wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy.Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną (2 łyżki mąki
NA MOIM TALERZUzrobić samemu (obiecuję niedługo podać na nią przepis), ale w związku z tym, że zachował mi się ostatni słoiczek przywieziony z Hiszpanii, to ją wykorzystam.Ciabattę przekroić. Połówkę posmarować serkiem kozim i położyć nań rukolę, a następnie plasterki buraczka i szynki szwarcwaldzkiej. Szynkę posmarować tapenadą. Przykryć drugą połówką pieczywa i zapakować do szkoły/pracy lub spożywać na miejscu :).*Wpis uczestniczy
Food Squaremniejsze cząstki.Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa
Food Squaretego znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade.Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa.Zaintrygowały nas również papryczki cherry nadziewane greckim serkiem kremowym od niezawodnego Sertakisa, u którego tracę wszystkie oszczędności na wyśmienite oliwki, greckie jogurty i największą specjalność - tzatziki.Oczywiście nie mogło zabraknąć niezawodnej mobilnej kawiarni Taho Cafe, w której
Food Squarezajrzeć na jej stronę internetową, gdzie znajdziecie kopalnię inspiracji. Przepis na moje pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.comSkładniki:400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)120 g serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu
Smakowity Blog Kulinarnypolecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135
Pożeraczka, czyli raz adobrzemniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)100 g białej czekoladysok z 1/2 cytryny4 łyżki żelatyny3 łyżki zimnej wody100 ml gorącej wody500 g truskawekdodatkowo:7 truskawekMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzerady, i żeby łatwiej szło, dałam creme fraiche (nie miałam w domu kremówki). Gwarantuję, że sernik na tym nie ucierpiał, ale jeśli macie gotowy mielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć.Sernik kajmakowy od LiskiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:50 g solonych orzeszków ziemnych80 g ciastek digestive30 g miękkiego masła1 łyżka cukrumasa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzegościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzenutelli (na bezie włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka mascarpone125 ml śmietany kremówki (38%)150 g nutelliMigdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji.80 g białek ubić na sztywną pianę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżelu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik
Pożeraczka, czyli raz adobrzejabłek50 g miodu100 ml amarettosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuspód:200 g podłużnych biszkoptów40 g płatków migdałowychnasączenie:80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej)35 ml amarettokrem:250 g serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak nieco proporcje, bo miałam tylko 150 gram mascarpone. Że wyszły absolutnie bajecznie, i koniecznie musie spróbować je zrobić, to już pisałam...Trufle tiramisuSkładniki:(na 20 sztuk)150 g serka mascarpone2 łyżki cukru waniliowego90 g podłużnych biszkoptów1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku2 łyżki Amarettododatkowo:10 g kakaoKawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakaroniki)125 g mielonych migdałów125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekgalaretka:200 ml mocnej, gorącej kawy3 listów żelatyny20 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliikrem:100 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżka wrzątkuMigdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 50 g białek ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany
Pożeraczka, czyli raz adobrze