Leniwe kluski uwielbiam od pierwszego kęsa. Jeszcze na studiach, w ramach czwartkowych obiadów w mlecznym barze Jacek i Agatka, zawsze były częścią mojego zamówienia. Porcja klusek
Karo in the KitchenKolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować
Karo in the KitchenStragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie „ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach „. To nie to samo, co
Moja DelicjaOd kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności
Moja DelicjaSłońce na zewnątrz, słonecznie wewnątrz. Kilka dni temu swoją premierę miał pyszny, rustykalny chleb. W lodówce pałęta się hiszpańskie, mocno paprykowe chorizo. A od dziś już
Karo in the KitchenMoje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną
Karo in the KitchenChipsy! Zdrowsze od normalnych, bo pieczone. Cieniutkie i chrupiące. I bardzo amerykańskie w smaku, bo to tradycyjne salt & vinegar. Spróbujecie? Ziemniaki dokładnie myjemy – w skórkach
Karo in the KitchenLabneh, czyli ser jogurtowy, spotkacie w przepisach kuchni Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej i Indii. Za chwilę, po sporej garści informacji, znajdziecie go i w swojej lodówce
Karo in the KitchenUwielbiam grillowaną cukinię. Często zdarza mi się zjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co
Karo in the KitchenShakshuka (wymawiamy: szakszuka) to jednogarnkowa potrwa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „wielki bałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym
Karo in the KitchenTurecki comfort food. Bogaty i piękny w kolorze. Prosty, smaczny i niesłychanie wartościowy. Dwadzieścia minut pracy i macie gotowe dwie porcje – na śniadanie, na lunch czy
Karo in the KitchenChińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Tym razem z serem tofu i krewetkami. Wok nie ma ze mną lekko, za to my mamy obiad szybko
Karo in the KitchenTe pancakes są niesamowicie miękkie, lekkie i puszyste. Polane jakimkolwiek syropem czy sosem, wchłaniają go szybko i równomiernie. Ja uwielbiam je podane z syropem z bzu
Karo in the KitchenTo jedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka
Karo in the KitchenTak jak chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6
NA MOIM TALERZU