zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:173/734)

Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 159

Wyobraź sobie zarumienione kawałki batatów otoczone chrupiącym sezamem zanurzone w wyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są

Roślinna - blog wegański
Zimowa sałatka z radicchio 187

Choć na chwilę obecną podróż do Wenecji pozostaje w sferze moich marzeń, to jednak mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję znaleźć się w tym przepięknym

Roślinna - blog wegański
Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami 149

trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii z łososiem i ziemniaczkami przygotowanymi na parze to strzał w dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe, ale zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :) Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami(...)doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem ziemniaczki posypać koperkiem i doprawić solą wedle uznania. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie. Przepis zgłaszam do akcji Ambitnie i zdrowo

FitKot
Gulasz czeski na ciemnym piwie 169

Zobacz jak łatwo robi się ten gulasz :) Wciąż staram się ten przepis udoskonalić, by dorównać daniu, które jadłam w Pradze w restauracji Ferdynand. Jeszcze mi daleko

Bazując na smaku
Egzotyczny i zdrowy deser lodowy 166

Uwielbiam zdrowe i szybkie desery. Takie pucharki potrafią umilić każdą chwilę, nawet pochmurne jesienne dni. Zapraszam Was serdecznie na egzotyczny i zdrowy deser lodowy. Spróbujcie. Idealna, naturalnie słodka porcja zdrowia w sam raz na wieczór lub popołudnie spędzone z rodziną. Owoce + olej lniany = samo zdrowie. Jak podkreślał Mahatma Gandhi "Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane (...), tam ludzie cieszą się

Słodkie okruszki
Cymes nie cymes 216

Mój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa

Kuchcik gotuje
Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia 138

Chleb marchwiowy w bardzo energetycznym kolorze i z ogromną dawką karotenu - chleb Jim`a Lahe`ya - to wybór Amber z bloga Kuchennymi drzwiami na wspólne pieczenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kebab wegański. Pyszny, szybki i niskokaloryczny fast food. 176

Świetna alternatywa kebabu dla wegan, wegetarian i osób na diecie. Pyszne kawałki tofu marynowane w sosie sojowym z przyprawą "kebab" wyglądem i smakiem  przypominają 

Pora na pora i pomidora
Krem czekoladowy z awokado 176

Awokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów. Nigdy wcześniej nie myślałam by wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak

Kuchcik gotuje
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 177

Zobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu

Bazując na smaku
Kokosowe placuszki z kaszy manny 134

przekonałam się sama, że to świetny pomysł! Składniki dodawałam na oko, tak by uzyskać pożądaną konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przy okazji wrzuciłam też wiórki kokosowe, a masło zastąpiłam niesamowicie zdrowym olejem kokosowym. Dlaczego? Otoż olej kokosowy jest świetną alternatywą dla pozostałych tłuszczy. Nie ulega utlenianiu, więc z powodzeniem można na nim smażyć w zastępstwie masła, smalcu czy oliwy(...)swoim składzie ma wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). I chociaż nasycone tłuszcze powszechnie uważane są za niezdrowe, to te zawarte w oleju kokosowym, spożywane w niewielkich ilościach -wyjdą nam tylko na dobre. :) MCT to wyjątkowa grupa cząstek tłuszczu, ponieważ są metabolizowane inaczej niż pozostałe produkty z tej grupy. Szybko przemieniają się w łatwo przyswajalną energię, czyli

Kuchnia Ellie
RYBA Z PATELNI Z KREWETKAMI I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI 194

zdrowe i kolorowe danie z jednej patelni - smażona ryba z krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw. 15 minut w kuchni, jedna patelnia do zmywania po posiłku i pyszny, zdrowy oraz pożywny obiad gotowy :)  Do przygotowania tego dania użyłam smacznego pstrąga tęczowego, którego po "nadzianiu" czosnkiem, koperkiem i cytryną, usmażyłam z jednej strony, a następnie dorzuciłam na patelnię krewetki

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania