robienie sosu pomidorowego, i w sezonie pomidorowym robię go cały czas, przerabiając w ten sposób nadmiar pomidorów. Sos pasuje do wszystkich dań z pomidorami ( zupa, lazania, pizza, makaron, zapiekanki, pulpety, kluski etc), łatwo można regulować jego gęstość i smak – dodając różne zioła. No i przede wszystkim jest bardzo prosty i wymaga minimalnych nakładów pracy . Pomidory trzeba upiec w całości(...)przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory i je zmiksować bez tej pomidorowej wody – wtedy
Cooking for Emilyżałować, że nie jadłam go nigdy wcześniej. Oprócz tego, że posiada wiele pożytecznych witamin jego ogromną zaletą jest niskokaloryczność – 100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca lipca do września. Warto więc przyrządzić(...)teraz kiedy jest najsmaczniejszy. Ja na jeden z ostatnich obiadów przygotowałam go właśnie w połączeniu z papryką i pomidorami oraz jajkiem w formie zapiekanki. Lekki, pożywany i zdrowy obiad był gotowy w kilka minut. Do mojej zapiekanki dodałam również kawałek dobrej swojskiej kiełbasy, którą udało nam się kupić od zaufanego masarza. Jeśli nie jecie mięsa, po prostu omińcie ten składnik
Życie ze smakiemPewnie zdarza się Wam, że ugotujecie za dużo makaronu do zupy, ale wtedy kolejny obiad macie z głowy! Zapiekanka po prostu!Dziś zrobiłam zapiekankę makaronową z szynką w sosie serowym. Zdjęcie nieładne, ale zapiekanka pyszna! SKŁADNIKI: 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu 4 ugotowane jajka 20dag. szynki 20 dag.tartego sera 6-8 pomidorków chery 2 cebule sos serowy 1 łyżka masła
Kuchnia BeatyDziś przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis(...)wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego
karmelowyDzisiaj, na obiad, proponuję Wam smakowitą zapiekankę ryżową z dodatkiem kurczaka, kukurydzy, groszku i czerwonej fasoli. Jest bardzo smaczna i pożywna. Nakarmicie nią 3-ech głodomorów i jestem pewna, że będą Wam wdzięczni za takie pyszne danie. Moim chłopakom bardzo smakowało. Składniki do tej zapiekanki ryżowej można przygotować sobie dzień wcześniej - ugotować ryż, zamarynować, a nawet obsmażyć, mięso. Potem, zanim
Smaczna Pyzaukładamy na ziemniakach. 4. Następnie na całej powierzchni rozkładamy zamarynowane piersi z kurczaka. 5. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni. 6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser. 7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie. 8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki
Kuchnia u Bietkidużo czasu. Wychodząc z tego założenia postanowiłam przygotować fit gołąbki bez zawijania. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej(...)spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty. Na to farsz z mięsa i ryżu, na to pozostałą część kapusty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę na 30-40 min. Gotowe! Można podać z sosem pomidorowym ( zobacz przepis ) lub pieczarkowym – choć ten już mniej fit ( zobacz przepis ). Fit gołąbki z sosem pomidorowym Gołąbki bez zawijania
Mama z miastaserem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko musi się rozpuścić. Pierwsza wersja imprezowa – zlać sos. Będzie do wykorzystania jako baza na później do jakieś zupy. Posypać zapiekankę serem i chwilkę zapiec. Druga wersja na obiad – Zlać sos do garnuszka. 1,5 łyżki mąki rozmieszać z małą ilością wody. Nie może być grudek. Sos zagotować
Kuchnia PokoleńPolecam zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka
Ugotujmy CośDzisiaj przepis na tradycyjny gyros prosto z Grecji - bo od samego Teo Vafidisa z książki "Filozofia smaku" (więcej o książce TU KLIK! ) - z moimi malutkimi zmianami :) Zapiekanka gyros jest przepyszna! Koniecznie spróbujcie tego dania :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 430 kcal) 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 opakowania przyprawy gyros 1 średnia biała(...)Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa
Moje Kuchenne Rewelacjeznane. Wszystko dopisało, nawet pogoda :) Nie spodziewaliśmy się dań na tak wysokim poziomie, ale zacznijmy od początku. Zamówiliśmy: Grillowana pierś z kurczaka nadziewana orzechami laskowymi podana na szpinaku z zapiekanką ziemniaczaną Polędwiczka wieprzowa na sosie pieprzowo - koniakowym z zapiekanką ziemniaczaną Schab w sosie śliwkowo - grzybowym z młodymi ziemniakami Karta dań jest bardzo zwięzła. Kiedy ją otworzyłam nie wiedziałam co wybrać(...)Celowo wybraliśmy różne dania (tylko schab się powtórzył). Nie czekaliśmy zbyt długo, a potrawy były rewelacyjne. Próbowałam każdej z nich. Sosy wyraziste, obłędne. Mięso kruche i soczyste. Bardzo ciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ nie za bardzo lubię słodkie akcenty typu śliwka lub owoc
Karola gotujeryż, kaszę, przetwory - pomidory w puszce, ogórki konserwowe, oliwki, zawsze mam też w domu czosnek i oliwę. Do tego szafka pełna suszonych ziół i przypraw. Tak powstała moja najnowsza zapiekanka. Makaron muszelki, mini mozzarelki, pomidory koktajlowe w puszce, oliwki i seler naciowy dały boskie - włoskie danie, które moje dzieci spałaszowały ze smakiem na niedzielną kolację. Przepis, choć przygotowywany w ostatniej(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego zera 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku liście bazylii do posypania gotowej zapiekanki Przygotowanie: Makaron ugotować al dente (2 minuty krócej niż na opakowaniu) w osolonym wrzątku. Odcedzić. Seler naciowy pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
Kulinarne Inspiracjegłównie dlatego, że jako fanka makaronów, składnika doskonałego w kuchni „za grosik”, zawsze znajdę sposób, żeby niewielkim wysiłkiem czasowym i finansowym nakarmić niemałą grupkę. Dziś proponuję Wam fantastyczną zapiekankę z tuńczykiem, pomidorami, kukurydzą i groszkiem. Połączenie proste i pyszne, a w dodatku niedrogie: danie dla ok. 4 osób kosztować Was będzie jakieś 15 zł. Można? Można! Składniki: 40 g kostki(...)dokładnie mieszając. Mleko wlać do zasmażki i mieszać, żeby nie powstały grudki, aż beszamel nabierze gładkiej, gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać więcej mleka. Przyprawić solą, pieprzem. Zapiekanka Makaron ugotować na półtwardo. W misce wymieszać makaron, puszkę pomidorów wraz z zalewą, groszek i kukurydzę. Dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Wlać przygotowany wcześniej sos beszamelowy, całość wymieszać. W razie konieczności
Magda KucharzyZapiekanki to bardzo popularny fast food w Polsce. Możemy je kupić w każdej budce z różnymi dodatkami. Najlepsze jakie jadłam serwowane były na Solinie, co lato do tej budki ciągnie się bardzo długa kolejka... Bardzo lubię zapiekanki z różnymi dodatkami i różnymi sosami, są świetne na szybką kolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić(...)wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki w włoskim stylu z pieczarkami, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz serem mozzarella i parmezanem 💗 Składniki: bagietka 1,5 szt, pieczarki 350 g, cebula 1 szt, suszone pomidory 1 mały słoik, oliwki czarne pół małego słoika, ser mozzarella 150 g, ser parmezan do posypania, zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej
kulinarne odsłony patiDzisiaj propozycja zapiekanki w formie ciasta, pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam! Ciasto makaronowe z cukinią Składniki
Smak mojej kuchni