zapiekanka z mięsem - 3298 przepisów (strona:67/220)

Piróg drożdżowy z farszem z kaszy gryczanej białej BIO i ziemniaków 83

kaszę gryczaną białą - BIO z Polskich Młynów. Doskonale komponuje się z innymi dodatkami,  nie dominuje nad pozostałymi składnikami. Polecam ją zarówno jako dodatek do mięs, sosów,  delikatnych sałatek, jak również do zapiekanek i dań na słodko  ( idealna z posmakiem masła orzechowego ). W przypadku problemu z odnalezieniem kaszy  na półce pobliskiego marketu, możecie zamówić ją w sklepie(...)lodówce przez kilka dni.  Doskonale smakuje krojony w plastry, odsmażany na maśle.  Wystarczy ulubiona sałatka, lub sos - pieczarkowy, śmietanowy z koperkiem.  Może stanowić dodatek do mięsa w sosie. Oczywiście, smakuje również na zimno.  Z podanych składników upieczecie pokaźnej wielkości piroga,  Wystarczy, by częstować tych,  którzy dotąd nie mieli okazji docenić jego wyjątkowości

Kronika Piekarnika
Wieprzowina zapiekana w kiszonej kapuście 358

Doskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i brukselka, które urozmaicą i tak już dobry smak kapusty z mięsem. Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy na kawałki,  które włożymy(...)kapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które w sprzedaży jest podane z dużym nadmiarem nie schabu :) więc oddzielamy jedno od drugiego i mięso na kotlety zostawiamy  na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone

chleba naszego
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 232

cydr – nadaje on głębokiego, aromatycznego smaku. Bez obaw możemy podawać danie kierowcom i dzieciom – alkohol całkowicie wyparowuje, zaś pozostaje cudowny, jabłkowy posmak. Możemy go podawać z zaproponowaną zapiekanką ziemniaczaną lub po prostu z gotowanymi ziemniakami czy kaszą gryczaną. Gulasz możemy podawać od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest odgrzany na drugi dzień. Gulasz wieprzowy na cydrze(...)czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego mięsa. Ja swoją wzbogaciłam o nietradycyjny dodatek grzybów leśnych (pycha!) i tartego sera. Gratin ziemniaczane z grzybami: ok. 2 kg dużych ziemniaków (waga po obraniu) 2 ząbki

Poezja smaku
Lasagne 187

położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem beszamelowym i wyłożyć mięso. Zetrzeć kolejną porcję sera żółtego i całość przykryć makaronem. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu i posypać resztką startego żółtego sera. Wierzch zapiekanki posypać bazylią i oregano.  Gotową Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka makaronowa bolognese 46

makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką –  domowy makaron ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego 4-5 ząbków czosnku sól i mielony(...)oliwy i wrzuć wołowinę. Podsmaż najpierw bez rozdrabniania, a jak mięso się zrumieni po obu stronach, to zacznij rozdrabniać na mniejsze, a nawet bardzo małe kawałki. Smaż, aż mięso przestanie być surowe. Wtedy zgarnij mięso na bok patelni, dodaj pokrojony boczek i smaż jeszcze, aż ten się zrumieni. Do mięsa dodaj passatę pomidorową, wymieszaj, po czym wlej czerwone wino. Dorzuć

nietylkopasta.pl
Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym 281

Przepis na naleśniki zapiekane z sosem pomidorowym, z farszem mięsno-warzywnym. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli

e-PrzepisyKulinarne
Lasagne z indykiem i warzywami 123

Lasagne z indykiem i warzywami Zapiekanka, której nikt się nie oprze. Delikatne mięso z indyka z warzywami w sosie. Składniki: ·        ½ kg fileta z indyka ·        Cebula ·        20 dag pieczarek ·        2 papryki ( żółta, czerwona

Kulinarna Chwila
Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 102

śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.  Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju -1 puszka pomidorów -słoiczek ostrego ajwaru -1 l bulionu

Zielona Kuchnia
Wytrawne ciasto z gruszkami 93

ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej również zapiekanki dla całej rodziny (4 osoby). W mojej kuchni znajdziecie również formy na muffiny oraz babeczki. Nie mam ich jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może

365 dni dookoła kuchni
Wytrawne ciasto z gruszkami 126

ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej również zapiekanki dla całej rodziny (4 osoby). W mojej kuchni znajdziecie również formy na muffiny oraz babeczki. Nie mam ich jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może

365 dni dookoła kuchni
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 194

wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Parpadelle, fusilli, rigatoni, fiocchi... Poznaj rodzaje włoskich makaronów 156

Jednak w odróżnieniu od niego, rurki rigatoni nie są ścięte pod skosem. Ten rodzaj makaronu dobrze komponuje się z czerwonym mięsnym sosem. Świetnie smakuje jako baza zapiekanek – szczególnie, że wydrążone środki utrzymują sos, mięso, warzywa czy ser. To zaledwie kilka rodzajów makaronów, które na co dzień wykorzystuje kuchnia włoska. Jeśli chcesz poznać je wszystkie, zamów typowo włoskie dania serwowane przez

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 145

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 216

Szukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 225

Szukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania