Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod
karmelowybatatem, który jest nieco wymagający. Staraliśmy się też tak gotować, żeby przygotowując jeden obiad od razu naszykować składniki na dzień następny. Zobacz jak to robiliśmy. W poniedziałek była Zapiekanka warzywna z frankfurterkami Super prosty przepis na coś z niczego. Bierzesz warzywa jakie masz pod ręką, kroisz, wykładasz na tackę do pieczenia, dodajesz dowolną kiełbasę jaką masz w domu i zapiekasz(...)wierzch kładziesz sadzone jajko. Całość polewasz pysznym, jogurtowym sosem. Gotowe:) W czasie pieczenia warzyw wsunęliśmy do piekarnika również bataty, żeby były na następny dzień. Zobacz przepis We wtorek słodkie ziemniaki przydały się do: Pierogów leniwych z batatem z pesto jarmużowym Danie trochę krejzi, bo po co mieszać leniwe z batatami. Ano po to, żeby zrobić pyszne, mięciutkie kluseczki, delikatne, pomarańczowe
Niedzielny kucharzprzygotowania, ale sycąca i smaczna. Dynia to obowiązkowy element jesiennej spiżarni. Zrobić z niej można wiele potraw, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Od najprostszych zup, przez curry, zapiekanki i placki po dżemy i smoothie. Jakiś czas temu kupiłam sporą dynię muszkatołową (zwaną dynią muscat lub Muscat de Provance ), która jest chyba najsłodszą odmianą dyni. Ma też intensywny kolor(...)dyni zrobiłam kremową zupę, którą Wam dzisiaj pokazuję, a także dżem. Przepis na pomarańczowy dżem z dyni pojawi się na blogu lada dzień. Przepis na aksamitną zupę dyniową z ziemniakami Składniki: 1 kg dyni - użyłam muszkatołowej 400-500 g ziemniaków 1 większa cebula 4-5 większych ząbków czosnku ok. 3 cm średniej grubości imbiru 1 papryczka chilli 200 ml słodkiej
Codzienna kuchnia niecodziennaszklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę. Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła, układamy na jego dnie pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką. Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości układamy wiórki(...)stopni. Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy
Miód i pieprzWędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia w reklamówkach oraz opakowaniach
Między kuchnią a pokojemWędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia w reklamówkach oraz opakowaniach
Między kuchnią a pokojemJeżeli jeszcze nie jedliście takiego dania, to musicie je koniecznie przygotować i sprawdzić sami jakie jest ono smaczne. Suflet tego rodzaju zrobiłam po raz pierwszy, jestem
Smaki Ewywrzuć szpinak. Zamknij pokrywką i duś do chwili, kiedy szpinak opadnie. Zamieszaj, dosmacz solą w razie potrzeby. Dużą prostokątną brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek i wsyp pokrojone na cząstki ziemniaki, które możesz dowolnie przyprawić, na Sycylii posypuje się je suszonym sproszkowanym rozmarynem. Wyłóż pomidory ze szpinakiem, posyp parmezanem. I do piekarnika na około 35-40 minut. Przed podaniem warto posypać(...)podać w towarzystwie ulubionej zieleniny. Jako, że bardzo dbam o moją wątrobę, dosmaczyłam całość tłoczonym na zimno OLEJEM Z OSTROPESTU PLAMISTEGO , gdyż piję dużo kawy z ekspresu. Sycylijska zapiekanka pyszna jakieś pół godziny od wyjęcia z piekarnika, ale najlepsza na drugi dzień, o ile doczeka! Delizioso
Z Kuchni Do Kuchniochotę spędzać długie godziny w kuchni. I tutaj z pomocą przychodzi nam Łowicz z nowymi sosami: jasnym uniwersalnym i ciemnym uniwersalnym . Jasny idealnie nada się do makaronów, ryb lub zapiekanek , zaś ciemny sprawdzi się idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie z zakupów byłam już głodna(...)przygotowania mojego dania wykorzystałam sos jasny. Dodałam do niego kurki i koperek. W ten sposób powstało pyszne i wykwintne danie w postaci łososia w sosie kurkowo-koperkowym z ziemniakami (również polanymi sosem) i sałatą lodową w sosie ziołowym. Wierzcie mi, było pysznie! Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 300-350 g filetu z łososia 1/2 cytryny 1 pęczek koperku
Passions hobbies lifeSezon grillowy w pełni. Chyba początek sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania
Smaki EwyDzisiaj będzie pysznie i na ciepło. W Warszawie pogoda smutna, to trzeba sobie ciut rozpogodzić ten dzień. Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście
pieprzny smaczekprawie) kończę, bo chyba w każdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki(...)ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki
More food, love and dreamsMakarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu(...)innych smakowitych rzeczy. W moim rodzinnym domu babcia z mamą bardzo często robiły domowy makaron. Jedliśmy go do różnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy
Zasmakuj Kuchnimniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują(...)śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubiękilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek. Źródło: Klik CHIPSY JARMUŻOWE SKŁADNIKI: 2 garści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy oliwę, doprawiamy. Wymieszać. Dodać(...)każdy kawałek jarmuży był doprawiony oliwa i przyprawami. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut (góra i dół z termoobiegiem). FRYTKI SKŁADNIKI: 6 ziemniaków szczypta soli świeżo mielony pieprz szczypta nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce, na tej samej co do chipsów
ClauditteMissCooking