z szynki - 3000 przepisów (strona:46/200)

Kurczak w boczku z szynką parmeńską i mozzarellą 303

szynka parmeńska (tyle plasterków, ile chcemy otrzymać roladek) około 150 g mozzarelli (u mnie kulka bez zalewy; żółta, taka jak do pizzy) boczek w plastrach (1-2 op. surowego) sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Lekko je rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na mięsie układamy po 1 plasterku szynki

Smaki Na Talerzu
Carbonara z piekarnika 250

pełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu lub mieszanki twardych serów (np.: parmezan, cheddar, gruyère, bursztyn) 3 duże jajka 250 ml śmietany 36% (1 szklanka) 240 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) oliwa z oliwek mała szczypta soli, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy(...)termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy szynkę porwaną lub pokrojoną na małe kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone

Poezja smaku
Czerwona jajecznica z pomidorami 152

najbardziej możecie użyć świeżych pomidorków pokrojonych w kostkę. Składniki: 6 jajek 6 plasterków drobiowej szynki 1 cebula masło puszka pomidorów krojonych sól pieprz bazylia suszona szczypiorek Przygotowanie: Szynkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy razem z szynką.  Gdy się podsmażą, odsączamy pomidory z soku i smażymy wszystko razem na patelni

Taste Therapy
Caprese z wędzoną szynką na cieście francuskim (zapiekanka) 178

wkomponowała się w zapiekankę na ciepło. Spróbujcie :)               Skła dniki:   płat ciasta francuskiego 2 duże kulki mozzarelli 3 pomi dory pieprz, sól szynka wę dzona (kilka plastrów) passata pomi dorowa (2 łyżki) łyżeczka suszonej bazylii świeża bazylia             Przygotowanie:   Ciasto francuskie rozkła damy na wyłożonej papierem(...)pieczenia blaszce. Zawijamy boki, aby sos nie wyciekł. Passatę łączymy z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykła damy szynkę i przykrywamy ją na przemian ukła danymi pomi dorami i mozzarellą. Posypujemy pieprzem i resztą bazylii. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy porwaną świeżą bazylią

ChilliJemy
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 140

naleśników na ulicy, to jej sposób na zbieranie na te wystrzałowe ciuchy). We Francji w nocy wszyscy jesteśmy spragnieni tylko jednego — ciepłego naleśnika, opływającego w żółty ser i jambon — szynkę. Ale dobra, bo ja tu się zagłębiam w nocne życie, a nas interesuje naleśnik śniadaniowy! Otóż to, co mam dla Was dzisiaj to galettes complètes , zwane również galettes(...)Bretonnes . Są to naleśniki z mąki gryczanej ( sarrasin ) podawane z jajkiem sadzonym, francuską gotowaną szynką jambon , serem żółtym (zwykle tanim ementalerem) i białym pieprzem. Są pyszne, pożywne i chrupiące  — to ostatnie  głównie za sprawą masła, na którym są później smażone. Galettes complètes , w przeciwieństwie do omawianych przeze mnie wcześniej crêpes nie jada się na ulicy, a we francuskiej

Food Square
Jajka zapiekane w cieście francuskim 109

Śniadanie na ciepło, jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim. Składniki na 2 porcje: ciasto francuskie (ok. 80g) 1-2 plasterki szynki 2 jajka szczypiorek sól, pieprz masło do wysmarowania formy 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 2. Formę do zapiekana posmarować masłem. 3. Z ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki(...)dokładnie dociskając brzegi. 4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić. 5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż masa się zetnie. 6. Posypać szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!    Źródło przepisu: Piece

Moja Galeria Smaku
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 145

średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni(...)Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Tarta z bobem i fetą 214

bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy na 30 minut, aby tarta odpoczęła.  4. Tartę kroimy na 4 porcje , wykładamy na talerze, dekorujemy świeżą miętą. Możemy podać z plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Smacznego

My Culinary Art
Pstrąg w szynce szwarcwaldzkiej z limonką i kolendrą 139

niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska  dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć(...)Czosnek wraz z kolendrą, solą i sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką

Jemy Pijemy
Kanapki z szynką dojrzewającą, chrupiącą gruszką i szczyptą curry. 205

gruszką. Wszystko razem smakuję genialnie. SKŁADNIKI: chleb żytni szynka dojrzewająca (prosciutto, serrano, szwardzwaldzka etc.) ser mimolette/ chedar/ masdamer sałata gruszka serek kremowy lub majonez przyprawa curry SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. 2. Na kromkach chleba rozsmarować serek/ majonez, ułożyć kolejno : sałatę, plasterek sera, kawałki szynki, plasterki gruszki i całość posypać szczyptą curry. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z grillowaną brzoskwinią. 222

porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu ryżowego i zasypać łyżeczką cukru. Odsawić cebulę na 15- 20 min. 3. Orzechy nerkowca delikatnie podprażyć na suchej patelni. 4. Szynkę i mozarelle porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. 5. Sałatę rzymską pokroić lub porwać. 6. Wszystkie składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do połączenia składników(...)talerzu ułożyć sałatę. Na sałacie układać : brzoskwinię, mozarellę, szynkę, cebulę i posypać orzechami nerkowca. Na końcu skropić dressingiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Makaron w sosie maślano-śmietanowym z szynką włoską 139

Piri z firmą Kamis. Ostatnio makarony częściej goszczą na naszym stole bo to szybkie danie do przygotowania tak więc zachęcam do wypróbowania Składniki: - 130 g makaronu penne - 100g szynki włoskiej - 35 g masła - 100 g śmietanki 18% - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1/2 łyżeczki(...)szałwii - pieprz Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie wszystkie składniki potrzebne do potrawy i zabieramy się za sos. Na początek rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kawałki szynkę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Ze względu na to że szynka jest słona nie solimy potrawy no chyba że ktoś lubi bardzo słone. Jeżeli

Kuchenne Wariacje
Sałatka selerowa z szynką i ananasem 327

Zastanawiacie się co podać gościom oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej? Polecamy sałatkę z selerem, szynką i ananasem Składniki: - 1 słoiczek selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1/2 puszki ananasa - 20 dag szynki konserwowej - majonez - sól, pieprz Selera, kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa – jeżeli jest w plasterkach – kroimy na małe kawałki kroimy na kawałki (my zawsze kupujemy ananasa(...)plasterkach ponieważ jest dużo smaczniejszy i miększy – te w kawałkach są krojone z końcówek ananasa) . Szynkę konserwową kupujemy w kawałku i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy majonez (ilość majonezu według własnego uznania byleby nie pływały w nim inne składniki) ), przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Wiosenna zapiekanka jajeczna 196

świeżego oregano łyżka posiekanej świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 125 gram mozzarelli sól pieprz odrobina gałki muszkatołowej (opcja) oliwa z oliwek świeży tymianek do posypania (idealnie "podbija" smak) Wykonanie: Szynkę należy pokroić w małą kosteczkę, pomidory na małe kawałki. Jajka należy wymieszać z ziołami, mlekiem, solą i pieprzem (opcjonalnie odrobiną gałki). Czosnek należy drobno posiekać, zeszklić na patelni na oliwie(...)oliwek. Dodać szynkę i chwilkę podsmażyć. Dodać całość do rozmąconych wcześniej jajek i wylać na blachę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, program góra/dół.  Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez około 10-15 minut (na złoty kolor). W tym czasie pokroić mozzarellę w cienkie plasterki.  Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Podsmażyć

Garniec Magalie
Sałatka z selerem i ananasem 143

Seler, ananas i szynka to już całkiem zgrane trio a w połączeniu z pozostałymi składnikami tej sałatki tworzą orzeźwiającą całość. Dodatkowej lekkości nadaje sałatce mała ilość majonezu. Idealna w oczekiwaniu a ciepłe wiosenne dni i świeże warzywa… Składniki: 2 słoiki selera 1 puszka ananasa 30dag szynki gotowanej 4 jajka 1 por 2 duże jabłka 3 łyżki majonezu Przygotowanie(...)Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Ananas, jabłko i szynkę również drobno kroimy i dodajemy do jajek. Seler płuczemy, kroimy na krótsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Por przecinamy na pół, myjemy i następnie kroimy w cienkie paski i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odsączamy i dodajemy do reszty. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu

Kulinarna Patilogia