zapiekanka - 10615 przepisów (strona:383/708)

GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 123

nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię nowymi barwami. Z tychże fioletowych batatów przyrządziłam gratin, czyli dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam ją smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami. Jeśli lubicie

W kuchni Karmel-itki
Przepisy na Sylwestra 521

ciasta francuskiego 26.  Strogonow drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno - kakaową 29.  Kruche ciasteczka z dżemem 30.  Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką

kruche babeczki
Książka kulinarna na prezent świąteczny ? zapraszam 113

właścicielkami krakowskiego baru śniadaniowego – Ranny Ptaszek – cudowne miejsce ! Książka to tak jak w tytule nieskomplikowane przepisy z jajkiem. Znajdziemy tu przepisy na placuszki, omlety, kawior żydowski, zapiekanki, naleśniki. Ta książka jest dla każdego kto lubi gotować, kto lubi poznawać nowe smaki, ale znowu nie aż tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Są w tej książce opowieści przyjaciół

Kuchnia na wzgórzu
Sernik Z Musem Z Owoców Leśnych - Mrożonych 188

Zagotowujemy do uzyskania kisielu i odstawiamy do lodowatej wody do przestygnięcia. 5. Przestudzony mus wykładamy miejscami na serze, tworząc patyczkiem/wykałaczą esy floresy. Do większego naczynia żaroodpornego/formy do zapiekanek wlewamy wrzącą wodę i umieszczamy ja na dole piekarnika (pod rusztem z sernikiem) Sernik pieczemy w temperaturze  170-180  przez około  50-60  min. Wystudzony chowamy

Gotowanie...to proste !
Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce 269

Moim zdaniem karkówka zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. A zapiekanka karkówka z cebulą w sosie pomarańczowo-śliwkowym to już majstersztyk! Soczysta, rozpływająca się w ustach i jeszcze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam na leniwy obiad dla całej rodziny. Jeżeli jesteś fanem tego typu potraw, polecam także kurczaka zapiekanego w powidłach, to danie jest hitem dla wszystkich, którzy

karmelowy
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4205

łososiem, pomidorami i papryką Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Rożki tortilli z szynką. Śliwki w boczku Tortilla z szynką i serkiem Tortilla z łososiem i serkiem Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. Roladki naleśnikowe (szpinakowe

Kulinarne Przeboje
Chrupiąca choinka z grzybami 160

pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach proporcje użytych

Smaczna Pyza
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 144

Prosty, a ciekawy sposób na danie rybne. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania. Czas: Godzin Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Zielona lazania z groszkiem, szpinakiem i cukinią 128

niezliczona ilość. Dla tych co chcą odejść od bolońskiej klasyki polecam zieloną rewolucję – warstwa groszku, niekoniecznie muszą być z boczkiem, kolejna ze szpinakiem i płaty cukinii, które działają zapiekankę co oszczędza ilość zużytych makaronowych płatów. Wszystko scala oczywiście kremowy beszamel i ciągnąca się mozzarella. Takiemu zestawieniu nie można się oprzeć. Składniki (na 4 porcje): 9 płatów lazanii 1 średnia

Smaczna Strona
Piątek: Wegetariańska lasagna ze szpinakiem i groszkiem 132

Anglicy wolą mówić lasagna, natomiast Amerykanie lasagne. Włosi? To zależy od regionu. Wydawać by się mogło, że kto, jak kto, ale Włosi powinni wiedzieć jak powinno się prawidłowo nazywać zapiekankę, gdyż w końcu jest to jedna z flagowych potraw cucina Italiano. Anglicy wymyślili lasagnę Tyle, że pochodzenie lasagne wcale nie jest takie pewne i do ojcostwa przyznają się – uwaga! – Anglicy

Niedzielny kucharz
CHOWDER Z KUKURYDZY Z MAKARONEM 107

Zupa z kukurydzy jest jedna z moich ulubionych zup. Kukurydze mogę jeść jednak nie tylko z zupie, ale też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza

Kuchnia w oparach
UNIWERSALNY SOS POMIDOROWY 105

Bardzo smaczny, uniwersalny sos pomidorowy. Długo gotowany z octem jabłkowym, syropem klonowym, suszonym oregano i czosnkiem. Dzięki temu nabiera zdecydowanego smaku i gęstej konsystencji. Idealny do makaronu, zapiekanek i pizzy. Świetny do zawekowania. Duże znaczenia ma tutaj sposób i długość gotowania sosu. Najpierw pod przykryciem, aby smaki dobrze się połączyły, a następnie bez przykrycia, aby zredukować i zagęścić całość. SKŁADNIKI

cool and minty
Magiczna pasta 187

wyjmujemy z formy po 5 – 10 minutach. Jeżeli całkiem wystygnie można wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika. 2. Pasta sprawdza się przy różnych wypiekach i to nie tylko słodkich (zapiekanki, pasztety…). 3. Przechowywana w lodówce zmienia strukturę z płynnej na stałą. Przed użyciem wystarczy wyjąć z lodówki i chwilę odczekać, aż zmięknie. 4. Jeżeli zostanie użyty tłuszcz roślinny (nie masło

mojewypiekiinietylko