Taką zapiekanką nikt nie pogardzi, jeśli pojawi się na stole. Mięso, warzywa, makaron i dużo sera. Ważne, żeby była dobrze doprawiona przed pieczeniem. Nie mówcie, że to bomba kaloryczna, bo zjedzona od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Z podanych składników wychodzi spora porcja. Doskonale posmakuje na zwykły obiad i kolację, ale też dobrze się sprawdzi, kiedy chcemy nakarmić gości(...)Marynowane kolby kukurydzy stanowią w zapiekance pyszny, chrupiący akcent. Co potrzeba: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 duża czerwona papryka, 2 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 6 szt. małych kolb kukurydzy marynowanej, 1 puszka pomidorów, 200 g makaronu pene, 300 g żółtego sera, 4 łyżki oleju do smażenia, Sól, Pieprz, Mielona czerwona słodka papryka, Czosnek granulowany, Oregano Wykonanie
Bułka z ChlebemPyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem cheddar to danie idealne dla miłośników sytego i treściwego jedzenia. Moim domownikom bardzo przypadła do gustu. Jeszcze nie raz zagości na moim stole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków ok 360 gram boczku wędzonego surowego 2 duże cebule 150 gram sera żółtego u mnie(...)wykładamy warstwę pozostałych ziemniaków, posypujemy resztą sera. Po warstwie sera równomiernie wylewamy ( można przy pomocy łyżki) masę śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozprowadzamy pozostały boczek z cebulką, tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i zapiekamy bez przykrycia przez ok 40 minut do momentu aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu możemy posypać zapiekankę ulubionymi świeżymi ziołami
Blog kulinarny S9.PLDzisiaj pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod pierzynką z sosu beszamelowego i sera Grana Padano. Do jej przygotowania użyłam makaronu świderki, ale równie dobrze sprawdzi się np. penne. Danie jest proste, pyszne i sycące. Zachęcam do wypróbowania Składniki: 300 g makaronu świderki 150 g kiełbasy chorizo 1 średnia czerwona papryka 3/4 puszki(...)nałożyć sos beszamelowy i posypać startym serem Grana Padano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią → Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą → Cannelloni ze szpinakiem i ricottą → Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą → Cannelloni
Oryginalny smakUwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie(...)Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś 30-35 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Start with the beets cause they need a lot of time
Martyna CooksUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel(...)nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz około 25 minut. Chop the onion into small pieces, wash the spinach and cut the stalks. Chop the salmon, medium size
Martyna Cookszapiekanka makaronowa to ostatnio u nas hit robimy ją minimum raz w tygodniu. Makaron, mięso mielone trochę włoszczyzny i papryka całość pod sosem beszamelowym i zapieczone z serem jednym słowem Pyszności! Jej zaletą jest to że nadmiar można przechowywać w lodówce kilka dni. Po całkowitym schłodzeniu idealnie się kroi jak ciasto i można po nią sięgać kiedy tylko najdzie(...)gałką muszkatołowa. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia do zapiekania u mnie wymiary 29/21 cm. Na makaron wykładamy równomiernie sos. Na wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni zapiekamy 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut będzie się lepiej kroiła na porcje. Smacznego
Andzia Pichcijest, wcale nie trzeba mieć grilla, żeby robić w domu pyszne grillowe dania. Kaszanka z grilla bez grilla Dzisiaj mamy dla Was super prosty i bardzo smaczny przepis na zapiekankę z kaszanki, ziemniaków i cebuli. Autorem jest Nigel Slater , brytyjski smakosz, autor książek i programów kulinarnych, którego charakteryzuje umiłowanie do jedzenia i prostoty. Jeśli szukacie nieskomplikowanych dań poszukajcie przepisów Chrisa(...)Danie jest bardzo proste i pyszne. Jeśli chcecie zrobić kaszankę na bogato pod koniec pieczenia wbijcie dwa jajka do zapiekanki i zapieczcie. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 8 małych ziemniaków 4 cienkie kaszanki (400 g) 2 małe czerwone cebule 2 jajka (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 2 łyżki oregano Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj
Niedzielny kucharzSłodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia, Kanada, Kuba, Francja, Niemcy, Irlandia, Malta, Meksyk, Niderlandy, Słowacja, Filipiny, Puerto Rico, Indie czy USA. I nic dziwnego, ponieważ ta smaczna propozycja śniadaniowa (lub podwieczorkowa) jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej(...)się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków. 1 chałka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2/3 szklanki
Kocham Czekoladękalorii i które trawi się najdłużej. Nabierz sił na kolejne dni! Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu. Każdą można zrobić w maksymalnie 30 minut. Więcej pracy wymaga jedynie wegetariańska zapiekanka pasterska, która świetnie nadaje się na niedzielny obiad. Na końcu wpisu znajdziesz listę składników potrzebnych by przygotować porcje dla 2 głodnych osób. No to do dzieła! Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska(...)rzodkiewek i krewetek Jak to ugotować? Dania z tego menu są bardzo proste do zrobienia. Najlepiej przygotowywać wszystkie na bieżąco. Jeśli chcesz jeszcze przyspieszyć pracę, w niedzielę razem z zapiekanką możesz upiec papryki do zupy krem, a następnie zmiksować je i zamrozić. Możesz też przygotować zupę wcześniej i zamrozić już gotową, po schłodzeniu. Będzie smakowała równie dobrze. Lista zakupów Jeśli
Niedzielny kucharzmogą potem posłużyć jako zagęszczacz do zup albo pożywna wkładka do sałatek na ciepło Ser żółty – najlepiej zetrzeć na tarce i wrzucić do małej torebki strunowej – wykorzystać do pizzy, zapiekanek, grzanek, dobrze mrozi się też ser w plastrach, najgorzej w kawałkach – potem kruszy się przy krojeniu. Kukurydza, groszek, fasolka konserwowa – w silikonowych pojemniczkach do pieczenia babeczek – będą potem porcje(...)drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu
Dorota SmakujeSycące i smaczne danie. Kapusta była kupiona z myślą o surówce, kupiłam podłużną białą, bardzo ją lubię. Myślałam też o gołąbkach, jednak lenistwo wzięło górę i tym sposobem powstała zapiekanka z kapusty i tego co miałam w lodówce. Nie miałam mięsa więc podstawą farszu są kasza i boczniaki. Dobrym dodatkiem jest chorizo - staram się zawsze mieć kawałek(...)puszki (1/2 puszki), koperek. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotować sos: Połączyć bulion z pomidorami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Przygotować zapiekankę: Liście kapusty podzielić na 3, a masę na 2 części. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć 1/3 liści. Na nich rozłożyć połowę farszu, następnie warstwa z 1/3 liści
Stare GaryPomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa (bagietek, bułek czy chleba) - domowe zapiekanki nadziane farszem cebulowo-pieczarkowym i posypane startym serem mozzarella ♥ Pomysł na proste, szybkie i tanie danie na ciepło. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 bagietka (może być z dnia poprzedniego) 0,4 kg pieczarek 1 duża cebula 200 g startego sera mozzarella sól, pieprz 1 łyżka(...)strony, gdzie będzie nadzienie) . Następnie w powstałe wgłębienie włożyć farsz. Całość posypać startym serem. Piec w 195°C przez około 5-7 minut (do roztopienia się sera) . Gotowe zapiekanki wyjąć z piekarnika i od razu podawać. Przygotowywanie farszu Etapy przygotowywania zapiekanek
Ugotowaćpozorom większość z nas ma porobione niemałe zapasy, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę 😉 Przeglądając swoje skarby w kuchni znalazłam kaszę jaglaną i wykorzystałam ją do przygotowania zapiekanki - skoro mam już siedzieć w tym domu, to przynajmniej rozpieszczę się pysznym śniadaniem na słodko 😍 Zapiekanka z kaszy jaglanej - przepis na 6 porcji Do przygotowania zapiekanki będziesz potrzebować: 500g kaszy
Z notatnika dietetykamakaronem to kopalnia inspiracji! Każdy znajdzie tu coś dla siebie Od makaronów podstawowych takich, jak spaghetti bolognese czy carbonara, po makaron z białą kiełbasą, z purre z dyni czy zapiekankę makaronową. Pamiętajcie, że dania z makaronem są najlepsze tuż po przygotowaniu – wtedy makaron jest jędrny, a sos aksamitny. Koniecznie przed podaniem oprószcie porcje makaronu świeżo mielonym pieprzem i udekorujcie(...)cukinią Makaron w sosie serowym ze szpinakiem Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Spaghetti carbonara (bez śmietanki) Makaron spaghetti carbonara Pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron w sosie szpinakowym Makaron z porem i boczkiem Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem
Kuchnia BazyliiDziś mam dla Was coś z włoskiej kuchni, a mianowicie przed Wami parmigiana di zucchine, czyli zapiekanka z cukinii z parmezanem i sosem pomidorowym. Coś niesamowicie pysznego, lekkiego, prostego w wykonaniu, a jednocześnie trudnego, by dobrze i apetycznie to sfotografować. Połączenie zaledwie kilku składników daje niesamowity efekt końcowy, który pokocha każdy! Namówiłam Was? Do dzieła Spróbujcie również wersji z bakłażanem(...)parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT . Składniki na 4-5 porcji: – 1kg cukinii – 500ml przecieru pomidorowego – 100g parmezanu – 50-100g panieru wielozbożowego lub domowej bułki tartej – 2 jajka – 4 łyżki mleka – 2 łyżki mąki żytniej 720 – 4 łyżeczki suszonego oregano – 1/2 małej cebuli – listki świeżej bazylii – oliwa
Be Fit Be Strong