PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Aniłyżki mleka, wymieszać. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając
Świat Ciastaodstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKOWO:7 plasterków pomarańczy z syropie ETERNOkilka wiśni z rumem ETERNO100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i wylałam do foremek w kształcie łyżeczek) Wykonanie:Biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną(...)przegotowaną wodą. A blatu przełożyłam masą budyniową. Na wierzchu ułożyłam odsączone z syropu plastry pomarańczy, wiśnie z rumem i jak widać powbijałam czekoladowe łyżeczki, które zrobiłam sama, a raczej z pomocą silikonowych foremek :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujebył strzał w 10!Sok nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pachnie tak , że ma się ochotę pic go duszkiem do dna!SKŁADNIKI:* aronie – 2 kg* liście wiśni – ok. 40 szt* cukier – 2 kg* cukier waniliowy – 2 op* woda – 3 l* sok cytrynowy – z 0,5 kg cytrynSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyte aronie przesypujemy do dużej(...)garnka.Przykrywamy liśćmi wiśni i zalewamy wodą.Gotujemy przez ok. 20 minut.Po zagotowaniu przecedzamy.Sok mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy sok cytrynowy.Dokładnie mieszamy i przelewamy do wyparzonych słoików.Pasteryzujemy przez 15 minut i zostawiamy do ostudzenia.Gotowe! CIEKAWOSTKA!Aronia to nieprzebrane źródło drogocennych dla zdrowia witamin, minerałów i innych związków. Sok z aronii zawiera bowiem: antocyjany garbniki fenolokwasy kwasy organiczne
Ostra na Słodkoszklanki cukru pudru -10 dkg masła lub margaryny -1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy lub wanilinowy -drylowane wiśnie z syropu Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka(...)jednym serduszku układamy wiśnie, przykrywamy drugim. Brzegi dociskamy widelcem. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut. Pachnie w całym domu, tzn. ciasteczka gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnydrożdży (po 7g) 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka Kruszonka 100 g masła 120 g mąki ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy(...)możecie dodać więcej mąki. Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek, które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce
Mania Gotowaniakwaśnej śmietany 6 jajek 250 g miękkiego masła 140 g cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g rodzynek 50 ml ciemnego rumu dodatkowo: 50 g kandyzowanych wiśni cukrowe perełki Mleko zagotować. Jajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy oddzieli się serwatka, zdjąć z ognia i ostudzić. Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć(...)gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc. Rano odwinąć gazę, wyłożyć paschę na talerz, zdjąć gazę z wierzchu. Udekorować kandyzowanymi wiśniami i cukrowymi perełkami. Smacznego! Dziś obudziło mnie słonko. Naprawdę! I choć w parku nadal są miejsca, gdzie zapadam się w śnieg niemal po kolana, to jakoś tak inaczej powietrze zapachniało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobsypania bakalii mąką ..bakalie troszkę opadły na dno..ale i tak był pyszny...do keksa użyłam różnych dodatków..mix keksowy i skórkę pomarańczową Helio oraz orzechy ziemne, rodzynki i wiśnie Piątnicy.Upiekłam jeden keks i trzy mini keksiki . 250 g margaryny 1 szkl. cukru pudru 2 szkl. mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek(...)łyżek mleka dowolne bakalie: mix keksowy Helio skórka pomarańczowa Helio rodzynki Piątnica orzechy Piątnica wiśnie kandyzowane Piątnica Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI: CIASTO: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 1/4 szklanki wody PONCZ: 1/4 szklanki gorącej wody łyżeczka cukru łyżka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 650 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody + kilka borówek amerykańskich do dekoracji. WYKONANIE: Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki na około
Serce zamknięte w formie pysznościKrem kakaowo-śmietankowy : 2 opakowania (500 g) śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania Śnieżki 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody duża łyżka kakao Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy kilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej, a następnie proszek do pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie(...)wlewać wystudzoną żelatynę. Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Dodatkowo można ułożyć wiśnie z alkoholu
Praktyczna plSkładniki: op. ciasta francuskiego puszka ananasów 1 jajko cukier powidła lub wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jest dziecinnie proste :-). Ananasy odsączamy z soku. Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy poszczególne plastry ananasa. Na każdy plaster potrzebujemy 4 paski. Na środek uzyskanego "kwiatka" kładziemy wiśnię kandyzowaną lub kleksik z powideł. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce
Walijskie Pichceniedobra na wszystko. Mam do niej dużą słabość, ale chyba jeszcze większą do wszelkiego rodzaju czekoladowych ciast i ciasteczek. A sytuacja idealna jest wtedy gdy mogę połączyć czekoladę z wiśniami. Dzisiejsze ciasto oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, zawiera wiśniową nutę to jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki: 2 szklanki mąki(...)wanilinowy. Dokładnie mieszamy i dodajemy ostudzoną masę czekoladową, jogurt naturalny i jajka. Za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dżem wiśniowy (w sezonie dodaję ponadto kilka świeżych wiśni bez pestek) i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem (średnica 23 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze
Animelka Blogfasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1 jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód spadziowy ChNP do smaku sałata 100 g sera ementaler startego. Wykonanie: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. Następnego dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę(...)sicie i czekamy, aby wystygła. Pozbawione kości mięso oprószamy delikatnie solą, pieprzem i zalewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki. Tak przygotowane zabezpieczone folią wstawiamy na godzinę do lodówki. Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem i miksujemy blenderem. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy
Malinowe PocałunkiSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto ma byc dość(...)gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza foremka z 35 minut
W Mojej Kuchni Lubię