Baba ziemniaczana z sosem 185ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS do babki biały ser wymieszać z joguretem/ smietana
w mojej kuchni
Cukinia nadziewana mięsem 194myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać wierzch olejem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez
w mojej kuchni
GOLONECZKI INDYCZE...W WARZYWACH 219kroimy je w talarki. Warzywa układamy na sitku od garnka-na parze- i wszystko razem dusimy . Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je . Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu powstałego przy duszeniu mięsa i warzyw.. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ziolami.Wkładamy mięso i posypujemy posiekaną natką pietruszki
w mojej kuchni
WIOSNA WIOSNA ,ACH TO TY -SAŁATKA 179Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać łyżkę lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem i delikatnie przemieszać. Odstawić na 20 minut
w mojej kuchni
SALATKA WIOSENNA 272pieprz przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka dokładnie umyć .Warzywa pokroić w plasterki .Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Sos dodajemy do warzyw, mieszam i podajemy.Smacznego
w mojej kuchni
Placuszki  ogórkowe z mąki z bobu 170Sos czosnkowy SKŁADNIKI: 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd
w mojej kuchni
Chicken breast with zucchini - Pierś z kurczaka z cukinią 179umyć i pokroić w plasterki Umyta i pokrojoną cukinie posolić i popieprzyć .Tak przygotowaną cukinie smażyć na oliwie.Do piersi dodać cukinie .Mięsko polać sosem porzeczkowo-chrzanowym.Gotowe
w mojej kuchni
SALATKA Z JAJEK 363połówki jajek pokroić na drobne kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sół i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe
w mojej kuchni
Łosoś z makaronem w białym sosie 212około 10–15 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięta cytrynę i przyprawy w tym dużo pieprzu. Gotujemy dalej na wolnym ogniu do momentu powstania sosu.Ugotowany makaron ,zalewamy powstałym sosem z kawałkami łososia. Dekorujemy posiekana cebulką .Smacznego
w mojej kuchni
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 203Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju
w mojej kuchni
CUKINIA Z MOZZARELLA---Zucchine con MOZZARELLA 217każdej strony. Oprószyć solą i pozostawić do wystygnięcia na kratce. Kulki mozarelli odsączyć z zalewy. Sok z cytryny wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko solą. Sosem tym zalać kulki mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut. Kulki mozareli zawijać w plastry cukinii. Można dodatkowo spiąć wykałaczką.Dekorowac pomidorkami koktajlowymi.Miłej zabawy.....SMACZNEGO
w mojej kuchni
GOLABKI Z ZIEMNIAKAMI--Cavolo farcito con patate 214nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu . Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.inspiracja był przepis Gessler.... Cavolo farcito con patate
w mojej kuchni
Sos pieczarkowy z serem i tymiankiem 200śmietankę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz tymiankiem świeżym ,lub suszonym .Dla podkreślenia smaku pieczarek kroimy ser jak najdrobniej i wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec posypujemy garścią świeżej natki z pietruszki. Smacznego
w mojej kuchni
Flaki z żołądków drobiowych na ostro-Trippa con ventriglio di pollame piccanti 222drobiowych indyczych ,3 marchewki ,pietruszka ,pół selera ,czosnek 5 ząbków ,2 cebule, kostka rosołowa,lub bulion przyprawy: imbir, gałka, papryka ostra i słodka , szczypta chilli, pieprz, sól, kilka kropel sosu sojowego,lub maggi WYKONANIE
w mojej kuchni
Faszerowana cukinia:Zucchine ripiene 158drobno posiekana + czosnek przeciśnięty przez praskę + jajko = wyrabiamy na jednolitą masę. Do cukini wkładamy farsz. zatykamy wejscia mięsa wykałaczka i pieczemy w zaroodparnym naczyniy ,aż zmiękna ...do tego dodałam sos beszamelowy z pieczarkami...SMACZNEGO! Zucchine ripiene ..... INGREDIENTI : 3-5 zucchine medie 40 grammi di tritato 1-2 uova 2 cipolle 5 spicchi d'aglio 1/4 tazza di olio d'oliva
w mojej kuchni