Jednym ze standardowych składników „menu imprezowego” są różnego rodzaju mięsne przystawki w galarecie. Swego czasu publikowaliśmy nasz przepis na szynkę w galarecie , teraz przygotujemy w ten sposób wędzonego kurczaka. Oprócz niego wykorzystamy również 4 popularne warzywa: kukurydzę, groszek, paprykę i czarne oliwki. Nadają one galarecie i całej potrawie specyficznego smaku, ale sprawiają również, że bardzo atrakcyjnie ona wygląda. Każde(...)kurczak w galarecie może być też po prostu atrakcyjną przekąską na co dzień, bez związku z jakąkolwiek szczególną okazją. Bez względu na okoliczności trafionym dodatkiem, podobnie jak w przypadku szynki w galarecie, będzie dobry majonez. Oczywiście „dobry” wyklucza tutaj pierwszy z brzegu „chemiczny” produkt z supermarketu, więc polecamy poświęcenie dodatkowych 20 minut na samodzielne przygotowanie domowego majonezu . Wędzony kurczak
Kulinarna PokusaZrobiłam taką sałatkę na przyjęcie i zniknęła w mgnieniu oka. Znaczy więc, że była pyszna. Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej puszka mandarynek w syropie szklanka tortellini z szynką 300 g szynki konserwowej w kawałku 200 g żółtego sera w kawałku puszka kukurydzy 4-5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku łyżka chrzanu pieprz sól Tortellini(...)ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Kapustę poszatkować. Kukurydzę odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mandarynki odsączyć. Majonez i jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, żeby się przegryzła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawypadkach" . Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z "gotowcami". Tortellini można zastąpić innym makaronem, np. w kształcie ryżu. Polecam:)) Składniki: 25 dkg makaronu tortellini z szynką lub z mięsem 20 dkg szynki konserwowej słoiczek selera z ananasem puszka ananasa puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka przyprawy curry 3-4 łyżki soku spod(...)ananasa sól do smaku Makaron ugotować, odcedzić i skropić oliwą lub olejem, żeby się nie posklejał. Ostudzić. Szynkę zetrzeć na grube wiórka, połączyć z resztą składników i makaronem. Składniki sosu wymieszać i wymieszać ze sałatką. Ewentualnie przyprawić jeszcze curry lub solą
Maślane ciasteczkorazem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni do pokropienia odrobina soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i układamy(...)Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę doprawić, jednak szynka jest sama w sobie dość słona i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Smacznego
Niezły Młynekłodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki(...)muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler
Pełny talerzwiejskiej (pokrojone w kostkę) 3 ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki) 1-2 cebule (pokrojone w piórka i uduszone na oleju) 3 suszone pomidory (pokrojone w paski) kilka plasterków szynki żółty ser Przygotować rozczyn - drożdże zasypać cukrem, a potem rozmieszać z ciepłą wodą. Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, w zależności od upodobań(...)wyłożyć na blachę, uformować koło lub kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz(...)Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera. Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami. Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem
R'n'G Kitchentortilli „ na wszelki wypadek” a składniki na tą przekąskę znajdują się w każdej lodówce. Zapraszam!!! Składniki: 4 szt. tortilli, 3 łyżeczki musztardy Sarepskiej, 4 łyżki majonezu, 16 plastrów szynki, 8 plastrów(...)sera, garść posiekanej natki pietruszki, olej lub oliwa Wykonanie: Musztardę mieszamy razem z majonezem. Gotowym sosem smarujemy placki tortilli następnie posypujemy natką pietruszki. Na każdą tortillę układamy 4 plastry szynki i 2 plastry sera. Zwijamy w rulonik. Na wierzchu smarujemy oliwą lub olejem. Zapiekamy w piekarniku w 170C przez ok. 10-15 min. Po wypieczeniu kroimy w mniejsze kawałki
Passion of Cookingłopatki wołowej a ja zadowoliłam się rolowanym bakłażanem, który pokażę w następnym poście. 3 plastry wołowej łopatki w formie plastra pieprz oliwa z oliwek 3 plastry szynki garść liści szczawiu estragon (świeży(...)będzie najlepszy) pomidorki do dekoracji Plastry łopatki rozbij cieniutko, posyp estragonem i polej oliwą, rozsmaruj, posyp młotkowanym pieprzem. Na mięsie ułóż kilka liści szczawiu, połóż na wierzchu plaster szynki, ciasno zroluj. Ostrym nożem potnij na równe ok 1 cm krążki, połóż na płasko i drewnianym patyczkiem nabijaj na patyk. Wykonaj to z pozostałymi plastrami. Z pozostałych bocznych części
AZgotuj!plastry szynki prosciutto* - 150 g mozzarelli mini - garść świeżej bazylii - sól, pieprz do smaku Makaron, szparagi, fasolkę szparagową ugotuj al dente. Mozzarellę mini i pomidorki przekrój na pół, szynkę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj, dodaj pesto. Dopraw solą, pieprzem. Bazylię porwij i dodaj do sałatki. Sałatkę podawaj schłodzoną. * Prosciutto nie jest niezbędne, każda dobrej jakości szynka będzie pasować
Corner With Recipeswww.orzech.com.pl/ , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki : 1 słoik Sosu pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej do mięsa 1/2 szklanka bułki tartej(...)obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej ) 1/2 szklanki oliwy do smażenia Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliszynki/ polędwicy sopockiej/wędliny z indyka Ogórek Makaron Lubella (Malutkie muszelki) Sól i pieprz Majonez Winiary Przygotowanie: Pół opakowania makaronu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Ostudzony makaron wsypać do miski, dodać szynkę, ogórka oraz koperek. Dodać majonez (wedle uznania) oraz przyprawić solą i pieprzem
The Sweet DamselRozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki 15 g czosnku 50 g cebuli
The Sweet Damseloraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście
na moim stole...