Jedna z najstarszych i najszybsza metoda gotowania? Chińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Szybkie, wydajne, energooszczędne i zdrowe. I dla wegetarian, i dla wegan, i dla mięsożerców. Każdemu według jego smaku, sumienia czy upodobania. Dlaczego napisałam że to najstarsza metoda gotowania? Historyk i archeolog K.C. Chang’a napisał w swojej pracy Food in Chinese Culture: Anthropological(...)mgnieniu oka a bałam się, że będę musiała nad nim stać i czekać do czasu, gdy łaskawie złapie odpowiednią temperaturę. Jest szybki i trzyma ciepło, a zrobienie całego obiadu nie zajmuje mi teraz dłużej niż 20 minut. Tak, razem z myciem patelni, bo ona praktycznie myje się sama. Dwa przetarcia gąbką z płynem, płukanie i po sprawie. Nie można już
Karo in the KitchenBardzo przyjemnie się ją przygotowuje, smakuje doskonale i syci, choć bez nieprzyjemnego efektu przejedzenia. Najbardziej lubię tego typu obiady zabierać ze sobą do pracy (wówczas ciecierzycę polecam zapakować osobno, aby moc ją podgrzać), ponieważ są niezwykle wygodne i zdrowe, i zdecydowanie stanowią lepszy wybór niż inne słodkie bezwartościowe przekąski, po których zaraz czujemy się głodni. Ta sałatka jest
Roślinna - blog wegańskiNiewielu znam szczerze oddanych amatorów kalafiora. Trudno się dziwić – rzadko bywa smacznie podany, sam w sobie nie jest też zbyt wartościowy i najczęściej spełnia rolę dodatku
Karo in the KitchenWitam Was poświątecznie moi Kochani. Święta zleciały niestety w ekspresowym tempie. Wydaje mi się że dłużej się do nich szykowałam, niż one same trwały. W święta
TrufelkowoZa oknem jesień, a sezon na grzyby trwa w najlepsze. Nie macie pomysłu co zrobić z nadmiarem tych leśnych zbiorów? Wasz problem może zostać rozwiązany. Dzisiaj
Smiling ShrimpMuszę przyznać, że dzisiejszy przepis to czysty eksperyment. Dlaczego? Otóż to, nigdy nie miałam do czynienia z mąką z topinamburu, a także nie zdarzyło mi się
Smiling ShrimpPyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację. To pomysłowe połączenie podpatrzyłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio zaczęłam zgłębiać tajniki kuchni roślinnej. Muszę uczciwie przyznać, że ,,zjednała sobie'' ona moje podniebienie. Co prawda, już dawno mam za sobą swoje pierwsze doświadczenia z
Smiling ShrimpProsta propozycja jak sobie ułatwić przygotowanie obiadu i kolacji? Mięsa: ~1,5 kg kurczaka i tyle samo karkówki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przygotowujemy
chleba naszegoDzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek
PatiGotujeCurry - pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone
wesoła kuchniaSałatka bardzo zdrowa z kaszą jaglaną i lekka. Można ją jeść na obiad i kolację. Zrobi ją każdy i zachwyci swoją rodzinę. Polecam dodawać awokado do sałatki bo ma wartościowy kwas oleinowy. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 opakowania roszponki 1 cebula czerwona 1 awokado 5 pomidorów suszonych 2 pomidory 8 oliwek czarnych dużych 1 łyżka soku z cytryny
wesoła kuchniaTo danie to chyba jedno z moich najcieplejszych studenckich wspomnień kulinarnych – stołówka na wrocławskiej ASP jakieś 8-10 lat temu nie miała zbyt bogatego menu, ale
Karo in the KitchenTakie naleśniki to nieskomplikowany, a na prawdę smaczny pomysł na obiad. Zdaję sobie sprawę, że parówki nie są może zbyt zdrowym i wartościowym produktem, ale nam to nie przeszkadza. W towarzystwie warzyw i żółtego sera, otulone domowymi, chrupiącymi naleśnikami pewnie jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. Składniki podaję bardziej jako inspirację, niż szczegółowy przepis. Składniki na 6 sztuk
Simply FoodUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku
Karo in the KitchenProsto, smacznie i zdrowo. Kasza gryczana to chyba mój najczęstszy dodatek węglowodanowy do obiadu. Uwielbiam jej smak i nie rozumiem osób, które tego charakterystycznego smaku nie tolerują :P Do poniższego przepisu użyłam kaszy gryczanej niepalonej, którą podałam z zielonym warzywami, w tym szpinakiem z mojego ogródka, dlatego widoczne są dłuższe łodygi - u mnie nic się nie zmarnuje i nawet młode
Zdrowie na języku :Ptrochę odchudziłam tą pyszność. Ujęłam jej sporo kalorii nie zatracając ani odrobiny smaku. Polecam nie tylko na zdrowe śniadanie, ale i na pyszną, sycącą kolację czy lekki obiad. Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 2-3 jabłka 2 łyżki jagód goji 1 łyżka miodu 1/2 małego jogurtu greckiego lekkiego szczypta cynamonu Przygotowanie
Cakes By KejtIdealna propozycja na lekką i zdrową kolację. Takie carpaccio doskonale pasuje również jako sałatka do obiadu. Polecam szczególnie cukrzykom. Składniki biała rzodkiew pomidory ocet winny olej rzepakowy kawałek chudego białego sera 1. Jeżeli przygotowujemy porcję dla jednej osoby wystarczy nam kawałek … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyW klasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją
Bazując na smaku