wody 230g mąki żytniej razowej 80g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę
W kuchni wieczoremCoś dla miłośników śniadań w wersji ciepłej i chrupiącej - pyszna ciabatta zapiekana z serem pleśniowym typu camembert, szynką szwarcwaldzką lub inną surową podsuszaną oraz rukolą. Niezawodne połączenie składników każdemu z Was umili poranek
Milion SmakówJeśli jesteście znudzeni standardowymi kanapkami na śniadanie ta będzie w sam raz dla was. Połączenie nietypowych smaków jak ser pleśniowy, szynka prosciutto, sałata, oraz rzodkiewki i ogórki marynowane w occie i miodzie tworzy niebywałą kompozycję
Milion Smakówciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda się dobry sos, np. curry lub salsa
Milion SmakówMoje ulubione danie śniadaniowe z innym nadzieniem. Szynka i ser to kompozycja którą można się najeść na kilka godzin a dodatek cukinii i rukoli zapewnia ciekawe urozmaicenie smaku
Milion Smakówprzepisie do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, która jest bardzo zdrowa i bezglutenowa. Do jej charakterystycznego smaku z nutą goryczki doskonale pasuje świeży, krótko podsmażony na maśle szpinak. Do tego szynka szwarcwaldzka, żółty ser i odrobina gorgonzoli. Całość jest naprawdę pyszna a do tego zdrowa i pożywna. Atrakcyjny sposób podania sprawia, że jest to też ciekawa kulinarna pozycja na kolację
Milion Smakówbardzo uniwersalne. Kaszy jaglanej nie muszę reklamować - jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, oczyszcza organizm i dodaje energii. Dodatki do niej to cały miks pyszności - zielone szparagi, suszone pomidory, szynka parmeńska, ser feta, prażone pestki dyni i aromatyczne zioła. Danie może stać w lodówce przez kilka dni więc warto przygotować większą porcję na zapas. Idealnie sprawdzi się jako lunch
Milion Smakówodwrót - z każdym dniem smakuje lepiej. Na blogu znajdziecie już mój przepis na klasyczne leczo, teraz pora na jego lżejszą i bardziej urozmaiconą wersję - z cukinią i gotowaną szynką z indyka zamiast kiełbasy
Milion SmakówOdrobina kuchni azjatyckiej w nieco innej niż tradycyjna odsłonie. Pierożki wonton nadziewane szynką wieprzową z orientalnymi przyprawami jak imbir czy kolendra
Milion Smakówbardzo popularnym daniem w naszym kraju. Niestety głównie możemy ją spotkać na naszych talerzach panierowaną, rzadziej w potrawkach. Można ją przygotować na wiele innych sposobów, na przykład zwinąć w szynkę parmeńską, która doda kurczakowi wyraźnego aromatu mięsa oraz podać z sosem pieczarkowym, który potrafi sprawić, że wiele zwykłych dań zyska wyjątkowy smak. Zresztą, spróbujcie sami
Milion Smakówaktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę a jako podstawę - moje ulubione ciasto z mąki pełnoziarnistej. Smacznego
Milion Smakówmiodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym albo grzanki z avocado, szynką parmeńską i rukolą. Pomidorki koktajlowe z miętą i ciecierzycą z odrobiną oliwy z oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor
GRUBY WAŁEKmoże często go jadacie? Ja lubię bardzo, w ostatnich dniach często przygotowuję posiłki z jego udziałem. Jednym z nich jest makaron z jarmużem, suszonymi pomidorami, szynką szwarcwaldzką i serem. Danie smakuje rewelacyjnie. Jarmuż jest warzywem zawierającym dużo witamin i minerałów, m.in chlorofil, witaminę K i C, karotenoidy, kwas foliowy, wapń, żelazo
Marta Gotujeczasu do czasu przemycać w domu. Można z niego wyczarować naprawdę super rzeczy - na blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą. Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
SzczyptaSmaQ