Sycąca zapiekanka makaronowa. Pyszny tuńczyk w towarzystwie brokuła i suszonych na słońcu pomidorów. Całość doprawiona aromatyczną bazylią i otulona kremowym sosem. Polecam! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, brokułami i suszonymi pomidorami Składniki: 250g pełnoziarnistego makaronu świderki lub penne kilka różyczek brokuła puszka tuńczyka w sosie własnym Na sos: łyżka masła łyżka mąki 300ml mleka 2 łyżki serka mascarpone 6 suszonych pomidorów(...)podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy mascarpone oraz pomidory i mieszamy. W dużej misce łączymy makaron, tuńczyka, brokuły, sos (zostawiamy około pół szklanki na wierzch zapiekanki) i bazylię. Doprawiamy mocniej do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy całość do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch polewamy pozostałym sosem i obsypujemy parmezanem. Danie zapiekamy w 180 stopniach
Smak mojej kuchniUwielbiam zapiekanki jednogarnkowe. Dlaczego? Ponieważ jest to szybkie danie i nie potrzeba do niego wielu składników. Z tego co masz w lodówce możesz wyczarować szybkie i smaczne danie. Nie ważne czy obiad, czy kolacja - zapiekanka pasuje na każdą porę dnia. Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną Składniki*: kapusta kiszona piersi z kurczaka makaron świderki pieczarki kminek mała śmietana jajko pieprz zioła
My World by Dagmara RekUwielbiam dania obiadowe jednogarnkowe. Tym razem na moim stole zagościła zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i mięsem mielonym. Najprostsza zapiekanka jaka może być. A do tego jaka smaczna! Zachęcam wszystkich do wypróbowania jej. Składniki: makaron mięso mielone sól, pieprz zwykły 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy papryka pół cebili SOS mała śmietana 18% Dwie łyżki majonezu łyżeczka musztardy pieprz ziołowy(...)Cebulę pokroić na małą kosteczkę i zeszklić na kropli oleju, dodać mięso mielone - smażyć. Makaron gotować 2-3 minuty mniej niż jest podane na opakowaniu. Sos do polania zapiekanki zrobić godzinkę wcześniej, aby składniki połączyły się i nabrały lepszego, wyraźniejszego smaku. Piec w piekarniku ok 20 minut, w 180 stopniach. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć ugotowany makaron, następnie
My World by Dagmara RekBardzo lubię zapiekanki jednogarnkowe, ponieważ są szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo wrzucamy do nich wszystko to co mamy aktualnie w domu. Nie dość, że mamy możliwość przygotowania taniego i szybkiego obiadu, to w dodatku pożywnego. Dla mnie zapiekanki jednogarnkowe mają same plusy i każdy z rodziny je uwielbia. Zapiekanka jednogarnkowa z brokułami, kalafiorem, mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 1 brokuł
My World by Dagmara Rekjuż zdążyliście zauważyć - uwielbiamy zapiekanki jednogarnkowe, dlatego często robimy je na obiad. Danie szybkie, łatwe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Nie trzeba wymyślać składników, wystarczy dać to co mamy w lodówce. Zawsze mówimy, że to zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta
My World by Dagmara Reklodówce świeci pustka, a na koncie też średnio z pieniążkami, to polecam niskobudżetową, sytą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną. To był mojej mamy pomysł na szybki, tani i syty obiad, by każdy był zadowolony, a teraz kolej przeszła na mnie by uszczęśliwiać innych :) Moja zapiekanka jest w wersji "lux" ponieważ wykorzystałam sos boloński z dnia poprzedniego :) Składniki podaję tak na około(...)sól, pieprz. Układamy ostatnią warstwę ziemniaków i posypujemy grubą warstwą sera. Na wierzchu posypujemy tymiankiem. Pieczemy około od 30 do 40 min w 190 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca zapiekankę odkładamy na około 10-15 min. Musi troszkę ostygnąć bo inaczej może się rozpaść, będzie smaczne, ale juz nie tak ładnie wyglądające. Smacznego
Justa próbuje gotowaćCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na zapiekankę, czyli najlepszy sposób na wysprzątanie lodówki. Ponieważ zalegało w niej trochę mrożonek postanowiłam je w końcu wykorzystać i dzięki temu miałam smaczny obiad na 2 dni. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie razowe świderki) - 450 g mrożonej mieszanki białego i zielonego kalafiora - 200 g mrożonej zielonej fasolki(...)składniki sosu łączymy ze sobą, a następnie dodajemy go do makaronu i warzyw. 4. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli. 5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. SMACZNEGO
Bez Cebuliaglio timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki. Do rozpuszczonego masła dodajemy m ą k ę , całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietan ę wymieszan ą z passat(...)Insaporite con sale e pepe. Ugotowany makaron łączymy z sosem, z brokułami, z pieczarkami i szynk ą . Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej. Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem. Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Scolate la pasta e conditela in una ciotola con la salsa di panna
La grande e la piccola cuocadanie brytyjskie, polecam szczególnie na chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się
Jadło i czytadłodłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś. Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:) Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja(...)córcia - która ostatnio wybrzydza okropnie przy jedzeniu, co doprowadza mnie niemal do rozpaczy! - poprosiła o dokładkę. Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. Smacznego:) składniki: 200 g pęczaku 200 g kiełbasy chorizo 200 g pieczarek 1/2 pora 4 ogórki kiszone 4 jaja 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 łyżeczki słodkiej
6nieboZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, cebulą i pieczarkami to bardzo proste oraz szybkie danie a zarazem bardzo efektowne i pyszne. Składniki: 8 ziemniaków, 30 dag kiełbasy, cebula, papryka zielona, 3 pomidory, 30 dag pieczarek, 300 ml śmietany 18 %, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, 150 g sera żółtego. Sposób przygotowania. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej(...)wodzie. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Zapiekankę układamy warstwowo: Na spód dajemy ugotowane ziemniaki, na to pokrojone w plasterki i wcześniej sparzone ze skóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę. Ostatnią warstwą są pieczarki. Ja wszystkie warstwy ułożyłam
Pani domowaJedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom. Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula(...)mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso a na nie gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które potem fajnie się przypieką. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki zrobią się złote. Opcjonalnie można dodać starty ser żółty na wierzch ziemniaków, u mnie jednak wersja bez :) Ważne jest aby ziemniaki
Klasyka GotowaniaNiby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś taki… lżejszy ;) 250-300 g makaronu conchiglioni 500 g wołowego mięsa mielonego 700 g passaty 200 g mieszanki sera: cheddar, mozzarella, parmezan czosnek, oregano, papryka mielona, garam masala Mięso podsmażyć krótko na patelni
Kucharzycaczerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić(...)śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę z tym, co akurat miałam w lodówce: kawałek wędliny, różyczka brokułów, ćwiartka papryki, 2 plastry sera, łyżka kukurydzy z puszki. Wszystko razem świetnie się sprawdziło jako nadzienie do zapiekanej bagietki
Obiad gotowypropozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać(...)Wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia foremkę i ubijamy łyżką, wyrównując wierzch. Całość nakrywamy folią aluminiową i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni. Zapiekankę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej danie zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Dodatki: sałata oliwki szynka żółty ser rzodkiewka szczypior sos czosnkowy Zimną zapiekankę kroimy
Poezja Smaków - blog kulinarny