żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem(...)zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
SzczyptaSmaQletnie popołudnia, pełne słońca i zapachu świeżych ziół. Macie ochotę na takie obiad? Ja bardzo!Składniki:1/2 opakowania makaronu penne3 pomidory6 plasterków szynki1 mała cebula sól, pieprz1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (ok. 150 g)kilka gałązek świeżego tymianku oliwa do smażeniaWykonanie:Pomidory naciąć na krzyż z jednej strony i zalać wrzątkiem, pod 2-3 minutach ostudzić je w zimnej wodzie(...)pokroić w piórka i podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i pomidory. Podsmażać przez jakiś czas, dodać listki tymianku i doprawić do smaku. Na koniec dodać serek, zmniejszyć ogień i mieszać, aż do uzyskania sosu.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i dodać do pozostałych składników z patelni. Wymieszać i podawać od razu.Smacznego
Pasja Smakusłodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło 7-8 sztuk pralinek Ferrero RocherDodatkowo:powidła śliwkowePrzygotowanie:Białka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej dzień wcześniej wyciągnąć(...)nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.W wysokim naczyniu miksujemy serek mascarpone z nutellą, do otrzymania gładkiej masy.Dodajemy czekoladę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy orzechy oraz pokrojone w drobną kosteczkę pralinki. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Krem schładzamy w lodówce przez
Mania Gotowaniaprysznica i wanny. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże/6 małych,- jajka, 4 kurze / 8 przepiórczych,- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,- Ziarenka "Cynamonowy Raj"- masło, 1/4 kostki- cynamon,TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz(...)wymagać będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.5. Osobno ubijamy
Wypisz WymalujMiałam pewne obawy czy to doby pomysł, próbować tak dziwnych połączeń z samego rana, ale naprawdę było warto zaryzykować, bo wyszło na prawdę pysznie ^^~ Czerwona soczewica w maślance z serkiem twarogowym, cynamonem, kawą i śliwką ~Składniki:50g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)100ml maślanki125g serka twarogowego+ cynamonkawaśliwkaSoczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 7 minut (wody lejemy tyle, aby soczewica
Kuchenny Skrawek Niebacytrynyszczypta soli6 białek z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu) minus 1,5 łyżki, które zużyliśmy na spód2 łyżki stewii w pudrze1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado500 g serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto)1 łyżeczka spirulinyPrzygotowanie:Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii(...)serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj do uzyskania pięknego, zielonego koloru.W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i dodaj je do masy serowej. Wymieszaj dokładnie całość za pomocą łyżki lub miksera. Wymieszaj tylko do połączenia składników (jednolity kolor całej masy).Pieczenie:Do piekarnika wstaw piętro
Eat ShrimpsSKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu szczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej300 g malin4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2(...)miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki.Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą
Serce zamknięte w formie pysznościdrodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej200 g malin200 g borówek4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych
Serce zamknięte w formie pysznościkakaoSkładniki na ciasto na roladę:4 jajka1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy(...)ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki z puszki.Zwijamy roladę
Ciastkozercykostka,- cukier puder, 1/2-3/4 szklanki,- żółtka, 4- amaretto (najlepiej alkohol, ale może być też syrop)- kawa marcepanowa, do smaku (tu ją kupisz),- migdały mielone, do smaku (tu je kupisz),- serek mascarpone, 250 g+ 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe.WYKONANIE:* biszkopt:Ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Pieczemy(...)się zetną i nabiorą kremowej konsystencji. Studzimy.3. Łączymy powoli "maślany puch" z żółtkami - dodajemy je po łyżce, cały czas miksując na wolnych obrotach. Jeszcze chwilę miksujemy.4. Dodajemy opakowanie serka Mascarpone5. Zawartość dzielimy na dwie części (do masy kawowej zostawiamy więcej około 3/5)- masa kawowa:1. Bierzemy większą część bazy masowej i dodajemy KAWĘ MIGDAŁOWĄ. (Ilość według uznania - dajemy tyle żeby
Wypisz Wymalujwłaśnie mówimy "dżem dobry" - bo i dżem... jest dobry na dzień dobry! :)SKŁADNIKI:- banany, 4,- jajka, 4,- mąka owsiana, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ(...)cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki".5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie
Wypisz WymalujŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt tniemy na odpowiedniej wielkości części.2. Rozcinamy go w środku, nie dochodząc do końca - powstaje nam 'koperta'.3. Spód smarujemy serkiem wymieszanym/zmiksowanym z miodem i cynamonem.4. Nakładamy dżem - "CZARNY BEZ" od Łowicza pasuje idealnie.5. Dekorujemy górę - miejsce gdzie w środku nie dociera "nadzienie".Jaki jest biszkopt szpinakowy?CUDOWNY!!! Delikatny, wilgotny, ale nie za mokry(...)prostu genialny i w niczym nie przypomina szpinaku "obiadowego" (że go tak określimy)/Dlaczego "Czarny bez"?Ten dżem tworzy niesamowity smakowy bilans w zestawieniu z biszkoptem i lekko miodowym serkiem. Ma delikatnie cierpki posmak co świetnie współgra z całością - dla nas pasuje idealnie. To kolejna odsłona nowego smaku - wytrawności z nutą słodyczy. Jest na prawdę bogaty w owoce
Wypisz Wymalujjeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej(...)cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wsypujemy Ziarenka.5. Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy Karob. Obie części musimy
Wypisz Wymalujpapryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany przez nas smak./WYKONANIE:1. Grzybki Shitake namaczamy. My zalałyśmy(...)makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji Wschodniej - Japonii, Chin, Półwyspu Indochińskiego. Europa
Wypisz Wymaluj