z sosem - 500 przepisów (strona:22/34)

AJVAR 175

Sos ten ma wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko

w mojej kuchni
kubba 220

kształt pyzy.. - usmażyć z obu stron na gorącej oliwie przez 2-3 minuty na złoty kolor. Pychota! Bardzo sycące, więc można do nich podać tylko sałatkę.lub sos jogurtowy z czosnkiem... Smacznego

w mojej kuchni
GOŁĄBKI Z JAJKIEM 126

wegety lub kucharka zawinąć i zalać 1 litrem wrzącej wody z 1 łyżką kucharka. Smażyć w piekarniku 1 ½ godz. w 200 C      Do gołąbków sos kurkowy

w mojej kuchni
Szynka w sosie własnym 137

cebulę i drobno posiekany czosnek.Zeszkloną cebulkę i czosnek łączymy z mięsem.Zalewamy wodą Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Dusimy do miękkości . Jeśli pod koniec sos jest za rzadki, to dodajemy mąkę wymieszana z wodą , a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą

w mojej kuchni
Baba ziemniaczana z sosem 132

ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia  :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS do babki                                            biały ser wymieszać  z joguretem/ smietana

w mojej kuchni
Cukinia nadziewana mięsem 135

myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy  z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać  wierzch  olejem .  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez

w mojej kuchni
GOLONECZKI INDYCZE...W WARZYWACH 136

kroimy je w talarki. Warzywa układamy na sitku od garnka-na parze- i wszystko razem dusimy . Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je . Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu powstałego przy duszeniu mięsa i warzyw.. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ziolami.Wkładamy mięso i posypujemy posiekaną natką pietruszki

w mojej kuchni
WIOSNA WIOSNA ,ACH TO TY -SAŁATKA 134

Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać  łyżkę  lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem i delikatnie przemieszać. Odstawić na 20 minut

w mojej kuchni
SALATKA WIOSENNA 216

pieprz przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka dokładnie umyć .Warzywa pokroić w plasterki .Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Sos dodajemy  do warzyw, mieszam i podajemy.Smacznego

w mojej kuchni
Placuszki ogórkowe z mąki z bobu 126

Sos czosnkowy SKŁADNIKI:   1-2 łyżeczki  soku z cytryny             1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego  2-3  łyżki  majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd

w mojej kuchni
Chicken breast with zucchini - Pierś z kurczaka z cukinią 125

umyć i  pokroić  w  plasterki Umyta i pokrojoną cukinie  posolić i popieprzyć .Tak przygotowaną cukinie smażyć   na oliwie.Do piersi dodać cukinie .Mięsko polać sosem porzeczkowo-chrzanowym.Gotowe

w mojej kuchni
SALATKA Z JAJEK 305

połówki jajek pokroić na drobne  kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sół i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe

w mojej kuchni
Łosoś z makaronem w białym sosie 157

około 10–15 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięta cytrynę i przyprawy w tym dużo pieprzu. Gotujemy  dalej na wolnym ogniu do momentu powstania sosu.Ugotowany makaron ,zalewamy powstałym sosem z kawałkami łososia. Dekorujemy posiekana cebulką .Smacznego

w mojej kuchni
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 161

Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
CUKINIA Z MOZZARELLA---Zucchine con MOZZARELLA 138

każdej strony. Oprószyć solą i pozostawić do wystygnięcia na kratce. Kulki mozarelli odsączyć z zalewy. Sok z cytryny wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko solą. Sosem tym zalać kulki mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut. Kulki mozareli zawijać w plastry cukinii. Można dodatkowo spiąć wykałaczką.Dekorowac pomidorkami koktajlowymi.Miłej zabawy.....SMACZNEGO

w mojej kuchni