z serkiem - 1000 przepisów (strona:51/67)

Racuszki 132

składniki* 300g serki homogenizowane* 3 szklanki mąki pszennej* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* cukier wanilinowy* 3 łyżki cukru* 5 jajek* 1 litr oleju do smażeniaSposób wykonaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.Smażyć na delikatnym ogniu.Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.Na koniec posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Na dobry początek roku 185

Niech taki też będzie ten Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych.Sernik karmelowy z sosem toffiskładniki;200 g ciasteczek korzennych90 g masła250 g serka mascarpone500 g twarogu śmietankowego4 jajkasos toffi150 g cukru150 ml śmietany50 g masłaWykonanieCiasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy do nich roztopione masła i mieszamy. Wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Przysmaki Karolki
Mug cake orzechowo-migdałowy 343

posiłku. Poza tym, mimo braku białego cukru i innych słodzideł, jest bardzo słodkie, a dzięki dodatkowi kardamonu- niezwykle aromatyczne. Dodatki to wyłącznie Wasz wybór, ale dobrze sprawdzi się tu serek wiejski, dżem, owoce lub dodatkowe masło orzechowe. Puśćcie wodze fantazji, niech to ostatnie śniadanie tego roku będzie iście królewskie!Odnosząc się jeszcze do nagłówka, muszę przyznać, że z jednej decyzji

peanutbuttermonster
Churros z masą migdałową 122

10cm), odcinając  kawałki  nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba  cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz serek mascarpone. Wsypujemy migdały, aromatyzujemy esencją migdałową. Całość mieszamy. Masę wkładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nasze churros z dwóch stron.Gotowe posypujemy cukrem pudrem i nie zwracając uwagi

mojewypiekiinietylko
Semifreddo waniliowo czekoladowe 101

następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru – dodałam do masy jajecznej i wymieszałam.  Ubiłam na sztywno pianę, którą dodałam do masy wraz

mojewypiekiinietylko
Budyniowiec śmietanowy z figami 143

kroić). Na drugi dzień pozostaje do zrobienia masa budyniowa i śmietanowa. Do zimnego budyniu dodajemy 340g masła o temperaturze pokojowej, wyrabiamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową

mojewypiekiinietylko
Sernik tęczowy 375

główny składnik, czyli twaróg. Oczywiście, jak poprzednio, zrobiłam twaróg domowy, ale… wyszło mi za mało. Wobec tego dodałam, co miałam w lodówce i oczywiście nadawało się do sernika, czyli serek mascarpone i 3 łyżki jogurtu greckiego.    Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki

mojewypiekiinietylko
Deser malinowy z nutką cytryny 248

dekoracji. Pozostałe miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru (lepiej, aby deser nie był za słodki), dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy łyżką. Masę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej, dodajemy część sosu

mojewypiekiinietylko
Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami 192

pudrem, kładziemy na patelnię i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie.Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia w osłupienie

mojewypiekiinietylko
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 124

Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny  – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 119

wszystkich stron. Wyjmujemy, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zdejmujemy foremki i nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy

mojewypiekiinietylko
Przystawka z łososia 170

Łosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą.SKŁADNIKIok 20 dag plastrów z łososia norweskiego1 opakowanie serka almette1 łyżeczka musztardy francuskiejkilka oliwek i pomidory koktajlowe do dekoracjiWYKONANIESerek wykładamy do miseczki łączymy z musztardą mieszamy.Plastry łososia składamy w większy płat, Na plastrach rozmasowujemy pastę serową. Delikatnie zwijamy w rulon. Owijamy

W kuchennym oknie Ewy
Pomysły na imprezę i przyjęcie 182

halloumiDip z buraka z za'ataremEmpanadas z tuńczykiemCygara z ciasta filoDip z pieczonych pomidorówKeftedakiaTortilla z piekarnikaPity z halloumiTurecka pasta z bakłażanaGallette z pomidorami i pestoRoladki z papryki i serka koziego

Chilli Czosnek i Oliwa
Wypasiona Granola czyli Niedzielne Śniadanie odc.11 122

KUKBUKa i ciut zmieniony (oj bogaty ten KUKBUK w ciekawe propozycje!). Prosta, pachnąca, bogata w składniki, smaki i aromaty. Pyszna sama (Syncio tak lubi najbardziej) i z serkiem homogenizowanym (to moja ulubiona wersja). Na niedzielne śniadanie gdy upał za oknem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 207

weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.Tiramisu3 żółtka100 g cukru300 g mascarpone50 ml likieru kawowegoszklanka mocnej kawy250 g biszkoptów typu języczkikakao do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier

Dzieje kuchennej Wiewióry