twarogowa zapiekanka makaronowa z gruszką i żurawiną Trochę przypalona i za długo przetrzymana w piekarniku, ale i tak dobra :P Serio weekend już prawie minął
More food, love and dreamsInspiracją tego dania jest kuchnia włoska. Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje z rybą ;) Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące(...)porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem. Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne. Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku
Wanilia i Kardamonmusi to być tylko standardowa bułka tarta, cebula i jajko. Naprawdę warto poeksperymentować. Czas : 40 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Pieczone pulpety można podać z makaronem, ryżem lub pieczywem Jeśli lubicie pulpety i myślicie, że wiecie o nich wszystko, to ten przepis udowodni Wam, że zawsze jest czas na naukę. Pulpety al forno Jamiego Oliviera, czyli pulpety(...)wlej kilka łyżek sosu pomidorowego. Wyłóż na niego pulpety, zalej pozostałym sosem. Rozłóż na wierzchu plastry mozzarelli. Wstaw do piekarnika na 15 minut, lub do czasu, aż zapiekanka się zrumieni. Podawaj z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem. Smacznego! Artykuł Środa: Pulpety pieczone w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDziś ... po przeglądzie mojej lodówki powstała zapiekanka z tortellini :-) Uwielbiam wszelkie dania makaronowe... tym razem makaron z wkładką czyli z nadzieniem mięsnym a do tego aromatyczny sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią. Całość zapieczona z żółtym serem... pychota! Składniki na 2 porcje: 400 g tortellini z mięsem puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) 1 średnia cebula 2 ząbki(...)razu do naczyń. Nałóż tortellini, zalej pomidorami z cebulą i czosnkiem - wstaw na 5 min do piekarnika. Teraz połóż ser i zostaw jeszcze na ok. 5-7 min. Wyjmij zapiekankę, połóż pokrojone oliwki i przekrojone pomidorki. Udekoruj świeżo mielonym kolorowym pieprzem i bazylią
Alutka-Gotujemusi to być tylko standardowa bułka tarta, cebula i jajko. Naprawdę warto poeksperymentować. Czas : 40 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Pieczone pulpety można podać z makaronem, ryżem lub pieczywem Jeśli lubicie pulpety i myślicie, że wiecie o nich wszystko, to ten przepis udowodni Wam, że zawsze jest czas na naukę. Pulpety al forno Jamiego Oliviera, czyli pulpety(...)wlej kilka łyżek sosu pomidorowego. Wyłóż na niego pulpety, zalej pozostałym sosem. Rozłóż na wierzchu plastry mozzarelli. Wstaw do piekarnika na 15 minut, lub do czasu, aż zapiekanka się zrumieni. Podawaj z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem. Smacznego! Artykuł Środa: Pulpety pieczone w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpodsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu aż ser będzie w kolorze złota. Podawać ma gorąco
O kuchni z uczuciempierwszy. Po tych ochach i achach, nie ulega wątpliwości, że danie to pojawi się na kuchennym stole częściej :) Za przepis dziękuję Monique:) Zapiekanka z brokułem ( porcja rodzinna): fot. Izabela Magdalena 1 makaron - kolanka lub świderki - ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu 1-2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego rozprowadzić w wodzie (1,5 szkl. wody) - wymieszać z makaronem(...)podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę o tym, że warzywa lub sosy można do zapiekanek doprawiać bardziej szczodrą ręką. Dobrze doprawiony sos czy też cebula, pomidory i pieczarki dodadzą smaku "nijakiemu" z natury makaronowi. I dzięki temu uzyskacie idealną kompozycję smaku. :) Naczynie wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Całość zapiekamy w 200 stopniach ok 30 minut
Kuchnia smakówkolorem, ale także smakiem. Ten ostatni wzbogaciliśmy, używając gałki muszkatołowej, która bardzo dobrze pasuje do takich zapiekanek, dodatkowo nadaje potrawie przyjemnego i apetycznego aromatu. Składniki na zapiekankę makaronową ze szparagami 350 g makaronu np. rurki, świderki 250 g szparagów zielonych 250 g szparagów białych 3 jajka 350 ml śmietanki kremówki 200 g żółtego sera w kawałku 1 pęczek natki pietruszki(...)posolić i popieprzyć, doprawić gałką muszkatołową. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki oraz połowę sera startego na tarce. Makaron ze szparagami wymieszać z 3 / 4 mieszanki jajecznej, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pozostałą częścią mieszanki, posypać resztą sera startego na tarce. Zapiekankę makaronową ze szparagami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 35 minut . (adsbygoogle
niecodziennikparyMakaron + mięcho to duet bardzo udany i sycący, a jak się jeszcze człowiek postara, dzięki takiej zapiekance ma na 2 dni obiad z głowy. Zapiekanka nie była polewana przed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek
ZofianaSezon na cukinię trwa w najlepsze, i można ją przygotowywać na wiele sposobów więc tym razem przemyciłam ją w smacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości. Składniki na 5 porcji/ 10-12 płatów lasagne 1 dość duża cukinia(...)doprawić solą, białym pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, gotować minutę zestawić z ognia. Szynkę pokroić w cienkie paski. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Makaron lasagne namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 minuty. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć płaty lasagne, plastry cukinii oraz posypać szynką , polać sosem i posypać trochę startego sera
Wanilia i Kardamonnajbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad. Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami w sosie beszamelowym, na wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka . Mimo, że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami. Uwielbiam! Składniki: 30 dag makaronu Fusilii-Malma 1 duży por ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej(...)zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu. Przygotowujemy kruszonkę: Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki. Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i KardamonWiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu :-). Ja jako osoba, która go uwielbiam, oczywiście przygotowałam pyszną zapiekankę. Znajdziemy w niej łososia, cukinię, suszone pomidory i oliwki zielone. Do tego zielona cebulka i kulki mozzarelli, wszystko posypane suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Mniam. Polecam, życzę Wam miłego makaronowego dnia :-) Składniki dla 3 osób: 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego u mnie
kruche babeczkiProsty, szybki i smaczny obiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami! Zapraszam! składniki: - 2 garście świeżych liści szpinaku - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - kawałeczek pora - pęczek białych szparagów - 4 jajka - 400 ml jogurtu naturalnego - 200 ml mleka - 100 g sera podpuszczkowego light - 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek
SMYKWKUCHNI