z serem - 4000 przepisów (strona:92/267)

Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 158

kwaśnej śmietany,1 łyżka ziół prowansalskich,1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,pieprz, sól.Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na 10 minut.Przygotować żółty ser: zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry.Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności:naleśnik - farsz(...)pomidorowy - naleśnik - ser - naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik ....... aż do końca.Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być tylko dodatkiem.Torcik przykrywamy szczelnie. (Ja owinęłam całość folią aluminiową.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut.Podajemy ze śmietaną lub keczupem, albo z dowolnym sosem. Zamiast farszu, z jakim ja przygotowałam ten torcik, można go zrobić z dowolnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa serowa po studencku 236

poczekać na stolik, jeśli chcemy zjeść coś smacznego.Zamówiłam wtedy zupę serową skuszona przez kelnera. I nie zawiodłam się: to było coś fantastycznego! Pachniała wspaniale, miała chrupiące grzanki, przyrumieniony ser i była niezwykle sycąca. Choć przyznam się, że jak zobaczyłam jej ilość, to wątpiłam, czy się najem ;)Kiedy wróciłam do domu,  postanowiłam odtworzyć ją. Nie było(...)Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, wtedy dolewamy płynu (rosołu/bulionu/wody), zagotowujemy i odstawiamy. Przyprawiamy do smaku.Na patelni rumienimy pieczywo pokrojone w kostkę, wykorzystując odlany tłuszcz. Grzanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 244

postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa, pół łyżeczki soli,1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem,odrobina drobno startego sera - ja użyłam parmezanu.Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji(...)świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawić z ognia i dodać roztrzepane surowe żółtko, dobrze wymieszać.Po nałożeniu farszu i zaklejeniu ciasta, posmarować białkiem i posypać serem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (kilkanaście minut).Farsz do takich pierogów można dowolnie modyfikować i wymyślać. Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 486

banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam:- makaron z zupki chińskiej- pół puszki kukurydzy- 10 dag tartego, ostrego sera- pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy- pół cebuli- 2 puszki tuńczyka- majonez-sól i pieprz Przygotowanie:Makaron kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki dodajemy(...)razem z odrobiną zalewy, żeby makaron zmiękł. Mieszamy z tartym serem, pokrojoną w kostkę cebulą i tuńczykiem osączonym z oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem (kilka łyżek). Ja lubię, gdy jest dużo majonezu, więc dodaję pół słoika. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby składniki się "przegryzły". Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Lubicie brukselkę...? 223

pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika czystą rozkosz dla podniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie(...)doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu poukładać połówki brukselek.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1381

średnicy 31 cm)spód:250 g mąki pszennej1 łyżeczka soli125 g zimnego masła1 jajkofarsz:380 g piersi z kurczaka2 pory4 łyżki masła4 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprz150 g sera cheddar1 łyżeczka gałki muszkatołowejMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie(...)przez 10-12 minut.Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Podawać na ciepło.Smacznego!Tak naprawdę tarty są wspaniałe, bo można je przyrządzić na milion sposobów, i zawsze będzie pysznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Propozycja na śniadanie 154

zrobić (swoją drogą mam znów dwa opakowania i zastanawiam się właśnie, jak je dobrze spożytkować), do tego cebulka, która świetnie współgra ze smakiem bekonu, a na wierzchu oczywiście żółty ser, który sprawia, że tak naprawdę można je jeść z samym masłem, i też będą pyszne. Uwielbiam domowe pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa(...)równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Najbardziej lubię uniwersalność bułeczek - jeśli rozgryziecie proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
We włoskich klimatach 152

sporą focaccię)500 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży250 ml letniej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli100 ml oliwy z oliwek100 g koncentratu pomidorowegolistki z 5 gałązek tymianku90 g sera cheddardodatkowo:2 łyżki oliwy z oliwek10 g soli gruboziarnistej3 gałązki tymiankuMąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody i odstawić na 15 minut.Po(...)koncentrat i posiekany tymianek. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać pokrojony w niedużą kostkę ser, jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką, gdyby się kleiło. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut.Po tym czasie zrobić palcem wgłenienia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 297

cebula;Biała część pora;200 g pieczarek;1 ząbek czosnku;125 ml mleka;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 jaja;1/2 natki pietruszki;100 g sera feta;1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;Olej/oliwa do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła i gotować przez(...)warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego, będzie wówczas bardziej aromatyczna.Źródło przepisu: Poezja-smaku

Gospodyni Miejska
Ruskie kopytka 399

kopytka...Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka.O smaku farszu z pierogów ruskich.Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.Polecam! Składniki:Kopytka:1 kg ugotowanych ziemniaków;250 g chudego, białego sera;1 duża cebula;1 jajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania(...)złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione

Gospodyni Miejska
716. Powydziwiajmy, naleśniki z kaszy,z camembertem i malinami. 98

mojej mamy, albo serkiem waniliowym, ale nadrobiłam zaległości) Dzisiaj trochę dziwniej, połączenie na które jeszcze kilka miesięcy temu bym się wyłącznie popatrzyła ze skrzywioną miną, bo po pierwsze ten ser? jak ja go kiedyś nie lubiłam :O A teraz? Jeden z najlepszych serów. Po drugie, że camembert i maliny, razem? NIeee, to na pewno nie przejdzie. Dzisiaj zajadam takie połączenia

More food, love and dreams
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną 175

najczęściej. Można ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:4 papryki0,5kg mięsa mielonego z indykaPuszka krojonych pomidorów2 małe cebule¾ szklanki kaszy jaglanej100g żółtego sera2 łyżki oleju rzepakowegoPrzyprawy(...)minut. Dodajemy kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 386

można by do filmu wieczorem “wciągnąć” coś innego, zdrowszego. I tak powstał pomysł na naleśniki. Na zielono. Z naszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak  krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :)Zarówno ser biały jak i łosoś dostarczają do naszych organizmów pełnowartościowego białka

W kuchni Katie
Zupa krem z pieczonej papryki 256

pomidory1 średniej wielkości marchewka1 duża pietruszkakawałek porakawałek selera1 cebula2 - 3 ząbki czosnku2 papryczki chili6 - 8 ziarenek pieprzu3 - 4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowe4 łyżki jogurtu naturalnego 100 g sera feta (opcjonalnie)1 łyżka słodkiej paprykisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i wkładamy(...)Gotujemy do miękkości warzyw.7.   Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta.Smacznego

W kuchni Katie
Sernik gotowany 341

więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny2-3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki miodu sztucznego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 - 3 łyżki śmietanyMasa serowa: 1 kg białego sera 10 dag margaryny1/2 - 3/4 szkl cukru 2 cukry waniliowe 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie:Do mąki dodać miękkie masło,śmietanę , jajka, cukier, miód i sodę(...)podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem.Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy  Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i jajka ,wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia