Pyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4
Moje Kuchenne RewelacjeDawno nie robiłam nic z kaszy jaglanej, pora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P Składniki
R'n'G Kitchenczemu nie! To naprawdę smaczne połączenie. A do mięsa lekka jak chmurka ziemniaczana pierzynka... Powiem Wam szczerze, że to jedno z najlepszych połączeń smakowych ostatniego czasu. Tą zapiekanką zajadały się moje dzieci a także ja i Małżon. Pomysł pochodzi z listopadowej KUCHNI. Wieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w kostkę(...)mielonej kolendry, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 22% pure: 1 kg ziemniaków 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego pół łyżeczki skórki otartej z cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka chrzanu, może być ze słoiczka sól, pieprz
Dzieje kuchennej Wiewióryautorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach(...)łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa
Weekendy w domu i ogrodziezapewniające świeżość produktom, aż po wykorzystywanie resztek. Na przykład kilka kromek chleba po ususzeniu i zmieleniu można wykorzystać zamiast gotowej bułki tartej, z pozostałego po wczorajszym obiedzie makaronu zrobić zapiekankę, skrawki wędlin będą świetnym dodatkiem do bigosu... Nic nowego? A co powiecie na chipsy z obierek warzyw albo ugotowany na pieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem(...)dania. "Z użyciem resztek wędlin, powstały smażone krokiety z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem stał się sos przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką). Ziemniaki w stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin i pieczonego mięsa
Obiad gotowyZapiekanka czekoladowa z kaniwy z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych to pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Jest to bardzo zdrowa i niezwykle smaczna propozycja dla osób ceniących zdrowe odżywianie - bez glutenu i bez dodatku cukru, przygotowana na mleku kokosowym. Można ją zjeść od razu po upieczeniu lub wziąć na wynos. A co to takiego jest kaniwa? Kaniwa (Canihua) zwana(...)nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, anemią. Nie zawiera glutenu. Kaniwę można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono, do sałatek, pasztetów, jako zagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy. Składniki: 1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 50 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu 1 jajko
Kuchnia MagdaLenyPachnąca zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego. Składniki: Mięsne kuleczki: 400g fileta z kurczaka 400g mięsa z łopatki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka mleka 1 bułka kajzerka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy(...)manny 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Puree: 600g ziemniaków 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 2 łyżeczki musztardy dijon sól pieprz Masa jajeczno-śmietanowa: 150g śmietany 18% 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 150g żółtego sera 20 pomidorków cherry zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek
Szalona Kuchnia Ewelinypewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek(...)Polecam, nie tylko osobom będącym na diecie. Składniki: 2 opakowania szpinaku (2 razy po 30 dag) 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek) 4-5 ziemniaków 2 litry warzywnego bulionu szklanka mleka (w wersji nie dietetycznej można zastąpić śmietaną) 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Bulion zagotowujemy
Pobite gary Barbaryzwany Aojiru, który zaczyna gościć na naszych stołach. W kuchni irlandzkiej dodawany jest do potrawy zwanej Colcannon, która tradycyjnie jest spożywana w Halloween. Jest o rodzaj puree z ziemniaków z dodatkiem poszatkowanego jarmużu lub kapusty. Liście jarmużu są dość twarde. Młode liście jarmużu można jeść na surowo, ze starych należy wyciąć żyłki. Ma specyficzny zapach, gdyż nieco przypomina zapach kapusty(...)stanie surowym lub po ugotowaniu, czy też jako dodatek do zup. Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana
Ciastka - domowe słodkościObiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki(...)seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso
MarciochaKucharzyMusaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!I właśnie takie dania bardzo lubimy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Marty . Dosłownie przepis z nieba nam spadł. Kupiliśmy, kawałek użyliśmy i został się. Kilka koncepcji
R'n'G KitchenSkładniki: 400 g krótkiego makaronu (u mnie kokardki); 1 kg świeżych truskawek; 2 czubate łyżki białego cukru; 250 g serka mascarpone. Sposób przygotowania: Makaron ugotować
Gospodyni MiejskaOd dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 kg ziemniaków, 500 g pasternaku, biała rzepa – około 200 g, 400 g marchewki – ja użyłam purpurowej, 600 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą, chilli, sól, cukier(...)przekładać do formy do zapiekania. Doprawić solą, pieprzem z kolendrą, chilli. Wlać około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Zapiekankę można posypać tartym serem i zapiec. zastawa
królestwo garów