Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1/2 papai 10 dkg sera żółtego 3 jajka sól, pieprz czubryca czerwona Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Kukurydzę … Czytaj dalej Zapiekanka hawajska
czarrna od kuchniOśmiorniczka Myślę, że na taką zapiekankę każdy się skusi. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Sól · Przyprawa gyros · Olej do smażenia · Opakowanie mini marchewek · Opakowanie mrożonej(...)Warzywa również gotujemy w osolonej wodzie. 5. Fix rozrabiamy ze śmietaną oraz ½ szklanki zimnej wody i 5 minut gotujemy. 6. Układamy teraz warstwy zapiekanki, na dnie naczynia żaroodpornego makaron. 7. Na makaron wykładamy mięso. 8. Na mięso warzywa (można kilka zostawić do dekoracji). 9. Polewamy sosem serowym i posypujemy startym żółtym serem
Kulinarna ChwilaJak to z zapiekankami bywa… estetyką nie grzeszą (wybaczcie!), ale nie ważne jak wygląda – ważne jak smakuje! Składniki Mięso mielone z szynki 500g Rurki
Kulinarne Przebojewielce udanym debiucie w zapiekaniu makaronu postanowiłam znów zrobić jakąś zapiekankę. Tym razem miałam do wykorzystania piersi z kurczaka i serek mascarpone. Nigdy nie używałam serka do dań nie-słodkich i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu do wypróbowania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyJedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzony makaron, polewamy go sosem pomidorowym i mieszamy. Wykładamy warzywa, lekko mieszamy (można dodać także trochę startego sera- ok.2 łyżek). Całość polewamy ciepłym sosem beszamelowym (jest wówczas rzadszy) i posypujemy wierzch startym serem. Ilość dowolna. Ser nadaje super smak całości ale wystarczy również gdy będzie go cieniutka warstwa. Tak przygotowaną zapiekankę umieszczamy w nagrzanym
Smaczne ZdroweUwielbiamy makarony. Lasagne jest taką zapiekanką makaronową, którą możemy przyrządzić na wiele sposobów. U mnie poznacie dzisiaj najbardziej klasyczny pomysł na tę potrawę. Chyba w tej wersji przygotowuje się ją najczęściej. Na blogu znajdziecie również lasagne w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem. :) Potrzebujemy: Beszamel: 3 łyżki masła klarowanego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 3 łyżki mąki pszennej 750 ml mleka(...)pomidorowy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie makaronu typu lasagne 200 g sera Wymiary naczynia: 26x28 cm Ja zaczynam od przygotowania beszamelu. W rondelku rozpuszczam klarowane masło, dodaję do niego 3 łyżki mąki pszennej i całość lekko przesmażam
MamaOskarkaKolejny przepis z kaszanką w roli głównej, którą serwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację
Walijskie PichceniePyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku(...)paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnePyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku(...)paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarneRobiąc makaron z dowolnymi dodatkami zazwyczaj w pierwszy dzień jemy go zaraz po przygotowaniu, zaś w następny przekształcam go w zapiekankę. Nie potrzeba tutaj wiele filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki(...)brytfanny. Jak cukinia będzie już miękka, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na tarce zetrzeć żółty ser, posypać nim górę zapiekanki i oprószyć lekko oregano. Pozostałe 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki
Passions hobbies lifetakże łatwym w przygotowaniu. Te cechy sprawiają, że Polacy pokochali makaron. Można przygotować go na różne sposoby. Na słodko. Na wytrawnie. Możemy zrobić zwykłe spaghetti a także zapiekankę makaronową. Składniki: 120 g makaronu spaghetti Lubella 130 ml śmietanki 30% 10 g cukru trzcinowego 30 g miodu 12 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko 1 przyprawa do piernika
Kuchnia w oparachZapraszam na bardzo pyszną zapiekankę bezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej
Kawa z mlekiemZapraszam dziś na przepis na przepyszną zapiekankę w stylu bolońskim z dodatkiem fasoli i pieczarek , jest sycąca, aromatyczna i bardzo smaczna. Można użyć makaronu bezglutenowego . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 500 g mielonego mięsa 250 g makaronu typu świderki 1 cebula 300 g pieczarek 1 puszka fasoli(...)gotowy. 6. Ugotowany makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy, usmażone pieczarki, odsączoną i wypłukaną na sicie fasolę z puszki, mieszamy. 7. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. 8. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera, na tarce o dużych oczkach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 9. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
Kawa z mlekiemwymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatweSkładniki: Sos mięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto
Gospodyni Miejska