Zapraszam dzisiaj na pyszną zapiekankę , nazwałam ją Wszystko co mam :) w lodówce . Przygotowałam ją z pysznego makaronu Penne Fabijańscy wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej . Połączenie makaronu z pieczarkami , mozzarellą i innymi dodatkami daje niesamowity(...)które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz wyśmienitych przypraw Piątnica dostępnych w http://piatnica.net/ Składniki : 300 g makaronu Penne Fabijańscy 250 g mięsa mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w oliwie 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis na Parmigiana di melanzane , czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego, jak podpieczone lub podsmażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam najbardziej podstawową(...)minut, a po upieczeniu pozostawiamy ją poza piekarnikiem na 10 minut, by łatwiej było ją kroić. Podajemy ze świeżą bazylią. Smacznego! Artykuł Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongOdkąd mam wolnowar często jadamy pulled pork, czyli rwaną wieprzowinę. Ale żeby nie było nudno staram się to mięso wykorzystywać do różnych dań. I tak powstały
Bernika - moj kulinarny pamietnikBakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiBulgur zdecydowanie podbił nasze serca <3 Składniki Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Farsz: 250 g
R'n'G KitchenTradycyjna meksykańska enchilada powinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli-
VioletoweKucharzenieMiałam tak: połowę brokuła, kilka pieczarek, kilka plasterków szynki konserwowej i ochotę na zapiekany obiad. Dokupiłam pora i zrobiłam pyszną zapiekankę! Jak ją jadłam
Zdrowa Kuchnia SowyZapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie(...)misce wymieszać kaszę jęczmienną z usmażoną wędlinką (mięsem lub pieczarkami). Oddzielnie podgotować jarzynki w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wymieszać z kaszą i wędliną. Wyłożyć całość na wysmarowaną oliwą formę żaroodporną (lub blaszkę). Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić go na plasterki i poukładać na kaszy. Cebulkę podsmażyć w garnku do miękkości na maśle, posypać lekko łyżeczką mąki
Tradycyjna kuchnia inaczejwykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka bułki tartej sól
Monia miesza i gotujetortownica i patelnia do obsmażenia mięsa. Ciasto na spód, zamarynowanie mięsa to czynności, które można wykonać kilka godzin a nawet dzień wcześniej. Potem, po powrocie z pracy, wymieszajcie tylko składniki farszu i do pieca! Za mniej więcej godzinę wyciągacie z pieca gorący obiad dla całej rodziny bo taką zapiekanką najedzą się na pewno 4 dorosłe osoby. Tarta z dobrze skomponowanym
Smaczna Pyzamięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól
Monia miesza i gotujeOstatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot
Moje domowe kucharzeniemakaron,ostatnia porcja mięsa wymieszana z resztą pieczarek- sos-ser- makaron. Wierzch polewamy resztą sosu i obficie posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut. Podajemy na ciepło. Jeżeli pozostało nam dość sporo zapiekanki, to następnego dnia możemy ją odgrzać w piekarniku
Kuchnia w czekoladzie