większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów(...)Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów
Fabryka pomysłówJeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów
Zasmakuj Kuchnifarsz. Czerwoną cebulę zastąpić możemy cebulą szalotką. Nie używałabym innego rodzaju cebuli poza tymi dwoma, gdyż pozostałe cebule są w smaku dość intensywne. Lubisz zapiekane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową . The post Papryka nadziewana serem i cebulą appeared first on MeCooks
mecooksTaka zapiekanka gości na moim stole w sezonie na warzywa z własnego ogródka. Świetnie zastępuje danie obiadowe. Kusi smakiem. Polecam Składniki: 700 g cukinii ze skórką i ziarnami 500 g ziemniaków (obranych) 2 czerwone cebule 1 por (średni) 2 ząbki czosnku 10 – 15 dag boczku wędzonego (może być w plastrach) ½ szklanki mąki ½ szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka soli
Przepisy BabciSmaczna, kolorowa zapiekanka z tego co znalazłam w lodówce. Trochę warzyw, wędlina, no i ziemniaki na podstawę. Szybki obiad, który nie wymaga od nas dużego wysiłku, a każdy się naje :) Składniki na ok. 4 porcje: kilka dużych ziemniaków ok. 200 g wędliny 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 duża śmietana 12% 2 jajka sól, pieprz duży ząbek czosnku
Simply Foododróżnieniu od niego, rurki rigatoni nie są ścięte pod skosem. Ten rodzaj makaronu dobrze komponuje się z czerwonym mięsnym sosem. Świetnie smakuje jako baza zapiekanek – szczególnie, że wydrążone środki utrzymują sos, mięso, warzywa czy ser. To zaledwie kilka rodzajów makaronów, które na co dzień wykorzystuje kuchnia włoska. Jeśli chcesz poznać je wszystkie, zamów typowo włoskie dania serwowane przez lokalne restauracje
Tradycyjna Kuchniarazu zaczęłam żałować, że nie jadłam go nigdy wcześniej. Oprócz tego, że posiada wiele pożytecznych witamin jego ogromną zaletą jest niskokaloryczność – 100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca lipca do września. Warto więc
Życie ze smakiemZapiekanka bez mięsa, pożywna i zdrowa z samych warzyw i grzanek. W sosie beszamelowym fajnie się komponuje i smakuje. 1 brokuł 1/2 kalafiora 1/2 pęczka koperku 1 kromka chleba na zakwasie sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 5 pomidorków koktajlowych sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżką maki pszennej 1 szklanka mleka sól Sos: Na patelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki
wesoła kuchniaPodczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże
Dzieje kuchennej Wiewióryukładamy na warzywach, na całości układamy pozostałe kawałki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy
Miód i pieprzsię w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza
karmelowySkładniki: 3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraCukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje
Kulinarne przygody Gatitypiękna jesień . Czas zużyć resztki cukinii i innych warzyw , które jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzystanie Taka cukinia ze słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy
Ogrodnik w podróżymakaronu i zapiekanego sera. Zw\u0142aszcza kiedy w gr\u0119 wchodzi aromatyczny sos i sporo zi\u00f3\u0142. W tym przepisie znajdziecie r\u00f3wnie\u017c mi\u0119so mielone i warzywa, a ca\u0142o\u015b\u0107 tworzy smaczny i po\u017cywny posi\u0142ek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawd\u017acie sami! ","recipeIngredient":["300g makaronu penne\r","300g mi\u0119sa mielonego(...)zapiekanego sera. Zwłaszcza kiedy w grę wchodzi aromatyczny sos i sporo ziół. W tym przepisie znajdziecie również mięso mielone i warzywa, a całość tworzy smaczny i pożywny posiłek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawdźcie sami! Zapiekanka makaronowa z cukinią Składniki 300g makaronu penne 300g mięsa mielonego 250ml przecieru pomidorowego 1 cukinia 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula
Mostek w kuchni