mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa serowa:wiaderko serka mielonego na sernik (1kg)100g masła6 jaj (rozdzielonych)1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowy (cała paczuszka)2 łyżki kaszy mannyszczypta soliPolewa:150g cukierków Bajecznych1/2 szklanki kremówki (36%)Wykonanie:Piekarnik nagrzać
Moje pyszne gotowaniejednolita konsystencja).Przelewamy na dno naszej brytfanki.Masa serowa:Masło przekładamy do miski i mieszamy na puszysta masę. Następnie dodajemy kolejno żółtka (po jednym). Następnie w porcjach przesiany cukier, potem serek z wiaderka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, przełożyć na masę serową, przysypać manną, szczyptą soli, oraz cukrem waniliowym. Mieszamy wszystko dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję.Przelewamy
Moje pyszne gotowanieciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy łyżką
Moje pyszne gotowanieciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy na stolnice i rozwałkowujemy
Moje pyszne gotowanieopuszcza mnie na chwile. Za to dodaje ciastu przyjemny smaczek. Ciasto wyszło mięciutkie i pachnące :). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja za to wcinałam go z serkiem waniliowym na drugie śniadanie.Składniki:4 jajka4 łyżki wody1/3 szklanki cukrułyżka przyprawy do piernikaszklanka mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniabananWykonanie:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier i chwilę
Moje pyszne gotowaniezresztą któż z nas nie lubi racuchów. Dziś przedstawiam jedną z receptur, którą wykonuję, a racuchy znikają z talerza raz dwa. Składniki:8 łyżek mąki2 jajkaduży jogurt bądź serek waniliowy, np. typu Danio2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie je mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Smażyć należy
upichcicfotki na szybko i...wszamałam :)))Miałam paczuszkę wędzonego łososia w plastrach, podzieliłam go na mniejsze paski. każdy z nich posmarowałam masą twarożkową:kilka łyżek twarożku śmietankowego wymieszałam z połową serka topionego (można go zastąpić majonezem), dodałam troszkę soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę
Codzienna kuchnia niecodziennaGrzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba. Ja nie używam pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć. Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym serkiem, a na niego nakładamy szpinak. Tym, którzy bardzo lubią ser proponuję posypać szpinak startym żółtym serem. Nie jest to jednak konieczne.Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 170-180 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennażeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :)Składniki:opakowanie świeżego szpinaku,4 większe ząbki czosnku,2 łyżki masła,gałka muszkatołowa,ostra mielona papryka lub pieprz,serek feta.Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś z >>tych przepisów<<.Czosnek obrać i posiekać nożem. Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim czosnek. Patelnię
Codzienna kuchnia niecodziennaplany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :)Składniki na 4 sztuki:około 60 dkg karkówki,1 jajko,1/3 opakowania serka feta,szczypiorek,1 mała cebula,sól, pieprz - do smaku,mąka do oprószenia, około 3 łyżki oleju do smażenia,4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania.Mięsko myjemy
Codzienna kuchnia niecodziennamodyfikowania przepisu na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię Wam wersję "studencką" czyli najprostszą i najoszczędniejszą.Składniki zupy:pokrojona w cienkie słupki wędzona słonina - w ilości około 2 łyżek,3 topione serki - ulubione, mogą być różne,sól do smaku,pieprz, ostra papryka - według gustu.Grzanki:pszenne pieczywo - bułka lub chleb tostowy.Słoninę wytapiamy na niezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy
Codzienna kuchnia niecodziennakilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500 g serka mascarponeok. 200 ml śmietanki 30%200-300 g malin świeżych lub mrożonych2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny1/3 szklanki cukru pudru (zależy od tego jak słodki będziemy chcieli uzyskać krem)PrzygotowanieMaliny
Symfonia Smakówułożyć cały zestaw. Każdy sam komponuje swoje łopatki do raclette, wypełniając je ulubionymi składnikami, nie za wysoko. Na górnej płycie skwierczą smakowite kawałki mięsa, na dole topi się serek. Do jego przygotowania wystarczy niewiele czasu ,stół i krzesła. Na środku stołu ustawiamy raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami
Kulinarny karnet Christopherawrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy.Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną (2 łyżki mąki
NA MOIM TALERZU