Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek
Kucharzycaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 4 jajka 4 plasterki szynki 1 pieczarka oliwa z oliwek czosnek zioła(...)prowansalskie sól, pieprz szczypiorek, narka pietruszki wykonanie: Pieczarkę drobno kroimy i podsmażamy. 4 kokilki lub foremki na muffiny smarujemy oliwą z oliwek. W każdej foremce umieszczamy po jednym plasterku szynki tak aby przykrywała całą powierzchnię foremki, tworząc po upieczeniu miseczkę. Do środka każdej wkładamy cząstki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Całość zapiekamy
Domowy Smak Jedzeniaprzekąska wielkanocna - szynka konserwowa nadziana pastą jajeczną. Szybka i łatwa do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne nadzienie to przygotujcie szynkę konserwową w galarecie z dodatkiem chrzanowego farszu . Składniki na porcję dla 2 osób: 4-5 plasterków szynki konserwowej 4 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu szczypiorek (wg uznania) kiełki do dekoracji Jajka obrać, drobno(...)pokroić. Wsypać do miski. Dodać posiekany szczypiorek, majonez. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szynkę konserwową posmarować farszem jajecznym. Zrolować, przeciąć na 2 części (najlepiej ukośnie) i ułożyć na talerzu. Przed podaniem udekorować kiełkami. Przekąska najlepiej smakuje podana schłodzona
Ugotowaćsmacznie i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały. :-) Warto zainwestować tu w dobrej jakości wędlinę, jaką niewątpliwie jest Szynka z wędzarni od Biesiada Polska . Wtedy takim roladkom nie oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska od Hańderek 150g kremowego serka 8 dużych listków sałaty 1/2 papryki 1 ogórek szklarniowy 1. Placki tortilli(...)smarujemy serkiem. 2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek. 3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości
Szefowa kuchninich gdy szykuje się wieczór filmowy bądź przy ulubionych planszówkach w gronie przyjaciół :) Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 200 g żółtego sera np gouda 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej papryka mielona wędzona do smaku czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe(...)ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszam Was na rogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed(...)mąki 100 g chudego twarogu (przeciśniętego przez praskę lub zmielonego) 2 żółtka 3 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200 g szynki 150 g żółtego sera 1 jajko Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Nadzienie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski
MyCookBook.plsałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami(...)Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet
Moja smaczna kuchniasmakuje świetnie . Zaznaczam też, że jest to przepis , który powstał w mojej kuchni , więc nie wiem jak to profesjonalnie opisać – piszę więc jak robię Składniki 2,5 kg szynki – ja użyłam tych gorszych kawałków 0,5 kg boczku , chudego bez skóry 60 g soli peklowej 1 łyżka cukru pudru – płaska 1 łyżka żelatyny 1 płaska łyżka(...)mielonej białej gorczycy 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego osłonka kolagenowa 150 mm sznurek Szynkę kroimy na duże kawałki , takie 5 cm x 5 cm , lekko rozbijamy je tłuczkiem . Boczek przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach , dodajemy do szynki , dokładamy sól peklową , przyprawy , cukier, wodę i mieszamy , tak długo ,aż nam ręce odpadną ( żelatyna także musi
Ogrodnik w podróżydość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę. Kiełbasę pokroić w półpasterki, szynkę w półsłupki. Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę oraz szynkę, aż lekko się zarumienią, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni(...)talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię kiełbasę z szynką. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić papryki, dolewając kilka łyżek soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.5 min aż trochę zmięknie
Grunt to przepis!omlet z szynką Treściwy i smaczny posiłek na początek dnia, czyli wszystko czego potrzebujemy o poranku. składniki na jedną porcję 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 5 plastrów szynki sól, pieprz ewentualnie kilka oliwek sposób przygotowania Na patelnię, kładziemy pokrojoną w paski szynę i przesmażamy ją na niewielkim ogniu z masłem ( masło dodajemy po chwili(...)kiedy kawałki szynki już się trochę podsmażą). W tym czasie wbijamy j ajka do miski, dodajemy do nich mleko, sól, oraz pieprz, mieszamy widelcem lub trzepaczką, a następnie wlewamy na patelnię. Całość smażymy na niewielkim ogniu, aż jajeczna masa całkowicie się zetnie, pod koniec smażenia przykrywając patelnię pokrywką. Usmażony omlet zdejmujemy z patelni
Miód i pieprzsuszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem i kaparami z oliwkami,kaparami i suszonymi pomidorami z indyka ze szpinakiem Składniki: piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona papryka ząbek czosnku plasterki szynki parmeńskiej Piersi z kurczaka(...)każdej z nich zrobiłam kieszonkę, którą nafaszerowałam suszonymi pomidorami i serem rokpol. Następnie posypałam je przyprawami i natarłam startym czosnkiem. Zawinęłam roladki w plasterki szynki parmeńskiej i spięłam wykałaczkami. Podsmażyłam roladki na oleju przez około 5 minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, podlałam odrobiną
potrawyregionalnemianowicie szynka szwarcwaldzka, niebieski ser pleśniowy, orzechy włoskie i.. brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie. Ilośc porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze): Na ciasto: 300g mąki 170-200g wody 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 1 duża kulka mozzarelli 100g sera Gorgonzola 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilak liści rukoli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i powoli dodając wodę z drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany mąką i szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski i dostawiamy
Kolizje SmakówSkładniki: 6 jaj, mała cebula, 2-3 plasterki szynki, 2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, łyżka majonezu, łyżka śmietany. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i przeciąć na pół (wzdłuż). Wyjąć żółtka(...)Białka lekko posolić i popieprzyć. Cebulę i szynkę bardzo drobno pokroić, dodać do żółtek i wymieszać ( najlepiej widelcem rozgniatając) razem z majonezem, śmietaną oraz przyprawami (sól, pieprz i tymianek - tymianek lekko rozetrzeć w dłoni). Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dodać jeszcze majonezu i śmietany. Natomiast gdyby farsz był zbyt rzadki dodać więcej szynki. Farsz nakładać łyżeczką - nie powinien
W kuchni u MonikiOstatnio miałam wielka chęć na ucztę dla oczu i podniebienia. Tarta z bakłażanem, cukinią i szynką parmeńską przypomina nam nasz urlop w Toskanii. Połączenie tych składników to bogactwo smaków. Nie jest to ciężkie danie a smak naprawdę wyjątkowy. Składniki: - 100g szynki parmeńskiej - 1 marchewka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 1 jajko - 120g zimnego masła - 250g mąki - 1 żółtko - sól(...)bazylią. Wylewamy wymieszane składniki na ostudzone ciasto. Bakłażan, cukinię i marchewkę obieramy skrobaczką do warzyw w cienkie paseczki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Pomiędzy warzywa układamy pokrojone paski szynki parmeńskiej. Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni
Pan i Pani Smith w kuchnizimno, jaki na ciepło. Możemy go również przygotować na patelni grillowej, jeśli chcemy go przygotować w domu. Grillowany ananas z szynką parmeńską Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 1 mały dojrzały ananas 8 plasterków szynki parmeńskiej oliwa z oliwek płatki chili listki rukoli Wykonanie: Ananasa obieramy ze skórki i dzielimy wzdłuż na 8 równych części(...)Każdą część dokładnie smarujemy oliwą z oliwek i zawijamy z plasterek szynki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony po 2-3 minuty. Czas opiekania zależy od tego jak bardzo gorący jest grill. Ananasa układamy na listkach rukoli, posypujemy płatkami chili
Kulinarne przygody Gatity