tortilli „ na wszelki wypadek” a składniki na tą przekąskę znajdują się w każdej lodówce. Zapraszam!!! Składniki: 4 szt. tortilli, 3 łyżeczki musztardy Sarepskiej, 4 łyżki majonezu, 16 plastrów szynki, 8 plastrów(...)sera, garść posiekanej natki pietruszki, olej lub oliwa Wykonanie: Musztardę mieszamy razem z majonezem. Gotowym sosem smarujemy placki tortilli następnie posypujemy natką pietruszki. Na każdą tortillę układamy 4 plastry szynki i 2 plastry sera. Zwijamy w rulonik. Na wierzchu smarujemy oliwą lub olejem. Zapiekamy w piekarniku w 170C przez ok. 10-15 min. Po wypieczeniu kroimy w mniejsze kawałki
Passion of Cookingłopatki wołowej a ja zadowoliłam się rolowanym bakłażanem, który pokażę w następnym poście. 3 plastry wołowej łopatki w formie plastra pieprz oliwa z oliwek 3 plastry szynki garść liści szczawiu estragon (świeży(...)będzie najlepszy) pomidorki do dekoracji Plastry łopatki rozbij cieniutko, posyp estragonem i polej oliwą, rozsmaruj, posyp młotkowanym pieprzem. Na mięsie ułóż kilka liści szczawiu, połóż na wierzchu plaster szynki, ciasno zroluj. Ostrym nożem potnij na równe ok 1 cm krążki, połóż na płasko i drewnianym patyczkiem nabijaj na patyk. Wykonaj to z pozostałymi plastrami. Z pozostałych bocznych części
AZgotuj!plastry szynki prosciutto* - 150 g mozzarelli mini - garść świeżej bazylii - sól, pieprz do smaku Makaron, szparagi, fasolkę szparagową ugotuj al dente. Mozzarellę mini i pomidorki przekrój na pół, szynkę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj, dodaj pesto. Dopraw solą, pieprzem. Bazylię porwij i dodaj do sałatki. Sałatkę podawaj schłodzoną. * Prosciutto nie jest niezbędne, każda dobrej jakości szynka będzie pasować
Corner With Recipeswww.orzech.com.pl/ , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki : 1 słoik Sosu pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej do mięsa 1/2 szklanka bułki tartej(...)obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej ) 1/2 szklanki oliwy do smażenia Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliszynki/ polędwicy sopockiej/wędliny z indyka Ogórek Makaron Lubella (Malutkie muszelki) Sól i pieprz Majonez Winiary Przygotowanie: Pół opakowania makaronu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Ostudzony makaron wsypać do miski, dodać szynkę, ogórka oraz koperek. Dodać majonez (wedle uznania) oraz przyprawić solą i pieprzem
The Sweet DamselRozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki 15 g czosnku 50 g cebuli
The Sweet Damseloraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście
na moim stole...pyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki(...)czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc tłuczkiem każdy plaster posolić posypać pieprzem i posmarować 1 łyżeczką musztardy 2. - R esztę mięsa zmielić przez maszynkę razem z cebula
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa 12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki słodkiego ketchupu szczypta czosnku 2 świeże ogórki zielone(...)łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup, całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość
Luźna KuchniaUpały nie zachęcają do włączania piekarnika lub kuchenki, ale coś jeść trzeba. Choć o obiedzie nie myślę, wieczorkiem lubię coś przekąsić. SKŁADNIKI: kilka listków ulubionej sałaty 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej ser z niebieską pleśnią kilka wydrylowanych czereśni posiekane pistacje(...)ocet balsamiczny pieprz kolorowy opcjonalnie kwiaty lawendy A jak to zrobić: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojony w kostkę ser, małe kawałki szynki i połówki czereśni. Całość posypać pistacjami i oprószyć pieprzem. Skropić odrobiną octu . Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachszynką CIASTO: 550 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7g instant) 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 łyżki pokrojonego szczypiorku żółtko do posmarowania sezam i mak do posypania NADZIENIE: 400 g cebuli 250 g pieczarek kilka plasterków szynki(...)drobna kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w średnią kostkę. Na sporej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulę i chwile smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i chwile smażymy. Dodajemy szynkę, doprawiamy sola i pieprzem. Wyłączamy grzanie i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło dzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15x18
Rozpustne gotowaniekurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę(...)następnie nacinamy w ten sposób, żeby umożliwić sobie wyjęcie galarety. Należy to robić ostrożnie, najlepiej z pomocą jakiejś bystrej osoby. Galaretę przekładamy na półmisek wyłożony sałatą. Z plastrów szynki wycinamy kółko wielkości ryjka i dwa trójkąty na uszy, mocujemy goździkami, z goździków robimy tez oczy. Podajemy z cytryną lub octem. Gotowe
Rozpustne gotowanieczasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki(...)kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos. SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Gotowe roladki zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple pod folią aluminiową
Rozpustne gotowaniewymaga za dużo pracy a na dodatek jest bardzo efektowna. Małe szaszłyczki z suszonymi śliwkami, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką podane z sosem z suszonych śliwek. Składniki: (na około 20 szaszłyków) 3 duże opakowania suszonych śliwek z Biedronki 2 opakowania szynki szwardzwaldzkiej z Lidla długie patyczki do szaszłyków szklanka coli szklanka piwa Śliwki namaczamy przez(...)minut w miksturze coli i piwa. Następnie nakładamy śliwki na patyczki do szaszłyków - po około 4 śliwki, następnie zawijamy je w szynkę. Pozostałą miksturę - śliwki - piwo- cola, rozcieńczamy wodą. Do osobnej, małej blaszki wlewamy resztę śliwek i miksturę :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - przez około 30 minut. Po wyjęciu naszych śliwek - w piecyku, na kratce
dlaSmaQczasu ;) Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 30 minut do wyrośnięcia. Co potrzebujemy do pizzy : 1/2 koncentratu 3 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich ok 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (2x 100g z LIDLA) 200 g pomidorków koktajlowych 6 plastrów żółtego sera opakowanie sera brie opakowanie rucoli W międzyczasie, gdy wyrasta nam ciasto - rondelek stawiamy na ogniu, podlewamy(...)niej cienkie plasterki zółtego sera. Wkładamy do pieca na ok. 10 minut - sprawdzając czy aby nie za bardzo się nam przypieka. W międzyczasie kroimy na pół pomidorki, kroimy szynkę szwarcwaldzką oraz ser brie. Dodaj napis Ciasto musi być cienkie i chrupkie. Po wyjęciu z pieca kroimy je na części, posypujemy rucolą, dodajemy pomidorki, ser i szynkę - dodajemy świeży pieprz
dlaSmaQ