Lubicie zapiekanki? My tak ale nie wiem dlaczego nie często je robię. Ostatnio skusiłam się na popularną w internetach zapiekankę gyros. Zrobiłam ją trochę po swojemu ale wyszła tak dobra, że mówię Wam- jeśli nie robiliście jeszcze to koniecznie musicie. Smakowała na świeżo a na drugi dzień po odgrzaniu była wcale nie gorsza. Zróbcie dużo, bo na pewno poproszą(...)mięso. Smażyć chwilę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Papryki posiekać, czosnek zetrzeć i dodać je do mięsa. Na końcu wrzucić pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kukurydzę i ketchup, smażyć chwilę . Wymieszać z ryżem. Połowę wyłożyć do naczynia do zapiekanek, posmarować majonezem i wyłożyć drugą połowę. Na wierzchu ułożyć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów. Dodatek sezamu nie tylko świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii. Składniki: 700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu ) 2 czerwone papryki 500 g mielonego mięsa 2,5 łyżeczki garam-masala sól, pieprz cayenne 200 ml bulionu 1 żółtko 3 łyżki sezamu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około 6-7 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym żółtym serem.. muszle nadziewane i zapiekane
O kuchni z uczuciemZapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwęzdrowego tłuszczyku.Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.Potrzebujemy:-1 kg ziemniaków-1 kg kiszonej kapusty-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynkiok. 0,25 kg wędzonego boczku-cebulkę prażoną-delikat do mięs-pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.Mięso przyprawiamy delikatem do mięs, kapustę ewentualnie pieprzem ziołowym. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:-kapusta-prażona cebulka-ziemniaki-mięso-kapusta-prażona cebulka-ziemniaki-kapusta-prażona cebulka-plastry boczku-ziemniaki-słupki boczku(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy) Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyPasta z kurczaka na kanapki to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jest pyszna, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Pasta z kurczaka do kanapek – gdy nie masz, co zrobić z mięsem z rosołu Rosół pojawia się w moim domu regularnie, zwłaszcza w czasie chłodniejszych miesięcy. Nic tak wspaniale nie rozgrzewa, jak talerz pysznego rosołu(...)tego, czy mamy czas na dłuższe gotowanie, czy potrzebujemy szybkiego przepisu. Jeśli mamy więcej czasu, mięso z rosołu możemy wykorzystać w innej zupie, jak np. zupa z kurczakiem i soczewicą albo tajska zupa z kurczakiem . Zawsze dobry, choć również pracochłonnym pomysłem, są rozmaite zapiekanki. Z szybkich pomysłów jednak bezkonkurencyjnie wygrywa ta aromatyczna, kremowa i sycąca pasta z kurczaka na kanapki
Na-talerzu.plBrzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania. 800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu(...)Cebule przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw schab, dodajemy cebulę, smażymy chwilę. Wlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez około 30-40 minut aż mięso i cebula będą miękkie. 2. Keczup, powidła i przyprawy mieszamy ze sobą, wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Dusimy jeszcze przez około 5 minut
Szefowa kuchninieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go upiec – dostaniemy pyszne cannelloni z mięsnym farszem. Zapiekanki są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Listę najpotrzebniejszych produktów i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 500 g wołowiny 20 dag żółtego sera 250 g makaronu canneloni(...)1łyżka masła Oliwa z oliwek do smażenia Przepis cannelloni z mięsnym farszem Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj mięso Makaron cannelloni ugotuj al dente, w osolonej wodzie Do tak przygotowanego farszu dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, i wybranymi ziołami, całość duś około 10 minut pod przykryciem. Dodaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna szybka i prosta zapiekanka z 4 składników – kurczak, makaron, pieczarki i papryka. Gdy brak pomysłu na obiad lub kolację. Idealnie nadaje się na drugi dzień do pracy. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 400 g fileta z kurczaka 200 g makaronu 250 g pieczarek 2 łyżeczki przyprawy(...)jajkiem i przyprawami 4. Dodać do sosu kawałki sera 5. Do mięsa i warzyw dodać makaron i wymieszać 6. Wszystko zalać sosem 7. Połączyć dokładnie całość 8. Zapiec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Zapiekanka z kurczakiem, papryką i pieczarkami Artykuł Zapiekanka z kurczakiem, papryką i pieczarkami pochodzi
KuchniaWeDwoje.plidealnie się komponują, przy czym danie jest proste w wykonaniu. Ja moją zapiekankę robiłam dzień wcześniej, dzięki czemu na następny dzień wystarczyło ją tylko zapiec. Podane poniżej składniki na zapiekankę wymagają dużego naczynia żaroodpornego. SKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła(...)którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym; Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz z sosem śmietanowym, makaron, szpinak, sos beszamelowy, na to rozdrobniona kulka mozzarelli (można posypać ją lekko oregano). Na tak przygotowaną zapiekankę nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Zapiekać 45-50 minut. Gotową zapiekankę można udekorować liśćmi bazylii. Porcje nakładać
Passions hobbies lifestrony zagranicznej. Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną Farsz : wołowina b/k - 530 g cebula - 1 szt woda gotowana - 1/4 szkl tłuszcz przyprawa kebab-gyros Purée ziemniaczane: ziemniaki - 1,20 kg sól i pieprz mleko(...)zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano. Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Do zrumienienia skórki. Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem. (function
Kuchnia Danusiczasów, Piotr - zabrał nas na obiad do miejsca pod wytworną nazwą "Pyra bar". Prze-ciekawe, a jednocześnie dość proste menu, pomysłowy wystrój i bardzo dobre ceny. Zamówiliśmy "pyranię", czyli zapiekankę ziemniaczaną z mintajem, kawałkami selera i sosem śmietanowym. Moje wyobrażenie o tym przepisie znajdziecie niżej :) Jeśli ciekawi Was miejsce / planujecie wyjazd do Gdańska / chcecie zobaczyć menu - zajrzyjcie na stronkę(...)tego jak nóż poleciał, z zaznaczeniem, że ważne jest, żeby nie uszkodzić struktury mięsa. Zapłaciłyśmy słono. Postanowiłyśmy uczcić jakość naszej zdobyczy. Połowę upiekłyśmy z masłem, koprem i cytryną. To połączenie jest idealne, więc wyciągając pozostałą porcję z zamrażarki - oparłam się na podobnej kombinacji. Geniusz prostoty. Zapiekanka ziemniaczana z rybą, w śmietanowym sosie z górą kopru Składniki na 4 porcje
Gary Bez dnaZaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy ” - t rudno odmówić Włochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo) 600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera(...)większą część sera Maasdam, starego wcześniej na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch wylewamy sos szpinakowy, posypujemy resztą Mazdamera oraz układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zapiekankę przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez ok. 35 minut
Delicious Titbitssosów z kawałkami mięsa, warzyw czy sera, ponieważ ich kształt pozwala sosowi przylegać do powierzchni. Makarony nadziewane, takie jak ravioli czy tortellini, wypełnione są różnorodnymi farszami — od szpinaku i ricotty po mięso i grzyby — i zazwyczaj serwowane są z delikatnymi sosami masłowymi lub śmietanowymi. Istnieją też makarony specjalne, jak lasagne czy cannelloni, które są używane w zapiekankach i wymagają specyficznego(...)olejowymi lub pomidorowymi, które równomiernie je pokrywają. Krótkie i prążkowane makarony lepiej zatrzymują gęste i kremowe sosy, a ich kształt pozwala na „chwytanie” składników takich jak kawałki mięsa czy warzyw. Nadziewane makarony wymagają delikatnych sosów, które nie przytłoczą smaku farszu. Eksperymentowanie z różnymi kombinacjami może prowadzić do odkrycia nowych ulubionych potraw i pozwolić na lepsze zrozumienie włoskiej sztuki
CityTaste - PrzepisyZapiekanka to łatwe i smaczne danie jednogarnkowe...a raczej naczyniowe :) Takie danie możemy przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i odpalić piekarnik w momencie, kiedy nadejdzie czas na obiad. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego ok. 250 g makaronu (np. świderki, kokardki) 8 szt. pieczarek 1 duża cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 brokuł sól, pieprz, słodka(...)dużego naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mielonego - wrzuć do makaronu i wszystko razem wymieszaj. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w plastry/piórka - przesmaż na 2 łyżkach oliwy i dodaj do naczynia żaroodpornego, Paprykę pokrój w kostkę - dodaj do zapiekanki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę
Alutka-GotujeTego lata odkryłam jak smaczna może być młoda cukinia na surowo, dlatego i tym razem postanowiłam nie podsmażać jej do makaronowej zapiekanki, ale wykorzystać na surowo
Smaki Na Talerzu