z sosem - 500 przepisów (strona:24/34)

Zapiekanka ziemniaczana. 1443

obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy

kgwjanczewo
Oszukane gołąbki z wolnowaru 247

Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do wolnowaru , zalać sosem [ z przecieru i wody] i gotować.Na koniec dodać śmietanę i mąkę

Moje domowe kucharzenie
Śmietankowy gulasz z kurczaka 342

Śmietankowy gulasz z kurczaka... Soczyste kawałki filetu z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek i paseczki papryki. Zatopione w delikatnym, śmietankowym sosie. Dobrze przyprawione słodką papryką. Posypane pachnącą natką pietruszki. Smaczny pomysł na obiad. Polecam!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 150 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 duża, czerwona papryka; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Placki otrębowe: 195

słodzik do smaku łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko wsypać do miski i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, formując  niewielkie placki. P lacki podawać  z serkiem homogenizowanym lub sosem czekoladowym. Z porcji wychodzi około 4-5 placuszków

Humanistka w kuchni
Sałatka białkowo-warzywna 309

pół, a następnie na plasterki. Wykładamy na rukolę. Pomidorki kroimy na pół, kładziemy na ogórkach. Na wierzchu rozkładamy jajko. Przyprawiamy. Całość posypujemy obficie pokrojonym szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Polewamy sosem winegret lub jogurtowo-miętowym. Przepis także na moim blogu

Humanistka w kuchni
Sałatka z rukoli i mozzarelli 204

Potrawa bierze udział w miksie Ekspresowo w kuchni.  70 g rukoli ¼ czerwonej papryki 1 kulka mozzarelli (125 g) 2 ogórki konserwowe 5 pomidorków koktajlowych sos winegret Paprykę, ogórki, mozzarellę kroimy w kostkę lub w cienkie paseczki, pomidory kroimy na 4 cząstki. Dodajemy rukolę, a bezpośrednio przed podaniem winegret. Mieszamy

Humanistka w kuchni
Kurczak w liściach chrzanu 171

zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.  Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego

Humanistka w kuchni
Ryż z owocami 161

orzechy kroimy na mniejsze cząstki. Serek mieszamy z masłem czekoladowo-orzechowym. Przygotowujemy 6 identycznych miseczek i układamy równomiernie warstwami: serek z masłem, ryż, nektarynka, ryż, porzeczki, orzechy, 2 łyżeczki sosu czekoladowego. Zajadamy

Humanistka w kuchni
Dukanowskie kluseczki bazyliowe 124

nakładajcie więcej niż 7 klusek, bo mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego

Humanistka w kuchni
Pomidorianki ;-) 153

długa bagietka pół puszki pomidorów 15 dag sera ulubione przyprawy – u mnie zioła prowansalskie Ser trzemy na tarce. Bagietkę kroimy pod skosem. Na wierzch wkładamy pomidory wraz z sosem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 180 C przez około 10 minut. Wyjmujemy i posypujemy serem wymieszanym z ziołami. Zapiekamy kolejne 10 minut. Na wierzch ketchup. Pychotka

Humanistka w kuchni
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 321

dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku. Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem. Smacznego! English version Easy

karmelowy
Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 353

lodówki. Powiem Wam, że jej zawartość zmieniła się nie do poznania! Kiedyś nie wyobrażam sobie oliwek, suszonych pomidorów czy sera ricotta. Kiedyś to górował żółty ser w plastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność!  Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego

Kitchens Alphabet
Fasolowe burgery z pieczarkami 190

pieczarek z cebulą, - przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej), łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku, 2 szczypty czerwonej papryki, można dodać pół łyżki sosu sojowego lub musztardy (nie zawsze to robię), sól do smaku według potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Brukselka z pieczarkami w śmietanie (277 kcal) 183

oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję

e-PrzepisyKulinarne
Kluski kładzione z ziemniaków (377 kcal) 182

ostatnio z dodatkiem ziemniaków. Z ziemniaków są równie smaczne i nawet delikatniejsze. Jednym słowem pycha! Podałam z boczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu. Składniki: ok. 6 średnich ziemniaków (700 g) 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (250 g) łyżeczka soli Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne