Potrawa została określona mianem ziemniaczanych muffinek, gdyż przyrządza się ją właśnie w formie od tych babeczek. Muffinki ziemniaczane można podać jako przekąskę lub jako niezależne danie
PysiaGotuje.plzapiekankę oszczędna wg Pani Rejentowej ( Nowa Kuchnia Polska ) i kurę po hindusku , potem testowałam pasztet . postanowiłam iść krok dalej i zrobić coś, czego jeszcze nie robiłam i tak moje kluskowe doświadczenie wzbogaciło się o pyzy z mięsem. wbrew pozorom nie było to trudne zadanie, choć trochę czasu zajęło. pyzy z mięsem 75 dag gotowanych ziemniaków
Eksperyment sobotniNadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi serem i
potrawyregionalneplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)dokładnie energicznie mieszamy drewniana szpatułką. Etapami dolewamy mleko, mieszając jednocześnie, aż sos zgęstnieje i nie będą się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemyprzygotowania tej zapiekanki. Jednak jeśli nie macie czasu na namaczanie i gotowanie, możecie śmiało użyć też fasolki z puszki. Kolor nie ma tu znaczenia: sprawdzi się zarówno fasolka biała, jak i czerwona. Trzeba pamiętać o tym, by ją dobrze opłukać przed pieczeniem. Z czym podawać pieczoną fasolę Przygotowaną w ten sposób fasolę podaję z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i sosem
Wiszniówkazapiekankę przychodzi zwykle w trakcie jakiejś skandynawskiej lektury. Postanowiłam z nią nie walczyć (z ochotą, a nie lekturą) i po prostu ją przygotować. Do tego surówka z marynowanych buraczków i śnieg za oknem, i od razu poczułam się, jak mieszkanka drugiej strony wybrzeża morza bałtyckiego! Po przepis na surówkę zapraszam wkrótce. pokusa janssona 1 kg ziemniaków, 1 średnia żółta cebula
Eksperyment sobotniTortillę można zrobić na patelni, albo upiec w piekarniku. Pieczona tortilla jest łatwiejsza do zrobienia i wymaga połowę mniej pracy. Czas: 50-60 minut Poziom trudności
Niedzielny kucharzprostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam ją smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami. Jeśli lubicie dania z piekarnika, sycące i rozgrzewające, dzisiejsza propozycja powinna przypaść Wam do gustu. Oczywiście zamiast fioletowych batatów można użyć zwykłych, pomarańczowych lub normalnych ziemniaków. GRATIN
W kuchni Karmel-itkizapiekanką było mi w tym tygodniu nie po drodze, postanowiłam przerobić twaróg na leniwe. Miały być klasyczne leniwe (czyli krojone) polane śmietaną i podane z truskawkami. Myjąc truskawki zmieniłam jednak koncepcję: zrobię takie leniwe z truskawką w środku. I teraz zastanawiam się, jak nazwać to danie. Przypominają raczej knedle, ponieważ są okrągłe, ale ciasto zrobiłam bez ziemniaków, z samego twarogu
Obiad gotowypyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu i że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Knedle, które robiłam w moim życiu po raz pierwszy są łatwe do wykonania, tanie i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga
Pobite gary BarbaryTaka zapiekanka w sumie to już jest na blogu..ale ta jest z wolnowaru...Wolnowar w mojej kuchni spisuje się idealnie...jestem naprawdę zadowolona...nie muszę do niego zaglądać i mieszać, dolewać wody itd.tak jak to jest z garnkami...Mam pewność , że dana potrawa jest gotowana bez żadnego przypalania się itp.. Ilość składników dowolna. kapusta kiszona ziemniaki wędliny [ kiełbasa
Moje domowe kucharzenieHiszpańską tortillę można zrobić na patelni, albo upiec w piekarniku. Polecamy drugą metodę, tym bardziej, że wymaga o wiele mniej pracy. Czas: 50-60 minut Poziom
Niedzielny kucharzPolędwiczka w warzywach to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Uwielbiam to delikatne, soczyste mięso w towarzystwie warzyw, których ostatnio ciągle mam niedosyt. Najsmaczniejsze z
Pieguskowa Kuchniazapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja była z ziemniakami
Kulinarne InspiracjeKolejna propozycja na odmienione ziemniaczki. Zdarza się, że na obiad robimy coś smażonego, typu kotlet i sosu brak. W takiej sytuacji proponuję odmienić ziemniaczki a będą
Smaki Ewy