poranek idealnym dopełnieniem będzie równię piękne (pyszne) śniadanie. Jajecznica to jedno z podstawowych dań śniadaniowych. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Jest tyle możliwości: soute, z cebulką, szynką, wędzonką, pomidorami, grzybami... każdy znajdzie taką, która podbije jego podniebienie. Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając ulubione składniki
Pyry na Gaztrzeba trzymać się ściśle. Ty możesz wykorzystać i włożyć swoją ulubioną sałatkę. Również dekoracja może być zupełnie inna. Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli. Sałatka: 230g szynko gotowanej, puszka kukurydzy, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 145g odsączonych pomidorów suszonych, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Dekoracja: kilka małych pomidorków, kilka czarnych oliwek, majonez, kilka gałązek świeżej pietruszki. Przygotowanie: Makaron
W kuchni u MonikiSałatka na wzór gyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz
Kuchnia w czekoladzieFocaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić a po rozmrożeniu podgrzać, zawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie. Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce. Na podstawie przepisu
Stare Garyjedno z moich klasycznych dań przygotowywanych na urlopie. Wymaga naprawdę niewielu składników i minimum pracy a smakuje bardzo włosko i wakacyjnie. W wersji light boczek można zamienić na chudą szynkę
Milion Smakówoleju rzepakowego - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję
Kuchnia co dniadługiej przerwie związanej z przeprowadzką. Od dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z mojego dzieciństwa. Skład: żeberko lub szynka - ćwierć kilo pół kilo ogórków kiszonych pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie: Mięso zalać wodą, dodać przyprawy
Lubczyk i Waniliajedzenie jest świeże i wykorzystuje sezonowe produkty. Poza tym łatwiej mi się zdecydować na coś, zbyt duży wybór mnie przerasta ;). Na początek zostaliśmy przywitani melonem zawiniętym w szynkę schwarzwaldzką polanym balsamico. Bardzo dobry, na pewno do powtórzenia w domu. Z przekąsek wybraliśmy cukinię faszerowaną mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie
Corner With RecipesWracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych
Corner With Recipesjajka - przyprawa ulubiona - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka startego sera na drobnej tarce - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Z pieczarek odciąć trzonki - Trzonki i szynkę pokroić w drobną kostkę - Kapelusze posypać przyprawą Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone trzonki i kiełbasę przyprawić - Smażyć aż odparuje woda przełożyć wszystko do miski
W królestwie smaków BeatySłynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia
Atlas SmakówEfektowana przekąska karnawałowa :) 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g okrągłej wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część ciasta francuskiego kroimy na paski grubości ok 1,5 cm. Plasterki wędliny kroimy na pół i układamy na paskach ciasta. Zwijamy w rulon tworząc różyczkę, końcówkę mocno dociskając. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Atlas Smakówzupełnie nie spodziewałam się czegoś takiego w tym dniu ;) A co znalazłam w swoim koszyku? (który swoją drogą mojej mamie bardzo przypadł do gustu :D ) świeżą bagietkę, croissanty, szynkę szwajcarską, parówki (mój brat skorzysta xd) jogurt grecki, jogurty bio, świeżego ananasa, świeżą bazylię, płatki śniadaniowe, kawę
More food, love and dreamsbardzo widowiskowe danie a smakuje wybornie. Cały przepis to właściwie ananas świeży, szynka długodojrzewajaca oraz mięso mielone. To danie bardzo proste i bardzo smakowite, zachęcam do wypróbowania. Danie wymyślił sobie Przemek. Pieczony ananas z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty. Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut
SzczyptaSmaQ