Jedzenie ziemniaków, to dla Polaków codzienność. Są dodatkiem do zup, podstawą drugich dań, służą do przyrządzania zapiekanek, frytek, placków czy sałatek. Polewane sosami i doprawiane masłem tracą swoje dietetyczne właściwości zdrowotne i tuczą. W kuchni preferującej ziemniaczane potrawy najlepiej sprawdzi się przyprawa do ziemniaków i frytek – podniesie walory smakowe przy jednoczesnej ochronie wartości dietetycznej dania. Przyprawiaj, na zdrowie! Do przyprawiania
Trochę smakuDzisiaj zapraszam na pożywny bezmięsny obiad zainspirowany zapiekanką lasagne. Przygotowanie klasycznej lasagne jest dość pracochłonne, a tutaj wystarczy nam jeden garnek i niewielki wysiłek, żeby przygotować pyszną jednogarnkową lasagne :D Potrawka przygotowana jest na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy, jest aromatyczna i sycąca. Dzięki użytym przyprawom wyszła dość pikantna i rozgrzewająca. Ja wykorzystałam makaron lasagne jako nawiązanie do klasycznej włoskiej
HealthyCreationsFunkcja pizza - pozwala intensywnie przyrumienić ciasto, aby było kruche od spodu. Muszę przyznać, że moja focaccia upiekła się idealnie. Piekarnik był również testowany przy okazji pieczenia mięsa i robienia zapiekanki. Przed nami jeszcze testy suszenia warzyw na domową vegetę i na ciasto z owocami, ale już w tej chwili mogę śmiało powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z mojego nowego domownika
Kulinarne przygody Gatityserowo-ziołowej panierce Razowy makaron ze szparagami, indykiem i suszonymi pomidorami Makaron ze szparagami i wędzoną szynką Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym Pieczone roladki z indyka ze szparagami Pieczony łosoś ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej Sałata z rukolą
La grande e la piccola cuocachwile, że masz ochotę zjeść konia z kopytami? Gwarantujemy, że nasz mięsno-kiełbasiany duet będzie znacznie lepszym wyborem! Pozwala na stworzenie dań, które spokojnie mogłyby zostać okrzyknięte „posiłkiem drwala”. Zapiekanka z posiekaną kapustą, mięsem mielonym, przyprawami i serem. Pycha! Dla obieżyświatów Mięso i kapusta znakomicie czują się w orientalnych klimatach. Imbir, sos sojowy i kiełki fasoli mung pomogą zamienić
CodogaraDania główne Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Placek z cukinią i szparagami Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami Pizza ze szparagami Makaron z pesto i szparagami Zapiekanka ze szparagami na chlebie
Cooking for EmilyRisotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Taka o zapiekanka z makaronu, kurzej piersi, brokułów i szpinaku zapieczona pod sosem serowym. Łatwa w wykonaniu, smaczna, kolorowa i podzielna, nic dodać nic ująć ;) Składniki na 4-5 porcji: ok. 300 g makaronu penne pełnoziarnistego ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 brokuł
Simply FoodKuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem. Lista składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wybraliśmy 10 najlepszych przepisów ze szparagami, znajdziecie poniżej, kliknijcie w link nad zdjęciem, to przeniesiecie się na wybrany przepis na blogu. Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej . Naleśniki ze szparagami Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa z białych i zielonych Białe szparagi polecam zaś podawać z sosem holenderskim Pizza ze szparagami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMońkach. Aksamitnie kremowy, o wyrazistym smaku i przyjemnym słodkawym aromacie ser z Moniek jest idealnym dodatkiem do kanapek. Ponieważ świetnie się topi sprawdza się jako ser do pizzy, lazanii, zapiekanek i innych ciepłych dań. Moniecka gouda doskonale komponuje się także z białym i różowym winem. Gouda - najpopularniejszy ser na świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGouda, to podstawa wielu moich przepisów. Tego typu sera nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni. Wyrazisty, o śmietankowym smaku i doskonałej topliwości. Sprawdza się idealnie w tostach, fondue, zapiekankach czy po prostu jako dodatek do kanapek. To jeden z moich ulubionych rodzajów sera. Przepisu na tosty nie muszę nikomu przedstawiać. Wystarczy dobrej jakości ser, ulubione dodatki i chleb tostowy
Słodkie okruszkitrunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze odnajduje się również w duecie z daniami z makaronu, lekkimi sosami, pizzą, zapiekankami czy daniami na bazie drobiu. Dobrze sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ ten orzeźwiający trunek przypada do gustu także osobom, które na co dzień piją niewiele wina i klasyczne czerwone gatunki
Drinkologiaświetna okazja, aby został zapieczony w śmietanie. Tak jak lubię. U nas przeważnie w piątek jada się rybę na obiad, ot taka rodzinna tradycja. Danie jak przystało na zapiekanki może i nie wygląda, ale smakiem może mile zaskoczyć naszych domowników i gości. Polecam Wam też przepis na łososia z piekarnika z frytkami, kotlety z łososia, oraz pikantnego łososia z curry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparkach i na naszych działkach. Jest lepsza w smaku niż młody szpinak i bardzo zdrowa. Jeszcze więcej smaku doda jej botwinka i ciągnący się zapieczony ser. Składniki na zapiekankę: mała cebula – obrana i drobno pokrojona pęczek botwinki – drobno pokrojonej 200 g młodej pokrzywy – listki/czubki sparzone wrzątkiem i oderwane od gałązek 3 jajka 2 łyżki bułki tartej
Ugotowane pozamiatane