Dzisiaj zaskoczę Was pyszną, szybką i łatwą zapiekanką gyros. To połączenie makaronu, piersi z kurczaka i warzyw. Całość polana sosem majonezowo-ketchupowym i posypana startym, żółtym serem. Do poniższego dania możecie wykorzystać makaron, np. penne, rurki jak i kokardki. Składniki: 300 g makaronu, np. świderek trójkolorowych 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1/2 puszki kukurydzy(...)kurczaka 1/3 startego żółtego sera 1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu pokrojone warzywa + kukurydzę 1/3 startego żółtego sera 1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu 1/3 startego żółtego sera Piec w temperaturze 180 ºC . Najlepiej 20-30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia. Ser musi się rozpuścić, a zapiekanka powinna lekko się zarumienić
UgotowaćZapiekanka trochę inna niż zwykle, bo nie makaronowa, ryżowa ani ziemniaczana. Przekonałam się, że tuńczyk świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych warzyw, sezonowych szparag i aromatycznym ajvarem. Powiedziałabym, że to lżejsza wersja zapiekanki. Tuńczyk z puszki to wygodne rozwiązanie, na urozmaicenie diety. Spożywanie go, zapewnia wartościowe składniki odżywcze i znakomicie służy zdrowiu. Może być długo przechowywany, więc warto mieć puszkę
KierunekuchniaZiemniaczane kluseczki pod kołderką z warzyw polane aromatycznym sosem pomidorowym o smaku ziół włoskich, zapieczone pod delikatnym serem mozzarella. Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na zimowe obiady , znikają z talerzy w kilka minut. Ta jest smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam. SKŁADNIKI(...)cukrem oraz ziołami włoskimi, dusić 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia. Kluseczki gnocchi gotować 2 minuty od wypłynięcia, odcedzić na durszlaku. Wszystkie obrane i umyte warzywa, pokroić w paski lub kostkę (marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dusić pod przykryciem 5-6 minut aż lekko zmiękną , doprawić solą
Wanilia i KardamonPlacek z kapustą i mięsem można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdził się jako jedna z potraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go
Smaczna PyzaMiałam ochotę na coś z brokułem. Dawno nie jadłam, a chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka(...)piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy
Szczęśliwa kuchniaMiałam ochotę na coś z brokułem. Dawno nie jadłam, a chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka(...)piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWarzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia
Kitchens AlphabetW ramach akcji kulinarnej „Zapiekanki” ogłoszonej na Durszlak.pl, proponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki
Kuchnia Pełna PasjiFaszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej
Fabryka pomysłówświetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem(...)przystawka doliczona Wam do rachunku jako napiwek, zatem jeżeli sobie nie życzycie zapłacić więcej - musicie odmówić owej podanej przystawki... Kolejna ciekawostka: sałatka grecka w Grecji to grubo pokrojone warzywa typu pomidor, cebula, ogórek, papryka... bez sałaty :) i z dodatkiem dużych kawałków sera feta. Moussaka - tradycyjne, greckie danie. Krewetki królewskie. Moussaka na widelcu :) Sałatka grecka z wspomnianym greckim, puszystym chlebem
MintTasteWitajcie kochani, post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej
Symfonia Smakówsmaku. Polecam. Zapiekanka warzywna z tandori masalą ok 40 minut dla 5 osób łatwa Składniki: * pół cukinii * cebula * 1 mały brokuł * opakowanie penne * 4 pomidory ( średnie) * 2 papryki * 2 ząbki czosnku * łyżeczka tandori masali * sól, pieprz * tymianek * śmietana lub jogurt naturalny Do dzieła!!! Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej się to robi obieraczką do warzyw) i dusimy ją razem(...)zmięknie - ja dodatkowo zmiksowałam je malakserem na gładki sos. Dodajemy tandori masalę i troszkę śmietany (jogurtu naturalnego), pieprzu, soli do smaku. W naczyniu do zapiekanek ( należy je posmarować masłem ( margaryną lub olejem/oliwą)) układamy: makaron, warzywa, połowa sosu, makaron, reszta sosu. I zapiekamy ok 20 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki(...)przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika. 4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę i posiekany czosnek, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać (ja robię to za pomocą morgensterna ;>). Zalać sosem zapiekankę, Zapiekać pod przykryciem kolejne 20 minut
Kuchnia PrezydentowejZapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne. 30 dkg szpinaku 1 pęczek szparagów zielonych 100 g makaronu spaghetti ugotowanego 7 pomidorków koktajlowych 3 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz
wesoła kuchnia