Przygotowanie: bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa
Luźna Kuchniałyżeczki soli -2 łyżki oleju Dodatki: (możecie użyć dowolnych) -3 łyżki pesto z bazylii -1 mała cebula -kilka plastrów salami -1 pomidor -garść czarnych oliwek -pół czerwonej papryki -ser żółty Przygotowanie: Ciasto: Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży. Do miski przesiać mąkę, dodać(...)przygotować dodatki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Oliwki kroimy na pół, paprykę w cienkie paseczki. Pomidora kroimy w plasterki, usuwamy gniazda nasienne. Ser żółty ścieramy na tarce.Kamień do pizzy umieszczamy w piekarniku i nagrzewamy go w temp. 220 stopni przez 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze
Marta Gotujeprzyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oliwa 1 cebula pół opakowania szpinaku 1 szklanka ryżu Arborio 150 mli białego wytrawnego wina pół słoika suszonych pomidorów 250 g sera mozzarella parmezan bazylia do dekoracji Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą Przygotowanie: Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 1/5 litra(...)risotto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy. Gasimy ogień (wyłączamy płytę) i przykrywamy risotto. Odstawiamy na 10 min aby doszło a ser się rozpuścił. Gotowe risotto podajemy w głębokich talerzach. Dekorujemy listkami bazylii i posypujemy startym parmezanem. Serwujemy nasze risotto znajomym i cieszymy się wspólnym wieczorem. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis
Pyza i Surówkaprawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!, a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców z Bazaru. Po takiej uczcie przyszedł czas na kawę i degustację(...)jogurtu. Później przyszła kolej na ręcznie wyrabiane praliny - małe dzieła sztuki. Jako czekoladoholik z krwi i kości, czułem się prawdziwie ukontentowany. Podczas degustacji mieliśmy również okazję spróbować bogatej konfekcji serów, zebranej przez bazarowych dostawców. Moje serce podbiły parmezan i grana padano, serwowane z akacjowym miodem, tak, jak zwykło się to robić w Toskanii. Już teraz mogę uznać to połączenie
Food SquareSkładniki: 1 główka salaty rzymskiej 2 pomodory 2 małe piersi z kurczaka 2-3 kromki chleba tostowego 2 łyżki startego sera (parmezan) olej do smażenia masło do smażenia sól, pieprz sos 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu zabek czosnku sól, pieprz, cukier Wykonanie: Sos- jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Pierś(...)złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem polewamy sosem
magiczna kuchnia KasiKrokiety lubimy ,prawda? Składniki 1/2 główki (małej) kapusty białej sól liść laurowy cebula łyżka masła 250 g pieczarek pęczek koperku 100 g ulubionego żółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy(...)obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i startym żółtym serem. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej
R'n'G Kitchenalzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka. Obraną cebulę(...)zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G Kitchenciastem). Kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. Na gorące stripsy położyłam dodatkowo plasterki sera żółtego typu Edam MSM Mońki . Dodały one jeszcze lepszego smaku :) Edamski MSM Mońki to ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Powstał z pasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzuje się łagodnym smakiem
ClauditteMissCookingzapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę(...)dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiporcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 5 łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry. W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie(...)dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia
Smakowite Daniaelegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy(...)półtłusty) 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1. Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko mikserem na dość gładką konsystencję, pod koniec dodać przyprawy i majonez - radzę dodawać po trochę i próbować, bo ryba wędzona bywa być dość słona. 2. Dodać posiekane papryczkę chili i cebulę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać koperek i wymieszać bardzo lekko
Kuchnia Prezydentowejkapusta Pak choi 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku czarne oliwki pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy) orzeszki ziemne suszone pomidory papryczka jalapeno dymka rzeżucha wędzony ser oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od umycia kapusty i odcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli macie dużą kapustę to warto największe liście przeciąć wzdłuż(...)następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz rzeżuchą. Podajemy na ciepło z dodatkiem ryżu, tostów czy chlebkiem Nan, jak w naszym przypadku. Mamy nadzieję, że podzielicie się wrażeniami smakowymi, jeśli wypróbujecie to danie. Nasza wskazówka : jeśli
vegetaniestalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal 10 latach w butelce prezentuje miodowo- owocowe aromaty, nie traci struktury, posiada dobrą kwasowość. Pokazuje ogromny potencjał verdelho. Świetne do serów i ryb w bardziej treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami(...)owoców tropikalnych, pomarańczy i pigwy. Wspaniale zbudowane. Dobry balans pomiędzy soczystością, kwasowością a rozbudowaną owocowością. Gęste z długim posmakiem moreli i brzoskwiń. Doskonałe nietuzinkowe wino idealnie zgra się z serem owczym, dorszem a także z sushi. I na koniec słodziak, ale jaki... Projectos Branco 2001 . Linia Projectos to eksperymentalna linia win z wykorzystaniem nietypowych dla Douro lokalnych odmian winorośli
królestwo garówtego moje ulubione brokuły i kurczak. Polecam!!! Składniki: 0,5 kg makaronu, 0,3 kg piersi z kurczaka, 1 brokuł (ok. 0,5 kg), 250 g żółtego sera, 200 g serka topionego, 5 łyżek śmietany 18%, 125 ml zimnej wody, Sól, Pieprz, Przyprawa gyros. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Kurczaka(...)niego wodę i śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż serek się roztopi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron, kurczaka i brokuł dokładnie polewamy sosem. Na to sypiemy startym serem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach
Passion of Cooking