www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym przedstawić wam sposób na przygotowanie domowej wędliny. Jakiś czas temu otrzymałam szynkowar firmy Tradismak , w którym możecie zrobić swojską wędlinę, czy to szynkę, schab, boczek, pierś z kurczaka czy z indyka. Ja posiadam praskę singiel o pojemności 900 g. Przygotowałam w niej wędlinę z piersi kurczaka z dodatkiem
Marta Gotujeprocesie marynowania wkłada się ją do pończochy lub podkolanówki i wiesza w przewiewnym miejscu, aby mięso dojrzało i nabrało niepowtarzalnego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy to z pewnością będziecie zachwyceni :) Taką wędlinę przygotowuje się bardzo prosto w zasadzie to robi się sama, jedyne czego potrzeba to cierpliwości, bo proces dojrzewania razem
DefinicjaSmakutartej mozarelli 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około
DefinicjaSmakuszkole czy w pracy. Myślę, że swoim smakiem zaskoczy nie jednego fana sałatek. Ja swoją sałatkę zrobiłam z kurczakiem, ale myślę że z powodzeniem można go zastąpić szynką. Można też dodać do niej swoje ulubione warzywa albo żółty ser. Pychotka. Zresztą przekonajcie się sami;-) Składniki: 0,5 kg tortellini ( ja użyłam z serem i szpinakiem
Passion of Cookingrozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego! Składniki : * 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka * łyżka mąki pszennej * 3 cebule * ząbek czosnku * łyżka czerwonej, mielonej papryki * 2 gałązki świeżego rozmarynu * 3 łyżki oleju rzepakowego * esencja do sosu cebulowego Przygotowanie : Rozgrzać olej
Magiczne Życie Martytego, ale nasz organizm tak, bo będzie musiał to naprawić; azotyny po podgrzaniu przekształcają się w nitrozaminy - związki rakotwórcze (i tu się kłania kiełbaska z grilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy dobrze
pyszne zdrowościSezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad. W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu. Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione
Jemy PijemyChwilę podsmażać. Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze. Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi :) Przepis na sos holenderski znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/sos-holenderski.html
Jemy Pijemyrewelacyjny pomysł na śniadanie. Kolejna wersja tostów francuskich - tym razem w wersji wytrawnej - z dodatkiem parmezanu i sałatki pomidorowej z bazylią. Propozycję można wzbogacić dodając na przykład szynkę parmeńską. Do przygotowania tostów użyłem: 1 bochenka chleba drwalskiego, 2 pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano, szczypty mielonej
Wyprawy kulinarneObiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6 sznycli z indyka 1 średni por pół szklanki bulionu warzywnego szklanka śmietanki 12 % 2 łyżki serka topionego z szynką sól.pieprz Wykonanie: Sznycle delikatnie rozbijamy, oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Zabieramy z patelni, na ten sam olej wrzucamy pokrojonego pora w plasterki. Złocimy, dolewamy bulion, dodajemy
Z Majeczką w kuchniViktualienmarkt, bo to prawdziwa skarbnica smaków i zapachów dla każdego fascynata kuchni. ;) A przy tym ceny są tylko umiarkowanie wyższe niż w sklepach! Na stoisku hiszpańskim kupiliśmy ukochaną szynkę Zuzi i Pawła, czyli hiszpańskie serrano i dla nas ser cabrales i fantastyczną przyprawę - pieprz pomarańczowy do ryb i sałatek. Na stoiskach z serami wypatrywałam bryndzy, niestety bezskutecznie
Kuchnia Prezydentowejbloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka, polędwica, łopatka) 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna kardamonu 4 gwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili (krótka
Kuchnia Prezydentowejskrupulatnie notowali wszystkie przepisy Panowie przygotowują kolejne pyszności na grilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem
Kuchenne Wariacjemiąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne
Kulinarna Pokusajedzenia na następny dzień, tak aby sobota była dla mnie rzeczywiście dniem wolnym, całkowicie przeznaczonym na relaks. Zazwyczaj dodaję do niej tuńczyka , ale może też być w wersji z szynką gotowaną. Do tego świeży szczypiorek i ogórek, jajko na twardo oraz odrobina sosu i jedzenie gotowe". Czytaj więcej
Wiem co jem