z serkiem - 1000 przepisów (strona:39/67)

Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 191

moje popisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami, wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali(...)każdą tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy  15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml  śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami suszonej żurawiny. Zalecam schłodzić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pavlova - beza... 116

pierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL- 250 g cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka octu winnegoNA KREM:- 250 gr serka mascarpone- 400 gr śmietany kremówki 36%- 3 łyżki cukru pudru- 2 opakowania śmietan fixu- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu - sok ze świeżych malin PRZYGOTOWANIE: Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)Wyjmujemy naszą bezę z piekarnika i studzimy. Jeśli popękała, to nie mamy co się martwic, normalne zjawisko.  Teraz zaczynamy robić krem. W misce ucieramy serek mascarpone z częścią cukru pudru, następnie dodajemy śmietanę, sok z malin przetartych przez sitko i resztę cukru pudru. Na sam koniec dodajemy śmietan fix i alkohol.  Gdy mamy już

Zainspiruj się kuchnią
Tort Czekoladowy 179

szklanki kakao* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli           Masa : * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g           Dodatki :  wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu(...)biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty.    MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki

ciemna strona patelni
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 159

termoobiegu. Rozwałkowałam je na papierze do pieczenia i dopasowałam do wielkości blachy, spód upiekłam w blaszce, a wierzch ciasta osobno na blasze z piekarnika. Sernik wyszedł rewelacyjny. Dzięki serkowi mascarpone był bardzo kremowy. Polewa orzechowo-karmelowa wyszła super. Obawiałam się, że blaty będą twarde, jednak po kilku godzinach w lodówce zmiękły. Zdecydowanie udane połączenie. Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam(...)łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła śliwkowe  rum Składniki na masę serową 500 g twarogu sernikowego (użyłam Presidente) 250 g serka mascarpone 2 duże jajka (jeśli mamy małe lepiej dodać 3) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania fix-u do sernika 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Mania Gotowania
Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski 165

oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła 300 g cukru pudru barwniki (opcjonalnie) aromat kokosowy lub waniliowy 1/3 szklanki syropu z ananasa (do nasączenia) Przygotowanie Formę o średnicy 25 cm natłuszczamy(...)nagrzewamy do 180 stopni. Dzielimy masę na trzy części i pieczemy trzy osobne blaty. Każdy blat około 20-25 minut, aż będzie złoty. Przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z serkiem na gładka masę. Łączymy z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy aromat oraz ewentualnie barwnik.   Przestudzone blaty nasączamy delikatnie syropem z ananasa i przekładamy masą. Pozostałą masą wykańczamy górę. Jeśli

Mania Gotowania
Od czego zacząć, czyli kilka słów o MOTYWACJI 138

które znajdują się z tyłu opakowań. Nie kupujemy tych produktów, które składniki nie są nam znane np. glutaminian sodu, guma arabska itd.  wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii

Truskawkowa Fiesta
Zapiekanka ziemniaczana 770

przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości(...)bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Następnie powoli dolewamy śmietankę. Najpierw część. Dokładnie mieszamy i wtedy możemy dolać resztę. Do tej mieszanki wrzucamy serki i dodajemy przyprawy. Jeśli sos jest za rzadki można jeszcze dosypać mąki, ale za gęsty tez być nie może. Musi bowiem ładnie oblać wszystkie warstwy zapiekanki. Do sosu dodajemy jeszcze

Ratunku obiad
Zapowiadany tort 191

swojej śmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody (u mnie było to mniej niż 1/4 szklanki) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: wiśnie w żelu (do przełożenia tortu i do dekoracji) 100 ml wiśniówki rozcieńczonej z 0,5 szklanki soku wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka(...)krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej

Ratunku obiad
Pieczony okoń morski z sosem z sera brie i suszonych pomidorów 151

mnie niewielką ilością ości :) Składniki:- 2 okonie morskie (po 200 - 250 gram każdy)- 5 łyżek oliwy z oliwek- duża szczypta soli- świeżo zmielony kolorowy pieprz- 1 ząbek czosnkuSos:- serek brie- 2 - 3 kawałki suszonego pomidora- kilka łyżek śmietanki 30%- pieprz- świeży lub suszony tymianek- opcjonalnie: kilka łyżek białego winaPrzygotowanie: 1. Jeśli trzeba ostrym nożem z okoni zeskrobujemy łuski(...)oliwy. Przekładamy na nią rybę wraz z marynatą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.3. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Odkrawamy od serka skórkę i kroimy go na nieduże kawałki. Rozpuszczamy bardzo powoli na patelni z odrobiną śmietanki. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Po łyżce rozrzedzamy śmietanką lub białym winem do uzyskania

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron ze szparagami i boczkiem 214

razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego  Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze.  Boczek pokroić w większą(...)kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 226

sera). Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiec jeszcze ok.10 minut. Ja zapiekłam połowę z serem, druga połowa była bez niczego. Opinie były podzielone , mnie bardziej smakowała wersja z serkiem (ten serek kozi dał super posmak), dzieci wolały bez niczego. Tak więc ilu ludzi tyle gustów. Niemniej polecam obydwie wersje. U nas smakowało wszystkim ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 165

oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi, kładziemy ćwiartki fig i podpiekamy jeszcze moment. Wyjmujemy bruschette z piekarnika, dodajemy chrupiące plasterki szynki, skrapiamy miodem i oliwą

Mia Cucina Sofieta
Malzenstwo doskonale... 142

patyczkiem czy sie upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie.Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc wedle uznania, ja dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz(...)ubijamy kremowki z cukrem pudrem. Jesli lubimy slodkie kremy dajemy wiecej cukru pudru, najlepiej jest sprobowac jaka ilosc nam odpowiada. W trakcie ubiajania dodajemy tez usztywniacz do smietany i serek mascaropne.Na koncu dodajemy przestygnieta czekolade i olejek pomaranczowy. Ja dalam jedna mala lyzeczke.Gotowym kremem przekladamy tort. Najlepiej zrobic to z pomoca obramowania od tortownicy.Pierwszy krazek ukladamy na talerzu i spinamy

Przysmaki Karolki
Dokladke poprosze ;) 279

sprawa limonki. Jednym slowem cudowny!Koszyczki z ciasta filo z orzezwiajacym nadzieniemskladniki na 6 koszyczkow: 12 platkow ciasta filo o wymiarach 15x15cm 2-3 lyzek stopionego masla cukier puder serek mascaropne 250g 50g bialej czekolady skorka i sok z 1 limonki maliny wykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta filo. Kazdy kwadrat smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem pudrem. Nastepnie nakladamy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Upieczone koszyczki studziny i juz zimne napelniamy kremem i owocami.Biala czekolade polamana na kawakli rozpuszczamy w kapieli wodnej, a nastepnie dodajemy ja do serka mascarpone. Dokladnie mieszamy. Dodajemy sok z 1 limonki i kilka malin.Dla mnie taka masa byla odpowiednia, ale jesli ktos woli slodsza to nalezy dosypac cukru pudru i dokladnie wymieszac.Gotowym kremem

Przysmaki Karolki
Uroki lata 153

smakuje wspaniale w takim plenerze.Uwielbiam lato!Ciasto z malinami i polewa mascarponeskladnikiciasto ucierane:200g miekkiego masla250g cukru (dalam mniej)1 cukier waniliowy4 jajka250g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniamasa serowa100g serka mascarpone100g gestej smietany1 zoltko2 lyzki maki ziemniaczanej3 lyzki cukru125g zmielonych orzechow laskowychokolo 800g malin (dalam mrozone)wykonanie:Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa(...)dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy.Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny.Placek ponownie wkladamy do piekarnika

Przysmaki Karolki