Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały i powstały "Korniszony ze śliwek węgierek" Składniki : 1 kg śliwek, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni . Zalewa: 1 szklanka octu winnego 6 %, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli. Wykonanie: Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć(...)wyjąć pestki. Dno słoików wyłożyć (wcześniej umytymi) liśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki... lisek:) /źródło ,,Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anioły w kuchniktórej zaprosiłem największego smakosza, a zarazem krytyka, moją żonę. Na pierwszy ogień, poszły dżemy i żurawina. Zjedliśmy świeżutkie rogaliki, posmarowane masłem i dżemami. Faktycznie, mają intensywny smak. Jak wiśnia, to wiśnia, jak pomarańcza, to pomarańcza. Co jest jeszcze ważne, doskonale się rozsmarowują. Przy śniadaniu wpadliśmy na pomysł, żeby wykorzystać dżemy zamiast konfitury do naszych pączków. No i był
Kulinarny karnet Christopherawanilinowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 żółtek 6 łyżek cukru 50 dag masła 25 dag margaryny 1 galaretka wiśniowa 1 puszka brzoskwiń 1 puszka ananasów wiśnie z syropu lub kandyzowane Po bakalie zapraszam do Owocowego Raju.1.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. 2. Z owoców odlać syrop, dobrze odcedzić i pokroić w drobną(...)Utrzeć margarynę i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie. Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie. Przełożenie: Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa ananasowa, a na wierzch ciasto ciemne. Boki
Apetyczna babeczkaOgórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. 3. Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Wersja 2: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody(...)Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. 3. Zalać słoje z ogórkami GORĄCĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 minuty. Wersja
Apetyczna babeczkaKolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Dziś przetestowałam słonecznik, skórkę z cytronu, mieszankę skórek, migdały słupki, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone, morele suszone Pyszne ciasto pełne bakalii Bakaliowiec SKŁADNIKI: jajka - 3 szt mąka -4 łyżki cukier - 100 g mieszanka skórek - 100 g skórka z cytronu - 100g żurawina suszona - 100 g migdały słupki - 100 g KRESTO orzechy(...)włoskie - 100 g wiśnie kandyzowane - 100 g słonecznik łuskany - 100 g KRESTO śliwki suszone - 200 g KRESTO morele suszone - 100 g KRESTO przyprawa do piernika -1 opak aromat do ciasta- dowolny cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki
Kuchnia Danusisłoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem(...)posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego
Kuchnia Danusinieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki. Na masę serową wylać połową galaretki, zastudzić. Następnie na galaretce ułożyć kawałki masy i wiśnie, zalać pozostałą galaretką. Odstawić na 3 godz do lodówki
Kuchnia Danusijest bardzo dobra na na serce, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga na nadciśnienie, pobudza krążenie krwi i jest do tego bardzo smaczna.Nalewka z aronii SKŁADNIKI:woda -5 szklliście wiśni -140 sztaronia -1,30kgkwasek cytrynowy -2 opakcukier -2 szklmiód pszczeli -1 słoiczek mały0,5 litra spirytusPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni i aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu
Kuchnia Danusicukru5 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem:3 szklanki maślanki Stracatiella1 opakowanie (330g) śmietany 30%6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki mleka4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżemu brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką(...)mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić
Praktyczna plmogłam się oprzeć :) Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy
Aga w kuchnizdrowo przede wszystkim ! Na dobry początek dnia zaaplikowałam sobie porządne śniadanko..pyszne, zdrowe,kolorowe. Osoby cierpiące na dokuczliwe zaparcia- w tym moja córeczka- będą zachwycone! Skladniki mango kandyzowane Skworcu wiśnie suszone premium Skworcu batonik fit ziaren pełny, który możecie zrobić sami! PRZEPIS TUTAJ jogurt brzoskwiniowy lub każdy inny czarne winogrona troszkę płatków kukurydzianych – fajnie chrupią! Rozgnieć batonik widelcem(...)prostu dodaj swoje ulubione muesli. Dołóż platków kukurydzianych, kandyzowanego mango i suszonych wiśni. Polej jogurtem,dołóż winogron, szybko wymieszaj. Całość ma być ładnie zbita, tak aby można było zjeść to śniadanko widelcem. Posyp po wierzchu kandyzowanym mango Skworcu i dodaj winogron... Smacznego ! SKWORCU , o którym Wam opowiadam i polecam gorąco, znajdziecie TUTAJ Zajrzyjcie, poszperajcie w jego
Z Kuchni Do Kuchniczarnej porzeczki z liśćmi wiśni 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru 100 listków wisienki woda Przygotowanie : Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta. Dorzucam liście wiśni i zagotowuję Gotuję tak ok 15 minut i odstawiam na 24 godzinach Po tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia
Proste Potrawynatłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni, 1/4 szklanki wody. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone, szklanka cukru pudru(...)szklanka śmietanki 30%, laska wanilii, konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem
Z miłości do słodkościsztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajko z cukrem ubić na gładką masę. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, a następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe(...)migdały i suszone wiśnie i zagnieść ciasto, które będzie dość lepkie. Uformować z niego owalny bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto lekko przestygło. Po około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami
wyzwania kuchennewszystkim wesołych świąt w rodzinnej ciepłej atmosferze i do zobaczenia po świętach:) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 3 żółtka łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów wiśnie do dekoracji puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego. Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy(...)się ładnie zarumieni. Gdy ostygnie można go posmarować gotową masa kajmakową, jeżeli nie mamy należy mleko skondensowane gotować 3 godziny do uzyskania masy. Można dekorować według uznania, ja użyłam wiśni i płatków migdałowych, można też stworzyć wzorki z roztopionej czekolady lub co nam podpowie wyobraźnia:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie