Janssons frestelse czyli pokusa Janssona. Szwedzka zapiekanka z ziemniakami i szprotkami - czyli w końcu coś rybnego! Rzecz dla amatorów nowych, mocnych doznań;) Danie zostało podobno nazwane od słynnego śpiewaka operowego i smakosza Pelle Janzona, a przepis po raz pierwszy został opublikowany w 1940 roku. Zapiekanka ma bardzo przyjemną aksamitno-śmietankową konsystencję i zaskakująco bogaty smak, jak na tak skromną ilość(...)jako rybny składnik podawane są anchois, jednak podobno wynika to ze złego tłumaczenia. Fileciki z sardeli byłyby tu zbyt mocnym i słonym akcentem - mają być szprotki! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 puszki szprotek w oleju 500 ml śmietany kremówki sól i biały pieprz masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek
zadanie-gotowanieNie banalna i mega pyszna propozycja na obiad z mięsem mielonym i ziemniakami. mięso mielone 500/600 gramów ziemniaki ok 800 gramów śmietanka słodka 100 ml
Andzia PichciWpis z serii ‚nie marnuję- kombinuję’, czyli jak wykorzystać ‚stare’ warzywa oraz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? O to dwie propozycje, proste i ‚ekonomiczne’- warzywa pieczone
Kraina Miodem PłynącaZapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane. Mięso mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania. składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1/2 kg brokułów
babka w formieauto'); ga('send', 'pageview'); Mam ostatnio fazę dań jednogarnkowych, jednopatelniowych, jednobrytfankowych :) Zapiekanka pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła
Życie zamknięte w smakuJeżeli szukacie prostego sposobu na urozmaicenie codziennych posiłków, jesteście wielbicielami ziemniaków, bez których nie wyobrażacie sobie obiadu, jednocześnie jesteście znudzeni tradycyjnymi przepisami, dzisiejsza inspiracja na pieczone
La grande e la piccola cuocazapiekanki ziemniaczane były często gościły w naszych domach. Wymyślane na tysiąc sposobów, lecz składników w nich nie było zbyt wiele. Dzisiaj są coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory(...)kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez
Smaki EwyZiemniaczano – kalafiorowa zapiekanka Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli Może także stanowić samodzielne danie , szczególnie dla tych , którzy cenią sobie wegetariańską kuchnię . Mojej rodzince bardzo smakuje , nawet dzieci nie marudzą , uwielbiają tą potrawę . Całkiem prosta do zrobienia , nie wymaga ani wielu przygotowań, ani pracy , a efekt naprawdę znakomity(...)ziemniaków , solimy , sypiemy połową gałki i czosnku , oraz pieprzem do smaku . Następnie układamy całego poszatkowanego kalafiora , solimy . Teraz reszta ziemniaków , solimy , sypiemy pozostałymi przyprawami , pokrywamy wiórkami masła i polewamy śmietanką . Zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy zrumienić się górze zapiekanki , około
Ogrodnik w podróżyTaka zapiekanka gości na moim stole w sezonie na warzywa z własnego ogródka. Świetnie zastępuje danie obiadowe. Kusi smakiem. Polecam Składniki: 700 g cukinii ze skórką i ziarnami 500 g ziemniaków (obranych) 2 czerwone cebule 1 por (średni) 2 ząbki czosnku 10 – 15 dag boczku wędzonego (może być w plastrach) ½ szklanki mąki ½ szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka soli
Przepisy BabciPyszny, sycący obiad, który zachwyci Waszych bliskich, a w szczególności amatorów pikantnych potraw. Połączenie ziemniaków, warzyw korzeniowych, kiełbasy i ziół w smaku przypomina słynny "garczek
Czekoladowa muffinkaW mojej rodzinie piątek zazwyczaj upływa pod hasłem tartych ziemniaków, z których albo smażymy placki , albo pieczemy bliniarza lub tarciucha (opoczyńskie wersje babki ziemniaczanej). Ale ostatnio
Weekendy w domu i ogrodzieGratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au
Kulinarny karnet ChristopheraSKŁADNIKI (dla 1 - 2 osób): 1 mała cukinia żółta (lub zielona) 6 małych ziemniaków 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko
wege i kropkaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 ziemniaków, 100 g boczku wędzonego, 35 dag mieszanki
JejKuchniaiście rodzinnie! W grupie zawsze raźniej!:) Od Agi dostałam przepis na wiejską zapiekankę ziemniaczaną :) Jest prosta do zrobienia, sycąca i możemy Wam zagwarantować, że każdy mężczyzna się nią nasyci ;) Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam! Przepis: Składniki: ziemniaki boczek czerwona cebulka mozarella śmietana sól, pieprz Procedura przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół
Kuchnia smaków