z serkiem - 1000 przepisów (strona:34/67)

Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 352

taką, w której nie ma dodatku mąki)1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczeniadużą szczyptę soliA także:500 g śmietanki kremówki (używam 36%)500 g serka mascarpone3 łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać)cukier puder do smakusok z 1/4 cytryny (opcjonalnie(...)przykrywamy czystą ściereczką, by nie obsychały.Przygotowujemy krem. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę (ok. 1-2 min.), a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mocno schłodzoną śmietankę, serek i ok. 3-4 łyżki cukru pudru umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy przestudzoną żelatynę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Połowę kremu wykładamy

Ratunku obiad
Tort porzeczkowy 145

gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem do białości, dodawać (po łyżce) serek, nadal ubijając. Połączyć z cukrem pudrem. Odstawić

Food Square
Zupa krem z kalafiora 114

Składniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy(...)przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto waniliowe z owocami 124

Składniki:1 szklanka ryżu Arborio1 łyżka masła2 szklanki mleka2 łyżki cukru1 laska wanilii2 łyżki serka mascarponeOwoce (maliny, Borówki) Przygotowanie:Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy ryż i smażymy przez 5 minut często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy szklankę mleka i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy drugą szklankę mleka, cukier i mieszamy. Laskę wanilii przecinamy(...)ryżu. Risotto gotujemy do momentu, aż ryż będzie al dente. Jeśli mleko się zredukuje, a ryż nadal będzie twardy można dodać odrobinę wody i gotować dalej. Na koniec dodajemy serek mascarpone i owoce

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 171

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem musimy schłodzić

Smakowity Blog Kulinarny
Deser z ciasteczkami amaretti i mascarpone 264

któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości!Składniki na 4 porcje:250 g serka mascarpone100 g cukru pudru200 g śmietany 30%likier amaretto100 g ciasteczek amaretticzekolada deserowa (roztopiona w kąpieli wodnej)Przygotowanie:Ciasteczka amaretti rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietanę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z dynią 140

mnie następnym razem będzie ciasto. A u was?Składniki:Ciasto na pierogi:250 g mąki pszennej1/2 szklanki gorącej wody1/2 łyżeczki soliNadzienie:400 g puree z dyni*200 g serka Almette z ziołamisólpieprzDo podania:roztopione masło z szałwiąuprażone pestki dyni*Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ ze skórą. Układamy(...)piekarniku do miękkości około 1 godziny w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem na puree.Przygotowanie:Przygotowane puree z dyni mieszamy z serkiem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do dużej miski wsypujemy połowę mąki i sól. Wlewamy wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Mieszamy mąkę

Smakowity Blog Kulinarny
Maccheroni z dynią 195

Składniki:200 g makaronu Maccheroni1 szklanka pokrojonej w 1 cm kostkę dyni1 szalotka1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy1/2 szklanki bulionuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki serka mascarponesólpieprzDo podania:prażone pestki dynitarty parmezanlistki świeżej szałwiiPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę(...)małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni

Smakowity Blog Kulinarny
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

laurowe10 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzTortellini:150 g mąki pszennej typ 5501/2 żółtka100 ml ciepłej wodygarść natki pietruszki i bazylii25 g masłaFarsz:100 g łososia wędzonego100 g filetu dorsza1 łyżka serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy(...)odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.Farsz: Dorsza gotujemy na parze, następnie odstawiamy do wystudzenia, po czym rozdrabniamy widelcem. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z dorszem i serkiem Almette chrzanowym. Przyprawiamy młotkowanym kolorowym pieprzem.Zielone ciasto wałkujemy na bardzo cienki płat, wykrawamy kółka. Na każdym kółku małą łyżeczką  nakładamy przygotowany farsz rybny i sklejamy jak uszka.Tortellini gotujemy w osolonej

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 235

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię(...)Dodać 4 serki w plasterkach i ponownie wymieszać aż do calkowitego ich rozpuszczenia się.  Posypać serem Parmezan i gotowe :)SMACZNEGO :)                                                  Jesień kojarzy mi się nie tylko ze zmianą kolorów matki natury, ale także

zielonacukinka
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 277

różnym smaku i jakości.  Chce podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku gotowego kupionego wyrobu .SKŁADNIKI1 słoiczek gotowego pesto500g makaronu np penneoliwa z oliwekząbek czosnku4 serki w plasterkach o smaku śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim naczyniu dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku i leciutko go podsmażyć,  aby tylko(...)czosnku poczym wyłączyć ogień. Dodać gotowe pesto ze słoiczka ( nie gotować ) Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego naczynia z pesto. Dokładnie wymieszać teraz dodać 4 serki w plasterkach które pod wpływem gorąca rozpuszcza się. Można ewentualnie dodać 2-3 łyżki wody od gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i podawać gorące. SMACZNEGO

zielonacukinka
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 393

cukru muscavado lub białego150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkachsok z 1/2 cytryny150 g orzechów włoskich, posiekanychna krem mascarpone:250 g mascarpone200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla)150 g cukru pudruotarta skórka z 1 pomarańczypołówki orzechów włoskich do dekoracjiPrzygotowanie:Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę(...)ciasto wyjdzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 min, następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi

Chilli Czosnek i Oliwa
Serniczek jak chmurka i historia pewnego pieska 179

zdziwić. W końcu powiedziałam: dość! I zrobiłam sernik. W cenie wyjątkowo okazyjnej zakupiłam dwa opakowania mascarpone, więc podstawa była. Do tego jogurt - żeby nieco zrównoważyć cały tłuszcz zawarty w serku. Użyłam jogurtu bardzo light, czego normalnie nie robię, bo wychodzę z założenia, że słodkie ma być słodkie i pyszne, i lepiej zjeść jeden kawałek prawdziwej dobroci, niż nawet całą blaszkę(...)jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)50 g cukru2 łyżeczki ekstraktu z cytryny6 płatków żelatyny300 g borówek amerykańskichdodatkowo:100 g borówek amerykańskichMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożeraczka świątecznie - pierwsza pascha 144

postanowiłam wykorzystać ją właśnie teraz. Okazało się jednak, że potrzebny jest mi twaróg... A w Danii kupienie twarogu jest niemożliwe. Sprawę z sernikami obeszłam dość łatwo, piekąc je na serku kremowym, ale pascha na Philadelphii...? Nawet jak dla mnie to zbyt duży fusion... Dlatego szukałam dalej. Na szczęście u Abbry znalazłam pachę, do której przygotowujemy twaróg własnoręcznie. Idealne(...)już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam, gotowałam więc, aż mleko straciło swój mleczny kolor. Serek wyszedł, więc chyba nic nie zepsułam. Reszta przygotowań rozłożona jest w czasie, zdecydowanie nie jest to przepis ekspresowy. Wiem, że w tym roku nikt z Was nie zdąży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 191

węglowodanów może ją podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp.Czas przygotowania:15 minutPorcje: 2   Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne(...)wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze wyłożyć plastry kalarepy, na kalarepę wodorosty z ogórkiem i kozi serek. Całość polać marynatą, posypać sezamem, przybrać zieleniną

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania