Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej(...)resztą ziemniaków. Górna warstwa podobnie jak dolna może być gruba. Przyprawiamy ziemniaczki. W czterech miejscach robimy małe zagłębienia i wbijamy jajka, tak żeby nie uszkodzić żółtka. Całość posypujemy tartym serem i do pieca. Pieczemy w temperaturze około 200’C (termoobieg 180’C) przez 40-50 minut. Tak żeby ziemniaki były miękkie, dużo zależy od rodzaju ziemniaków, oraz
KasiaiKrzysiu.pltaka, zwana przez Greków chłopską, składa się z grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu. Składniki proste i sezonowe i z pewnością najlepiej smakują w słonecznej Grecji, gdzie(...)przeciwnie - drobne modyfikacje być może rażą zwolenników tradycyjnej kuchni greckiej, ale stanowią ciekawą wariacje na dobrze znany i lubiany temat. Składniki obejmują nie tylko wspomniane już warzywa, oliwę i ser feta, ale również sałatę karbowaną. Pierwszym krokiem przy przygotowywaniu takiej sałatki jest oczywiście dokładne umycie i osuszenie składników, a w razie potrzeby obranie pomidorów ze skórki. Wszystkie warzywa, poza sałatą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawarzyw. Nawet nie spodziewałam się, że to może być takie dobre. Jednak czasem przepis te naj najprostsze potrafi zaskoczyć smakiem. składniki: 1 średni bakłażan 3-4 pomidory 100 g sera feta olej rzepakowy do skropienia bakłażana sól olej sezamowy do skropienia sałatki zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut(...)Potem skropić olejem oraz oprószyć ziołami włoskimi i ugrillować na patelni grillowej. Pomidory pokroić w grubsze plastry. Na talerzu ułożyć plastry ugrillowanego bakłażana i pomidora. Na wierzchu posypać rozkruszonym serem feta. Całość skropić olejem sezamowym i oprószyć lekko ziołami włoskimi
Monia miesza i gotujeCzas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut stworzysz błyskawiczną przekąskę o oryginalnym smaku który być może pokochasz :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 kromki chleba razowego Olej z orzecha włoskiego Odrobina cukru trzcinowego 50g sera typu gorgonzola 2 kostki
Kuchnia PROzdrowotnaspodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita(...)jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta 3-4 plastry dowolnej wędliny 4-5 plasterków żółtego sera lub 2-3 łyżki startego szalotka lub mała cebula olej do smażenia ziemniaków masło klarowane do smażenia omletu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz KONIECZNA – patelnia z pokrywką
Karo in the Kitchensprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny, wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków czosnku Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną(...)kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarobić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz olej do smażenia(...)Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju
W królestwie smaków Beatywywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 1/2 szkl · pieczarki 8 szt · tłuszcz · cebula · mąka pszenna 1 lyżka · ser biały 10 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować(...)miękkości. Cebulę obrać, opłukać , drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, chwilę pogotować, doprawic do smaku. Przed podaniem posypać posiekana natką i przetartym przez sito serem twarogowym. Podawać z łazankami
Camilla w kuchnimnie działają na zasadzie "mówisz!masz!". Szczególnie teraz kiedy stragany uginają się nam od dobroci. Składniki -mix zielonych sałat- jakie lubisz -pomidorki koktajlowe bądz śliwkowe -ogórek gruntowy -marchewka -ser wędzony -liście kolendry u mnie od Skworcu -szczypta soli - sos kebab-gyros FOLWARK Umyj składniki, pokrój, ser i marchewkę- zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj sól, liście kolendry
Z Kuchni Do Kuchnimoże trwać cały rok :( Wracając do dzisiejszego przepisu - wczoraj była sałatka owocowa to dzisiaj będzie warzywna :) Mix różnych listków sałaty, pomidorki prosto z krzaczka, ogórek i papryka, słone kostki sera feta i cytrynowy dressing z olejem arganowym. PYCHA!! :) Lekka i orzeźwiająca sałatka, w sam raz na słoneczne dni :) Składniki: 1/3 opakowania mix'u sałat garść pomidorków koktajlowych 1 mały ogórek(...)gruntowy 1/2 średniej papryki czerwonej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ok. 60 g sera feta Dressing: 1 łyżka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny szczypta pieprzu ziołowego i prawdziwego Przygotowanie: Na talerz wyłóż porcję sałaty, dodaj pokrojone pomidorki, paprykę, ogórka. Oprósz szczypiorkiem i ułóż kostki fety. Całość polej dressingiem (wszystkie składniki na dressing
Zdrowie na języku :Pszklanki cukru 2 łyżki kakao 4 jajka 1 mała śmietana 12% 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Kulki serowe 200 g sera klinek 2 jajka 0,5 szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
kgwjanczewopastę z dorsza, którą przygotujecie sami bez potrzeby używania sprzętu kuchennego. Wystarczy deska, nóż, tarka oraz następujące składniki: 1 Dorsz wędzony 300-350g. Mały pęczek szczypiorku 1 kulka sera typu mozzarella 1/3 miękkiej roztapiającej się kostki masła Sól Świeżo zmielony pieprz Ewentualnie odrobina soku z cytryny (Nie dodajemy żadnych ostrych przypraw by nie przebiły smaku dorsza) Przygotowanie: 1/ Oddzielamy(...)mięso dorsza od kości i skóry, przekładamy do miski. 2/ Ścieramy na tarce o dużych oczkach ser do miseczki z dorszem, następnie dodajemy masło, sól, pieprz, posiekany szczypiorek i zarabiamy na jednolitą masę ręką lub dwoma łyżkami. 3/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnawymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 300 ml wody 1 łyżka tartej gałki(...)makaronu i cukinię na sam wierzch również do przykrycia całości makaronu. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Zalewamy beszamelem, który zdążył nam zgęstnieć na patelni. Możemy posypać tartym serem żółtym, ale nie jest to konieczne. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. Przed wyciągnięciem możemy sprawdzić widelcem czy makaron jest
Pyza i Surówkafioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem powrotu przygotowałam jagodzianki z serem, które kojarzą mi się ze szlakami górskimi, słońcem i brakiem zmartwień, nigdzie indziej sama nie zbierałam jagód, zawsze je kupuję. Składniki: – 250 g mąki tortowej; – 250 g mąki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/jagodzianki-z-serem-i-marzenia-podroznicze/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('cc46c8c4cc204400c77d554eebbc007c').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze appeared first
dom-agi.plOmlet jest dobry zawsze. Chociaż mój S jednak jest za placuszkami to ja dzisiaj serwuję na śniadanie omlet z dodatkiem szynki, papryki i sera. A całość z zatopionymi kwiatami cukinii. Czy nie brzmi to smacznie? Składniki : * 3 jajka - najlepsze takie swojskie * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany * sól, pieprz * 4 kwiaty cukinii * łyżka masła * opcjonalnie : szynka, czerwona(...)papryka, cebula, ser żółty Przygotowanie : Jajka ubić na puszystą masę, dodać mąkę i śmietanę. Całość przyprawić. Ewentualnie dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki. Rozgrzać masło,wlać masę z jajek. Ułożyć kwiaty cukinii i piec po przykryciem około 5 minut, przewrócić na drugą stronę, dopiec omlet. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Marty