężkie mięsiwa, obfite porcje... Nie, nie, nie! Mamy w końcu czerwiec, prawie, że lato,a na ogródkach mnóstwo pyszności.Apetyt rośnie jednak, na samą myśl o czymś lekkim, zdrowym, co jednocześnie zaspokoi głód i zmysł smaku.Co nie zabiera wiele czasu, składa się z niewielu składników i jest wspaniałe w swojej prostocie.Po takim wstępie, zaprasza Karmel-itka do siebie
W kuchni Karmel-itki