Soczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich
Kuchcik gotujeKolejny z przepisów mojej mamy na pyszny obiad dla jaroszy i mięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną cebulka z pomidorami. Składniki
Pora na pora i pomidoraNie wiem czy zauważyliście, że niedawno został otwarty nowy sklep ze zdrową żywnością JemTo.eu Zapoznałam się z jego ofertą i nawet zrobiłam małe zakupy. Jestem
Co na wege obiad?Bardzo smaczny i szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Często zapominamy o najprostszych połączeniach. Pomidor, oliwa z oliwek i bazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć
Kuchcik gotujeTERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny
SMYKWKUCHNIJedna z najstarszych i najszybsza metoda gotowania? Chińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Szybkie, wydajne, energooszczędne i zdrowe. I dla wegetarian, i dla wegan, i dla mięsożerców. Każdemu według jego smaku, sumienia czy upodobania. Dlaczego napisałam że to najstarsza metoda gotowania? Historyk i archeolog K.C. Chang’a napisał w swojej pracy Food in Chinese Culture: Anthropological(...)mgnieniu oka a bałam się, że będę musiała nad nim stać i czekać do czasu, gdy łaskawie złapie odpowiednią temperaturę. Jest szybki i trzyma ciepło, a zrobienie całego obiadu nie zajmuje mi teraz dłużej niż 20 minut. Tak, razem z myciem patelni, bo ona praktycznie myje się sama. Dwa przetarcia gąbką z płynem, płukanie i po sprawie. Nie można już
Karo in the KitchenBardzo przyjemnie się ją przygotowuje, smakuje doskonale i syci, choć bez nieprzyjemnego efektu przejedzenia. Najbardziej lubię tego typu obiady zabierać ze sobą do pracy (wówczas ciecierzycę polecam zapakować osobno, aby moc ją podgrzać), ponieważ są niezwykle wygodne i zdrowe, i zdecydowanie stanowią lepszy wybór niż inne słodkie bezwartościowe przekąski, po których zaraz czujemy się głodni. Ta sałatka jest
Roślinna - blog wegańskiNiewielu znam szczerze oddanych amatorów kalafiora. Trudno się dziwić – rzadko bywa smacznie podany, sam w sobie nie jest też zbyt wartościowy i najczęściej spełnia rolę dodatku
Karo in the KitchenWitam Was poświątecznie moi Kochani. Święta zleciały niestety w ekspresowym tempie. Wydaje mi się że dłużej się do nich szykowałam, niż one same trwały. W święta
TrufelkowoZa oknem jesień, a sezon na grzyby trwa w najlepsze. Nie macie pomysłu co zrobić z nadmiarem tych leśnych zbiorów? Wasz problem może zostać rozwiązany. Dzisiaj
Smiling ShrimpMuszę przyznać, że dzisiejszy przepis to czysty eksperyment. Dlaczego? Otóż to, nigdy nie miałam do czynienia z mąką z topinamburu, a także nie zdarzyło mi się
Smiling ShrimpPyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację. To pomysłowe połączenie podpatrzyłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio zaczęłam zgłębiać tajniki kuchni roślinnej. Muszę uczciwie przyznać, że ,,zjednała sobie'' ona moje podniebienie. Co prawda, już dawno mam za sobą swoje pierwsze doświadczenia z
Smiling ShrimpProsta propozycja jak sobie ułatwić przygotowanie obiadu i kolacji? Mięsa: ~1,5 kg kurczaka i tyle samo karkówki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przygotowujemy
chleba naszegoDzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek
PatiGotuje