Doskonała śniadaniowa propozycja, albo pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad czy porządną kolację- frittata, czyli omlet jajeczny w wytrawnej wersji. Z młodymi ziemniaczkami, ze szparagami i
Kraina Miodem PłynącaSmaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na
potrawyregionalneSezon na kalafior i młode ziemniaczki rozpoczęty . Zapraszam Was zatem na znakomitą potrawę , którą można podawać w charakterze obiadu , jak i ciepłej kolacji. Jako dodatek polecam
Bazylia kontra RozmarynSezon na kalafior i młode ziemniaczki rozpoczęty . Zapraszam Was zatem na znakomitą potrawę , którą można podawać w charakterze obiadu , jak i ciepłej kolacji. Jako dodatek polecam
Bazylia kontra RozmarynWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 1-1,2 kg z iemniaków, 35 dag boczku
JejKuchniaPrzepis znalazlam w ksiazce kucharskiej, ale go lekko zmodyfikowalam i musze przyznac, ze jest bardzo smaczna ....przynajmniej jak dla mnie :) . Nie mam dzisiaj jakos weny do rozpisywania sie hehe:) Zapiekanka bardzo latwa w przygotowaniu a jako dodatek do niej zrobilam sos czosnkowy . SKLADNIKI: -olej -2-3 zabki czosnku -2 papryki -1 cebula -5-6 ziemniakow -5 jaj -150 ml jogurtu(...)osolonej wodzie na pol twardo, kroimy w talarki o grubosci ok 2cm. 3.Kurczaka przyprawiamy i smazymy . 4.W misce mieszamy jaja z jogurtem , dodajemy papryke, cebule, czosnek, kurczaka i ziemniaki, mieszamy, doprawiamy do smaku. 5. Wykladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego , wylozonego folia aluminiowa. 6.Piec okolo 30-40 minut w temperaturze 190 stopniach. Smacznego
PychaDaniaPieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPadanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB PRZYGOTOWANIAUgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać(...)kawałeczków masła.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO
zielonacukinkaSmak jak gołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą(...)nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę i 10 minut. Podawać można w różny sposób jak zapiekankę, ponieważ zawiera ryż lub w inny sposób. Krojąc zapiekankę na kawałki i podawać w towarzystwie ziemniaków
Kuchnia PokoleńJeden z bardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i
mojewypiekiinietylkoWarzywa, mięsko, sosik cóż chcieć więcej. Jak zostanie zapiekanka na drugi dzień wystarczy tylko podgrzać i gotowe. Przygotowanie mięsa – mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm. doprawić solą i pieprzem. Włożyć tak przygotowane mięso do miski i wlać jogurt. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia – wyjąć mięso z miski i rozłożyć(...)proszku. Polać tym pieczarki. Przykryć naczynie folią spożywczą. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod 1 godzinę 20 minut. Warzywa -gdzieś tak po godzinie pieczenia przygotować warzywa. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić. Marchew obrać i pokroić w słupki lub grube plasterki. Ugotować marchew w osolonej wodzie
Kuchnia PokoleńMacie czasem tak, że rozsądek mówi, że trzeba coś zjeść, a całe ciało tęskni za odpoczynkiem i nicnierobieniem? Mnie to dopadło na tygodniu. Z braku przygotowanych
Weekendy w domu i ogrodzieWszystko równomiernie rozkładamy, doprawiamy odrobiną pieprzu. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200°. Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy w bardzo cieniutkie paski na tarce warzywnej lub mandolinie. Cukinie myjemy, odcinamy końce i także szatkujemy w cieniutkie paski na tarce warzywnej. Następnie, na przemiennie cukinia, ziemniaki, z zakładką mniej więcej 2/3, układamy(...)wszystkie warzywa w naczyniu. Z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Po tym czasie, wyciągamy zapiekankę, sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli im jeszcze odrobinę brakuje, wstawiamy jeszcze pod przykryciem na 10 minut. Z wierzchu posypujemy zapiekankę parmezanem i już bez przykrycia wstawiamy do piekarnika
Smaczna StronaZ tą nazwą nie do końca wiadomo jak to było, większość źródeł jest skora się skłonić ku epidemii cholery, jaka panowała w Goms gdzieś koło
Dieta moja pasjaI znów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w
Dieta moja pasja