Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki:2 bakłażany400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny)1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki pomidorów(...)duża łyżka masła2 łyżki mąki2 szklanki mleka1 łyżka parmezanusólbiały pieprzPrzygotowanie:Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory (jeżeli są całe to rozgniatamy widelcem), koncentrat pomidorowy, laskę cynamonu, tymianek, oregano, rozmaryn. Mieszamy
Oryginalny smakpomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą ilością sera
karmelowyMarchewkę z groszkiem zna chyba każdy – w naszym kraju to klasyk Smaczna i zdrowa – zwykle bywa podawana jako dodatek do mięs, ryb i dań obiadowych. Wiem, że niektórzy zaprawiają marchewkę zasmażką. Ja jednak zwykle zagęszczam wodą wymieszaną z mąką pszenną według przepisu poniżej. A jeśli na obiedzie spodziewam się osoby z alergią pokarmową na gluten, zamieniam mąkę pszenną(...)podawaj. Jeśli używasz świeżego groszku, ugotuj go razem z marchewką. Danie nadaje się do mrożenia. Na obiad polecam… Rybę w kukurydzianej panierce Zapiekankę z cukinią Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Ziemniaki faszerowane mięsem
Kulinarne S.O.S.Marchewkę z groszkiem zna chyba każdy – w naszym kraju to klasyk Smaczna i zdrowa – zwykle bywa podawana jako dodatek do mięs, ryb i dań obiadowych. Wiem, że niektórzy zaprawiają marchewkę zasmażką. Ja jednak zwykle zagęszczam wodą wymieszaną z mąką pszenną według przepisu poniżej. A jeśli na obiedzie spodziewam się osoby z alergią pokarmową na gluten, zamieniam mąkę pszenną(...)podawaj. Jeśli używasz świeżego groszku, ugotuj go razem z marchewką. Danie nadaje się do mrożenia. Na obiad polecam… Rybę w kukurydzianej panierce Zapiekankę z cukinią Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Ziemniaki faszerowane mięsem
Kulinarny S.O.S.poniedziałek pewnie wielu z Was boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?" Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne
Codzienne GotowanieGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo
Kitchens AlphabetPołączenie pora i ziemniaków chociaż proste i pospolite, jest doskona ł e w smaku. A jeżeli podsmażone pory zapieczemy z
La grande e la piccola cuocaZapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem Niesamowicie smaczna, bardzo łatwy przepis. Dużą zaletą jest fakt, że można sobie przygotować szybciej to danie i później
zielonacukinkacebulką- przyprawiamy solą i pieprzem, a na drugiej pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekamy ok. 40 minut
Aga w kuchniOśmiorniczka Myślę, że na taką zapiekankę każdy się skusi. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Sól · Przyprawa gyros · Olej do smażenia · Opakowanie mini marchewek · Opakowanie mrożonej(...)również gotujemy w osolonej wodzie. 5. Fix rozrabiamy ze śmietaną oraz ½ szklanki zimnej wody i 5 minut gotujemy. 6. Układamy teraz warstwy zapiekanki, na dnie naczynia żaroodpornego makaron. 7. Na makaron wykładamy mięso. 8. Na mięso warzywa (można kilka zostawić do dekoracji). 9. Polewamy sosem serowym i posypujemy startym żółtym serem
Kulinarna Chwilaprzepisy na dania makaronowe jakie znajdują się na blogu. Wśród nich znajdziecie przepisy na zapiekanki makaronowe, dania mięsne i bezmięsne. Do przepisu przejdziecie klikając w odpowiednią nazwę dania lub w zdjęcie. Gorąco polecam. Dania makaronowe mięsne: Makaron z kiełbasą w serowym sosie Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie(...)sosie curry Kurczak z makaronem – cytrynowy duet Makaron z mięsem mielonym z patelni Makaron z kurczakiem w pomidorowym sosie Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym Makaron chow mein z warzywami Makaron z sosem serowym (z mielonym mięsem drobiowym i szpinakiem) Makaron z kurczakiem, oscypkiem oraz żurawiną Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie Makaron
Smaki Na TalerzuCzasami jest tak, że mimo głowy pełnej pomysłów obiadowych czasami człowieka ogarnia tak pustka, że nie wie co zrobić na obiad. I tak w poszukiwaniu pomysłu
Bernika - moj kulinarny pamietnikMusaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw
mecooksZajadaliśmy się dzisiaj zapiekanką . Zapiekanka składała się z mięska mielonego a dodatkiem, były warzywa gotowane na parze. Dobre jedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad.Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej(...)kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera) 4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki 150 ml śmietany kremówki 120 g tartego żółtego sera 1. Mielone mięso wkłądamy do miski. Dodajemy drobno posiekną cebulkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 8 paluszków , każdy owijamy
Słodkości i nie tylko